Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

Μικρή η απόσταση κυβέρνησης - θεσμών για το υπερταμείο




Μηνύματα σύγκλισης

«Δεν θα αποτελέσει αγκάθι» διαμηνύει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος - Λίστα με δημόσιες επιχειρήσεις που θέλει να εξαιρεθούν έδωσε η κυβέρνηση και αναμένει την απάντηση των δανειστών - Πρόοδος σημειώθηκε και στα ενεργειακά....

Κοντά σε συμφωνία και για το θέμα του υπερταμείου φαίνεται ότι βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της εκπρόσωπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, που επικαλείται το newmoney.gr, υποστήριξε, εξερχόμενος του Hilton, ότι η ελληνική πλευρά θα εξετάσει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ, αναφορικά με τα νέα σχέδια μνημονίων (τα περίφημα SmoU των Ευρωπαίων και το MEFP του ΔΝΤ) και κατόπιν «θα στείλουμε μία μεγάλη λίστα παρατηρήσεων».

Αναφορικά με το θέμα του υπερταμείου, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι δεν «θα αποτελέσει αγκάθι για την πορεία των διαπραγματεύσεων». Όπως, μάλιστα, ανέφερε, «έχουμε δύο-τρία σημεία που θέλουμε κάποιες διαφορετικές διατυπώσεις», φέρνοντας για παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει διευκρίνιση για το ποιος θα είναι ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κράτος και ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο ταμείο, αναφερόμενος ειδικά στα λιμάνια της χώρας.

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η λίστα των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο, ανέφερε ότι το ΚΥΣΟΙΠ έχει ετοιμάσει μία πρώτη λίστα με κάποιες «δημόσιες επιχειρήσεις που θέλουμε να εξαιρέσουμε και, αφού απαντήσουν οι θεσμοί, η λίστα θα σταλεί εκ νέου στο ΚΥΣΟΙΠ, για να την εγκρίνει».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν θα είναι χρονοβόρος η διαδικασία κατάρτισης της τελικής λίστας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι λύνονται τα προβλήματα με το δασαρχείο για το Ελληνικό και μετά θα πρέπει να λυθεί και το θέμα με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

Νωρίτερα, σημειώθηκε πρόοδος και στην διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά.

Συνάντηση Σταθάκη - δανειστών: Μέχρι την Παρασκευή συμφωνία για τη ΔΕΗ




Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, παραμένουν μικροδιαφορές οι οποίες θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Την Τετάρτη, πραγματοποιείται η δεύτερη για το 2017 δημοπρασία για 145 μεγαβατώρες ανά ώρα και τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου