Κυριακή, Απριλίου 02, 2017

Η κυβέρνηση ανατινάζει τις τράπεζες Ανοίγουν σαμπάνιες οι ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό!

 

Σε νόμο Κατσέλη που θα αναδειχθεί σε νέο «καταφύγιο» για κακοπληρωτές που δρουν σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών, θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Αφού κράτησε καθυστερήσεις επί σειρά μηνών, εγκλωβίζοντας τις τράπεζες και την οικονομία, και δεν προχωρούσε στην κατάρτιση του σχετικού νόμου που ήταν προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση κατέθεσε έναν νόμο με πολλές αδυναμίες.

Γράφει η Gillian Rothschild

Το νομοσχέδιο «κλείνει το μάτι» στους μπαταχτσήδες, αρκετοί εξ αυτών σταμάτησαν να πληρώνουν παρά την πίεση των τραπεζών.

Ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένας θεσμός που ισχύει σε όλες τις κανονικές χώρες ως εργαλείο για τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, εδώ προωθείται ένα ατελές και επικίνδυνο σχήμα.

Η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις των τραπεζών που έχουν υποδείξει σειρά αδυναμιών του σχεδίου νόμου που ενδέχεται να μετατραπεί σε νέο νόμο Κατσέλη.

Ο νόμος Κατσέλη προστατεύει σήμερα χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ακίνητη περιουσία αλλά δηλώνουν σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, τότε ο εξωδικαστικός θα τορπιλίσει την προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος.
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ζητεί αλλαγές προειδοποιώντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που απειλούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου νόμου και να εντείνουν την αντίσταση των συστημικών κακοπληρωτών. Ορισμένες διατάξεις, εάν παραμείνουν, θα καταστήσουν τον νόμο ακόμη ένα εργαλείο καθυστερήσεων, με τελικό αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμη ένα δίχτυ προστασίας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τονίζουν οι τράπεζες.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε δυναμίτη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, ενθάρρυνε την κουλτούρα αθέτησης και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούσαν δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.

Το ενδεχόμενο να λειτουργήσει σε πρώτο στάδιο όχι με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά με έγχαρτη μορφή, το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, με το επιχείρημα ότι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προδιαγράφει την αποτυχία του νόμου από την πρώτη ημέρα ισχύος του, προειδοποιούν οι τράπεζες.

Για να μη μετατραπεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός σε εργαλείο κακοπληρωτών, η ΕΕΤ ζητεί πέντε κρίσιμες αλλαγές στο νομοσχέδιο: τον περιορισμό αποκλειστικά και μόνο σε εμπορικές οφειλές (στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό και οφειλών από στεγαστικά δάνεια κ.ά.), τον καθορισμό του ελάχιστου ορίου υπαγωγής στις διατάξεις συνολικών οφειλών τουλάχιστον 50.000 ευρώ, τη θέσπιση αντικειμενικών και τεχνικά αποδεκτών κριτηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να θεμελιώσουν την ποινική ευθύνη όσων φυσικών προσώπων έχουν ανάμειξη στη ρύθμιση, την έναρξη ισχύος και εφαρμογής του νόμου μόνο όταν θα ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής αιτήσεων και δικαιολογητικών, και την κατάργηση κάθε δικαστικής διαδικασίας για την επικύρωση του πρακτικού του εξώδικου συμβιβασμού.

Η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους προκαλεί ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα καθώς εδραιώνεται μια αρνητική τάση, η οποία υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι κατηγορίες δανείων που «χτυπούν κόκκινο» είναι τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά δάνεια. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, την πραγματική αδυναμία αρκετών ατομικών και μικρών επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου τους.

Ο δεύτερος παράγοντας, όμως, που ωθεί πολλές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν τα δάνειά τους είναι η ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μπορεί η ρύθμιση να αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και όχι τα νέα δάνεια αλλά οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει προσδοκίες.

Σοβαρή παράμετρος των ενδείξεων για μια νέα «στάση πληρωμών» είναι, σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών, η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη, καθώς κυκλοφόρησαν σενάρια για κούρεμα καταθέσεων και Grexit τα οποία προκάλεσαν αμυντική στάση τόσο στους δανειολήπτες, όσο και στους καταθέτες. Οι καταθέτες προτιμούν, γιατί φοβούνται, να κρατούν το ρευστό τους και αυτό φαίνεται από τις εκροές καταθέσεων που έφθασαν τον μήνα Μάρτιο στα 500 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,250 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στα 2,750 δισ. ευρώ, αν προστεθούν και τα 500 εκατ. ευρώ του Μαρτίου. Πρόκειται για καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όχι πληρωμές του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου