Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

H Μέι «πληροφοριοδότης» του Τραμπ; – Διαρροή σημαντικών εγγράφων για την κλιματική αλλαγή




Διαρροή εγγράφων που αφορούν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον
Τι περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα
Ο Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού...

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατηγορείται ότι είναι «πληροφοριοδότης» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διαρροή εγγράφων που αφορούν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.



Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έγγραφα αποδεικνύουν ότι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να αποδυναμώσει τις πολιτικές της Ε.Ε. που σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη στιγμή που πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι αντιτίθενται στις ιδέες του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η Μέι έχει παραμείνει σιωπηλή όσον αφορά το ζήτημα.

Τι περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα

Τα έγγραφα, που αποκτήθηκαν από την Greenpeace’s Energydesk, δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να καταρτίσει μια πολιτική που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας – μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση αγαθών για τους καταναλωτές – εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά, όπως άλλωστε ορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Σε ένα από τα εν λόγω έγγραφα, καταγράφεται η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου να «ρίξει» τον στόχο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι η ενεργειακή απόδοση να φτάσει στο 30% μέχρι το 2030. Το έγγραφο μειώνει τον στόχο στο 27%, καθιστώντας το «ενδεικτικό» αντί για «δεσμευτικό».

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Τερέζα Μέι στρέφεται σε μία περιβαλλοντολογική πολιτική που είναι πιο κοντά σε αυτή του Τραμπ, παρά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ακόμη, οι συνομιλίες και οι προσεγγίσεις της Μέι στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Συνόδου των G7, δείχνουν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να «πάρει με το μέρος της» τον αμερικανό πρόεδρο, στη μετά-Brexit εποχή.

Ακόμη, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη δήλωση για τις διαρροές από την πλευρά της Μέι.

Ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

Την απόφασή του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κοινοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ σε στενούς του συνεργάτες.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, έχει ορίσει μακροπρόθεσμους στόχους σε κάθε χώρα-μέλος της για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται τρεις πηγές.



Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία συνήφθη το 2015 μεταξύ 194 χωρών, καθώς θεωρεί ότι η πλήρης συμμόρφωση της χώρας του με τους όρους της συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και έχει εξηγήσει πως αυτό θα σήμαινε πως θα «έκλειναν εργοστάσια σε όλη τη χώρα».

To Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησής του για το θέμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ η σύνοδος της G7 που έληξε το Σάββατο, ήταν χωρίς συναίνεση για τη συμφωνία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την οποία υποστήριξαν ένθερμα οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου