Σάββατο, Μαΐου 27, 2017

Για πρώτη φορά αίτημα στη Βουλή να ενταχθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη διπλωματική ατζέντα της Ελλάδας

   

Αίτημα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, παρόντος του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, να ενταχθεί το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη διπλωματική ατζέντα της Ελλάδας.



Όπως δήλωσε ο Σάββας Αναστασιάδης στο pontos-news.gr είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται ανάλογο αίτημα στη Βουλή, από τις 24 Φεβρουαρίου 1994, που με ομόφωνη απόφαση, καθιερώθηκε με νόμο του κράτους η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Όπως εξήγησε η ένταξη του θέματος στη διπλωματική ατζέντα της Ελλάδας συνεπάγεται ότι κάθε φορά που ο εκάστοτε Έλληνας ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτονται μια χώρα η οποία επιθυμούμε να αναγνωρίσει την Γενοκτονία, το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων.

Σε ερώτημα του pontos-news. gr για την πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Σάββας Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στην Επιτροπή, προκειμένου να ληφθεί απόφαση.

Ο Σάββας Αναστασιάδης δεν αισιοδοξεί ότι η απόφαση θα είναι ομόφωνη, σημειώνοντας: «Δεν θα είναι ομόφωνη η απόφαση, θεωρώ, θα γίνει όμως συζήτηση και εκεί θα ξεγυμνωθούν όλοι. Είναι θετικό ότι για πρώτη φορά ανοίγει το θέμα στην ελληνική βουλή». Αναφορικά με την κατάληξη που θα έχει το αίτημά του, ο Σάββας Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν μπορεί να τη γνωρίζει, αλλά ότι από τη στιγμή που κατατέθηκε, θα διεκδικήσει την ένταξή του έως ότου ολοκληρωθεί.

Στο ερώτημα γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί ανάλογο αίτημα, βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει: «Κανείς δεν είχε το θάρρος να το καταθέσει λόγω εξωγενών αντιδράσεων, αλλά θα ξεπεραστούν». Το ζητούμενο όπως λέει είναι να μπει στην ατζέντα του εκάστοτε υπουργού ΥΠΕΞ της εκάστοτε κυβέρνησης, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων». «Αν μπει στην ατζέντα, θα ανοιχθούν δρόμοι», καταλήγει ο Σάββας Αναστασιάδης.

Επανειλημμένα έχει τονιστει από επίσημους ποντιακούς φορείς, ότι είναι σημαντικό μειονέκτημα στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει επίσημα διατυπώσει αντίστοιχο αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου