Φέρνουν την ποσοτική χαλάρωση από το 2015!
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη (Ελεύθερη Ζώνη)
Αν δεν κάνω τους τελευταίους (ξανά μανά) ηρωικούς μήνες, όλοι οι κυβερνητικοί διακήρυσσαν πως δίνουν μάχη ώστε η απόφαση του Eurogoup να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να προχωρήσει σε θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά των αγορών.
Ως γνωστόν, ούτε βιωσιμότητα του χρέους υπήρξε, ούτε ποσοτική χαλάρωση.
Τώρα, υποστηρίζουν πως για την έξοδο στις αγορές αρμόδιος είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ και για την έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ.
Επιβεβαιώνεται έτσι πως η κατάληξη όλων των δήθεν «μαχών» ήταν από την αρχή διαγεγραμμένη: Μια καθαρή αποτυχία.
Πριν από λίγες μέρες, στις 22 Ιουνίου, το θέμα ξεκαθαρίστηκε και από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) με βάση τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε. Και πρόσθεσε:
«Πρέπει να κάνουμε τη δική μας ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θα βασισθούμε σε άλλους για αυτό. Είτε πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο καθένας έχει τη δική του προοπτική. Όταν, όμως, πρόκειται για αγορά ομολόγων, πρέπει να το εξετάσουμε εμείς».
Θυμίζω ότι από πέρσι μας έλεγαν πως ετοιμαζόμαστε για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
«Εφαρμόζουμε μια δύσκολη συμφωνία, προϊόν ενός καταφανούς εκβιασμού και συμβιβασμού.Μια συμφωνία η οποία, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει το δρόμο στην απαραίτητη, αναγκαία συζήτηση για την απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας του δημόσιου χρέους, δηλαδή μια συμφωνία που, όπως είπε ένας από τους υπουργούς μας προχθές έχει Ιθάκη, δεν είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς, έχει στόχο. Την υλοποιούμε λοιπόν προκειμένου γρήγορα να φτάσουμε στην Ιθάκη. Και είναι τόσο η απομείωση της παρούσας αξίας του δημοσίου χρέους όσο και η επαναφορά της εξαίρεσης (waver) και η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αποκατασταθεί ο φτηνός δανεισμός για τις τράπεζες, και να δημιουργηθεί ένα κλίμα, οριστικά αυτή τη φορά, ότι η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα, ξέφυγε από, τον φαύλο κύκλο και περνάει σε ένα κύκλο ενάρετο», είχε πει στις 6 Μαρτίου 2016, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας.
Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, συνέχισαν να λένε τα ίδια. Κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Και ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Σκάι στις 17 Ιουνίου 2017, είπε πως έπραξαν ό,τι έπρεπε να πράξουν, ώστε η ΕΚΤ και ο ESM να είναι σίγουροι για την ελληνική οικονομία.
«Θέλαμε δεσμεύσεις από το Eurogroup τέτοιες ώστε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει αυτή την απόφαση. Δεν είναι χαμένη υπόθεση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE,) για την Ελλάδα», δήλωσε.
Το καταπληκτικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας μας βάζει στην ποσοτική χαλάρωση από το… 2015!
Στις 3 Ιανουαρίου 2015, κατά την ομιλία του στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Τάε Κβον Ντο, ο κ. Τσίπρας, είχε μεταξύ άλλων διαβεβαιώσει πως διαπραγματεύεται για ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου (σ.σ. του… 2015)!
Στις 6 Νοεμβρίου 2016, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.Και ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας,να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας»!
Και στις 12 Νοεμβρίου 2016, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών έγραφε πως «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα» και πως «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, ώστε μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ‘ποσοτική χαλάρωση’, να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το ίδιο λένε πλέον και οι θεσμοί»!
Και στις 31 Δεκεμβρίου 2016, στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά: «Με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές. Θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας. Το 2017, επίσης, θα είναι το έτος των επενδύσεων».
Και στις 13 Μαρτίου 2017, πάλι σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Η Ελλάδα, η οποία σε πείσμα κάποιων καλοθελητών βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης, της ποσοτικής χαλάρωσης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ μετά από επτά ολόκληρα χρόνια».
Ο δε κ. Τζανακόπουλος υποστήριζε στις 29 Μαΐου 2017, μιλώντας στον Αντέννα, ότι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, «θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει η πόρτα και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» – μόνο που η ΕΚΤ λέει ότι θα κάνει δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους…
Στις 9 Απριλίου 2017, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία της Μάλτας, ο κ. Τσίπρας αφού «ενημέρωσε» πως «η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα και την επιτροπεία», τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι η ρύθμιση του χρέους- υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει τα μέτρα για τη βιωσιμότητά του- ώστε να ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κίνηση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές».
Και στις 31 Μαΐου 2017, ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον real fm, επαναλάμβανε: «Θα σας απαντήσω με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε εμείς στο Eurogroup είναι να υπάρξει μια απόφαση, η οποία κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς και όλων των υπολοίπων θα δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συμφωνηθούν, να καλύπτουν την ΕΚΤ, ώστε με απόλυτη ανεξαρτησία να κάνει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». Και διαβεβαίωνε πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια πρόταση, η οποία δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία».
Όλα ψέματα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου