Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Η ΣΕΚΑΠ, ο Ιβάν Σαββίδης και η αλήθεια πίσω από την επίμαχη τροπολογία




Το ιστορικό της υπόθεσης γύρω από την επίμαχη τροπολογία
Πώς ο Ιβάν Σαββίδης δέχτηκε πρόστιμο για παράβαση του 2009, σε εταιρεία που ανέλαβε το 2013
Το «θέατρο του παραλόγου» από την πρωτοστατούσα σε θέματα επιχειρηματικότητας, ΝΔ....

Το όνομα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ακούστηκε αρκετές φορές σήμερα, στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια.

Η τροπολογία προτείνει τροποποιήσεις στον νόμο 2960/2001 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και προβλέπει την απαλλαγή από τυχόν πρόστιμα για λαθρεμπόριο, επενδυτών που είχαν αγοράσει μέσω αποκρατικοποιήσεων και εκκαθαρίσεων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μετέχει το δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι η παράβαση δεν ήταν γνωστή στον νέο επενδυτή τη στιγμή της μεταβίβασης των μετοχών.

«Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ, αλλά κάθε επιχείρηση», είπε ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιδόθηκε για άλλη μία φορά σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και θεατρινισμού, καθώς γνωρίζουν καλά στην Πειραιώς τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και το παρασκήνιο πίσω απ’ αυτή.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στο «ευ επιχειρείν» της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί, εν ολίγοις, να πληρώσει ο Ιβάν Σαββίδης το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ στις αρχές του μήνα για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008 (ο ομογενής επιχειρηματίας αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών το 2013), απειλώντας έτσι ξεκάθαρα την υπόσταση της εταιρείας και την εργασία 200 εργαζομένων σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Ένα κόμμα λοιπόν, που έχει κάνει «παντιέρα» του την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, φέρεται να μπλοκάρει μία κίνηση ευνοϊκή προς έναν επιχειρηματία, μόνο και μόνο για λόγους ιδεοληψίας και αντιπολιτευτικού μένους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

1975 – Ιδρύεται η ΣΕΚΑΠ – Συμμετείχε σε αυτή η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και η Αγροτική Τράπεζα.

2007 – Η εταιρεία υλοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την αγορά υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.

2008 – Τελωνειακές παραβιάσεις στις εξαγωγές (επί διοίκησης ΣΕΚΕ-Αγροτικής) που αποκαλύπτεται το…

2009 – …όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου). Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

2011 – 2013 – Πτωχεύει και φτάνει στα πρόθυρα της εκκαθάρισης

2013 – Εξαγοράζεται από την Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.

2013 – 2015 – Η εταιρεία έχει πληρώσει στο Δημόσιο, συνολικά, 309 εκατ. ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη και έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ.

2015 – Επιβάλλεται ποινή της φυλάκισης 4 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ Ιωάννη Ζήνα για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων που τελέστηκε το 2009. Ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της πολύπαθης εταιρίας καταδικάστηκε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, τελεσμένη με ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. ευρώ.

2017 (4 Απριλίου) – H υπόθεση εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για τις τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008.

Η υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων

Το 2009 εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε πως είχαν πουληθεί σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου). Από την όλη υπόθεση το Δημόσιο έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ στη διορισμένη από την πολιτεία διοίκηση για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (την εποχή που μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ) και καλεί τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη από το 2013 να το πληρώσει.

Όσοι, μάλιστα, γνωρίζουν το παρασκήνιο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη ξέρουν καλά ότι η εμπλοκή του έγινε κατόπιν παραινέσεων, θα έλεγε κανείς και πιέσεων, του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου η ακριτική καπνοβιομηχανία να μην καταλήξει στα χέρια της τουρκικής Seba.

Ποινή φυλάκισης 4 ετών σε Διευθ. Σύμβουλο της πρώην ΣΕΚΑΠ

Την ποινή της φυλάκισης 4 ετών επέβαλε το 2015 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ Ιωάννη Ζήνα για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας καταδικάστηκε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, τελεσμένη με ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εξαιτίας μια θαλασσοταραχής στις 19-5-2009 πλοίο φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της Ξάνθης της ΣΕΚΑΠ, προσάραξε στην Εύβοια με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι η ποσότητα των τσιγάρων κατευθυνόταν σε μια εταιρία-φάντασμα.

Για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκε ο αγοραστής των λαθραίων τσιγάρων Κωνσταντίνος Παχής ενώ αθωώθηκε ο πρώην Πρόεδρος της εταιρίας Νίκος Παπάς και ο 4ος κατηγορούμενος Πάρις Ευαγγελινός, ναυτιλιακός πράκτορας. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας Σοφίας Χατζηκώστα ήταν απαλλακτική μόνο για τον τέταρτο κατηγορούμενο. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτά ελαφρυντικά και επέβαλε σχεδόν τη μέγιστη ποινή με αναστολή και με υποχρέωση καταβολής 5.000 ευρώ από κάθε καταδικασθέντα.

Πολιτικός ενάγων το Δημόσιο

Στην υπόθεση εκπροσωπήθηκε ως πολιτικός ενάγων το Δημόσιο ενώ στην ακροαματική διαδικασία που κράτησε 3 μέρες στην Ξάνθη, κατέθεσαν αρκετοί εμπλεκόμενοι καθώς και υπάλληλοι της ΣΕΚΑΠ, υπάλληλοι τελωνείων, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το τεράστιο ύψος του ποσού οι κατηγορούμενοι δεν παραπέμφθηκαν για κακούργημα αλλά για πλημμέλημα, γεγονός που αποσόβησε για αυτούς πιθανές ποινές κάθειρξης, σε περίπτωση καταδίκης, καθώς έκτοτε το αδίκημα έχει μετατραπεί σε κακούργημα. H τότε συνεταιριστική ΣΕΚΑΠ, ήταν εταιρία δημοσίου συμφέροντος, ελεγχόμενη σχεδόν απόλυτα από την Αγροτική Τράπεζα ενώ από το 2013 έχει πωληθεί στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου