Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Βούτσης: Αναζητείται επειγόντως η κανονικότητα - Μονόδρομος η προσφυγή στις κατεπείγουσες διαδικασίες





«Η χρήση της εσπευσμένης νομοθετικής διαδικασίας έχει ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε» αναγνώρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή περιορίζει ασφυκτικά τον κοινοβουλευτικό διάλογο και τη σχετική διαβούλευση στη Βουλή ....κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στην έναρξη του Συνεδρίου «Η καλή νομοθέτηση ως αναγκαία προϋπόθεση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Πολιτείας» που διοργανώνει η Βουλή σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το εργαστήριο Μελέτης για την Διαφάνεια της νομικής σχολής του ΑΠΘ.

Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι καμία προσπάθεια της Βουλής στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της νομοθετικής λειτουργίας «δεν αρκεί και δεν μπορεί να οδηγήσει στην περίφημη “καλή νομοθέτηση” όσο βρισκόμαστε στη μέγγενη της σκληρής επιτήρησης. Η χώρα ασφυκτιά, αναζητείται επειγόντως η κανονικότητα και οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειαζόμαστε και την επανεκκίνηση των θεσμών - των δικών μας θεσμών - και την ενεργοποίηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς».

Όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής «με την υπογραφή του 1ου Μνημονίου και την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση, αναγνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο έκτακτης νομοθετικής λειτουργίας. Η χρήση της εσπευσμένης νομοθετικής διαδικασίας έχει ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό γιατί οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προκύπτουν μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με εκατέρωθεν συμβιβασμούς μεταξύ αυτών και των ελληνικών αρχών αλλά και των θεσμών μεταξύ τους. Δεδομένου ότι ο τελικός συμβιβασμός προκύπτει συνήθως λίγο πριν τις συνεδριάσεις του “Eurogroup”, σε ασφυκτικές προθεσμίες, καθίσταται μονόδρομος η προσφυγή στις επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες του ΚτΒ για την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, που συνήθως είναι ογκώδη και περιέχουν διατάξεις πολλών υπουργείων».

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ωστόσο ότι η παρούσα Βουλή κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης, αναφέροντας πως έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες η σχετική διαβούλευση με τα κόμματα και ετοιμάζεται ήδη σχέδιο τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου