Δευτέρα, Μαΐου 01, 2017

Ντόμινο εξελίξεων στην Κεντροαριστερά...



Η εσωκομματική αντιπαράθεση, που κορυφώθηκε με τη ρήξη της Φ. Γεννηματά με την ομάδα Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη, στέλνει αυτή την προοπτική για τη ΔΗ.ΣΥ. πολλά βήματα πίσω. Οι...
εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στον κατακερματισμένο, περιορισμένο χώρο της «Κεντροατιστεράς», στον οποίο και η ΔΗ.ΣΥ. θέλει να απευθύνεται. Όπως επίσης και στο εσωτερικό της ίδιας της ΔΗ.ΣΥ., και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εισέλθει πλέον σε νέο κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας

Εάν ο στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη διεύρυνση του σχήματος ήταν ήδη εδώ και μήνες βαλτωμένος, η εσωκομματική αντιπαράθεση, που κορυφώθηκε με τη ρήξη της Φ. Γεννηματά με την ομάδα Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη, στέλνει αυτή την προοπτική για τη ΔΗ.ΣΥ. πολλά βήματα πίσω.


Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στον κατακερματισμένο, περιορισμένο χώρο της «Κεντροατιστεράς», στον οποίο και η ΔΗ.ΣΥ. θέλει να απευθύνεται. Όπως επίσης και στο εσωτερικό της ίδιας της ΔΗ.ΣΥ., και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εισέλθει πλέον σε νέο κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας.

Η αντιπολιτευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που προέτασσε πολιτικά το αίτημα της ουσιαστικής διεύρυνσης με συμπόρευση με το Ποτάμι, την Ώρα Αποφάσεων (Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη) κ.ά. ώστε να υπάρξει άμεσα μετεξέλιξη σε ενιαίο φορέα, έλαβε τη σκληρή απάντηση της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη με «ξήλωμα» των αρμοδιοτήτων του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου και προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται χρόνος διεξαγωγής του.

Παρόμοια θέση εκφράζει πάγια και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εκτιμά ότι η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου μέσω του ΚΙΔΗΣΟ δεν συνιστά διεύρυνση.

Με αυτόν τον έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αφαίρεσε τον ρόλο του Στ. Ξεκαλάκη και τον μετέφερε στον Β. Κεγκέρογλου, τον οποίο όρισε συντονιστή της ΚΟΕΣ. Έτσι, η Φ. Γεννηματά έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευσή της ότι δεν θα γίνουν ανεκτές ούτε μελλοντικά τυχόν διαφοροποιήσεις των κεντρικών επιλογών.

Ο νέος «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ διεξάγεται εκατέρωθεν με τις εξής κεντρικές κατηγορίες: Επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη κατηγορούν την ομάδα της αντιπολίτευσης για προσπάθεια υπονόμευσης του εγχειρήματος και της ίδιας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της αντιπολιτευτικής ομάδας κατηγορούν την ηγεσία για προσπάθεια διατήρησης ενός μικρού κόμματος για να μη διακινδυνεύσουν τις θέσεις που κατέχουν.

Η Φ. Γεννηματά εξαρχής έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει -τουλάχιστον όχι πριν από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν- στην υλοποίηση του διακηρυγμένου στόχου για νέο φορέα μέσα από την αυτοδιάλυση των συνεργαζόμενων κομμάτων. Μάλιστα, όταν προκήρυξε το έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα διεξαχθεί τέλη Ιουνίου, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι αυτό «διασφαλίζει σε αυτή τη φάση τον ενιαίο και πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου σχήματος», το οποίο θα είναι «ένα σκαλοπάτι, ένα σημαντικό και απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προς τον τελικό μας στόχο, που είναι η ίδρυση του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης». Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. «θα καθορίσει την πολιτική πρόταση με την οποία η Συμπαράταξη θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες στις επόμενες εκλογές".

Την ίδια ώρα, μάλιστα, και ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αποφάσεις της Φ. Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος επανέφερε το αίτημα για δρομολόγηση της μετεξέλιξης της ΔΗ.ΣΥ. σε ενιαίο φορέα, καταθέτοντας την εξής πρόταση: «Μετά τον Ιούνιο, εντός του 2017 θα πρέπει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα και η εκλογή επικεφαλής από τη βάση».

Μία ημέρα μετά το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα του ΠΑΣΟΚ, η συνιστώσα της ΔΗ.ΣΥ. Κινήσεις Πολιτών εξέδωσε «πρόσκληση σε διάλογο» με τίτλο: «Όλοι μαζί για τον νέο ενιαίο φορέα».


Επίθεση Θεοδωράκη σε Γεννηματά

Εν μέσω των εξελίξεων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε να επιτεθεί στην Φ. Γεννηματά συνολικά για την πολιτική συμπεριφορά της, επανέλαβε τη θέση του για «δημιουργία μιας μεγάλης δύναμης στο Κέντρο απέναντι στον συντηρητισμό, τον λαϊκισμό και στις παλιές παλαιοκομματικές λύσεις, όπου όμως θα υπάρξει εκλογή αρχηγού από τη βάση».

Οι πρώην «πράσινοι» υπουργοί... ψάχνονται για κόμμα

Η Ώρα Αποφάσεων που βρίσκεται σε έναν συνεχή διάλογο με τον Στ. Θεοδωράκη και πιέζει τη ΔΗ.ΣΥ. για συνεργασία σε έναν νέο φορέα με εκλογή αρχηγού από τη βάση, θέλει να επωφεληθεί από τη συζήτηση που άνοιξε ξανά μέσα από το εσωκομματικό ρήγμα του ΠΑΣΟΚ. Σε σημερινή συνεδρίασή της προχωρά "στον δρόμο της μετεξέλιξής της σε έναν σύγχρονο πολιτικό οργανισμό".


Συνάντηση Γεννηματά - Σημίτη με σκιές...

Την επομένη της δραστικής «λύσης» του «ξηλώματος» των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά είχε με πρωτοβουλία της συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, ο οποίος δημόσια έχει εκτιμήσει επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει και δεν έχει στηρίξει το εγχείρημα της ΔΗ.ΣΥ. Αντίθετα, έχει δηλώσει υπέρ νέου κόμματος της «Κεντροαριστεράς». Είναι ενδεικτικό ότι δεν προέκυψαν ανακοινώσεις από καμία πλευρά μετά το πέρας της, ενώ οι διαρροές έκαναν λόγο για ενημέρωση προς τον Κ. Σημίτη για τις εξελίξεις στην παράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και που ωστόσο δεν είχαν διαψευστεί, η συνάντηση ενδεχομένως να αφορούσε προσπάθεια προσέλκυσης της στήριξης του Κ. Σημίτη προς το εγχείρημα της ΔΗ.ΣΥ. σε μια κοινοβουλευτική περίοδο όπου η Προανακριτική για τα εξοπλιστικά και τον Γ. Παπαντωνίου θα μπορούσε να «σκοντάψει» και σε άλλα ευρύτερα ζητήματα επί της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού, όπως δεν έχει αποκλείσει η κυβέρνηση.

Στην επικοινωνιακή παράμετρο της υπόθεσης, με τη συνάντησή της η Φ. Γεννηματά ενδεχομένως να ήθελε να δείξει ότι οι αποφάσεις της δεν συνιστούν αποκλεισμό του «εκσυγχρονιστικού» κοινού του κόμματος ή του χώρου γενικότερα...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου