Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων... ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και τα πρώην στελέχη του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και Αντώνης Κάντας, για την υπόθεση της προμήθειας ραντάρ από την σουηδική εταιρία ERICSSON, τα οποία θα προσαρμόζονταν από την βραζιλιάνικη εταιρία EMBRAER στα κυβερνητικά αεροσκάφη.
Το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει με το βούλευμά του (αριθμός 1115/2017) την παραπομπή απευθείας σε δίκη 21 εκ των 26 κατηγορουμένων στην υπόθεση, με βασικό αδίκημα την δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, υπό επιβαρυντικές περιστάσεις αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ΄ εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας.
Η δικογραφία αφορά την σύμβαση για την προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου τεσσάρων ραντάρ για τα αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145, προμήθεια που αποτελούσε αντισταθμιστικό για την σύμβαση προμήθειας Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, με αντίτιμο, ποσό περίπου 500 εκατ. δολαρίων.
Με το βούλευμα παύει η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για μερικότερες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων και άμεσης συνέργειας σε αυτήν, που φέρονται να έχουν τελεστεί από το 1998 έως 3-6-1999, λόγω παραγραφής.
Για την υπόθεση των ραντάρ είχε κριθεί προφυλακιστέος, τον Οκτώβριο του 2015, μετά την απολογία του, ο κ. Λιακουνάκος, ο οποίος πλέον είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση.
Στο κατηγορητήριο για την υπόθεση, αναφέρεται ότι η σουηδική εταιρία διακίνησε μέσω της εταιρίας Interaction του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, μεγάλα χρηματικά ποσά, που κατευθύνθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να επιλεγεί για την προμήθεια των ραντάρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να εμπλέκεται σε «δώρα» ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24, 9 εκατ. κορωνών Σουηδίας, με τελικούς αποδέκτες τους Ιωάννη Σμπώκο, Άκη Τσοχατζόπουλο και άλλα, τότε υψηλά ιστάμενα, στελέχη του υπουργείου.
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι στελέχη της σουηδικής εταιρίας της επίμαχης περιόδου, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, που εμφανίζεται διαχειριστής μίας εκ των εταιριών που διακίνησαν τα παράνομα χρήματα, καθώς και οι τραπεζικοί υπάλληλοι Ζαν Κλωντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, που ήδη δικάζονται και στην υπόθεση των «ωφέλιμων πληρωμών» της SIEMENS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου