Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Γ. Βλάχος: εγκληματική η άρνηση του Γ. Παπανδρέου να συναινέσει στις βασικές προτάσεις του Κώστα Καραμανλή


 

«Εμείς ως γνωστόν επιδιώκουμε πολιτική αλλαγή στη χώρα, που θα βάλει τέλος στην καταστροφική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική αλλαγή, μπορεί να γίνει μόνο από το λαό. Είναι η ώρα, που οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τύχη της χώρας μας.»

Συνέντευξη του Βουλευτή ΝΔ και πρώην υφ. Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου στην εφημερίδα “Δημοκρατία”


Θεωρείτε θετικό το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Η Κυβέρνηση μετά από μεγάλη καθυστέρηση, έκλεισε τη β’ αξιολόγηση, αφού στο μεταξύ, χάθηκαν πάνω από 20 δις ευρώ από τις υποχρεώσεις των δανειστών προς τη χώρα μας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017. Στο διάστημα αυτό, η πραγματική οικονομία εισήλθε σε ένα παρατεταμένο τέλμα, από το οποίο φυσικά δεν θα βγει με τα 0,8 δις ευρώ που απομένουν από τα χρήματα της συμφωνηθείσας δόσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνέδεσε τη β’ αξιολόγηση και την ψήφιση και εφαρμογή του τέταρτου μνημονίου, ύψους 14,5 δις ευρώ, με τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη των ομολόγων μας στην ποσοτική χαλάρωση που θα ενίσχυε τη ρευστότητα με 4-5 δις ευρώ. Ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης, ότι η πρόσφατη συμφωνία ανακουφίζει την κοινωνία, δεν ισχύει αφού δεν είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση με τις δικές της πολιτικές, δημιούργησε το αδιέξοδο στο οποίο και εγκλωβίστηκε.


Επιρρίπτετε σαν κόμμα τις ευθύνες στην κυβέρνηση και αποφεύγετε οποιαδήποτε αναφορά στο Βερολίνο.

Κάνετε λάθος. Τα στελέχη μας αναδεικνύουν συνεχώς τις ευθύνες των δανειστών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης καθώς και την αγάπη της για την εξουσία. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τους δανειστές από τις δικές τους ευθύνες. Τις αναποτελεσματικές επιλογές τους, που σήμερα παραδέχονται αρκετοί, τις πλήρωσε η Ελληνική κοινωνία στο βωμό αντιμετώπισης της κρίσης.
Θα βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση με πλεονάσματα της τάξης του 3,5%;

Βρισκόμαστε στην εποχή του οικονομικού σουρεαλισμού! Πώς θα έρθουν τα πλεονάσματα όταν έχουμε ύφεση; Μόνο με υπερφορολόγηση η οποία επιτείνει το αδιέξοδο, αφού μια κοινωνία και ιδιαίτερα τα φτωχά νοικοκυριά, δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η επίτευξη του 3,5% θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο μισθούς, συντάξεις, κατανάλωση επιτείνοντας έτσι το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση αυτή, βάζει τους αριθμούς μπροστά και πάνω από τους ανθρώπους. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητούσε με τους δανειστές για πλεονάσματα 1,5 με 2%, η Κυβέρνηση ουσιαστικά είχε συμφωνήσει το υπερβολικό και ανέφικτο 3,5%. Η συμφωνία για πέντε χρόνια πλεονάσματα 3,5% και μετά μείωση στο 2% ως το 2060!!! δεν δημιουργούν αισιοδοξία σε κανένα.
Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά εάν κερδίσετε τις εκλογές θα εφαρμόσετε όλα τα μέτρα. Νομίζετε ότι είναι επιχείρημα για τον κόσμο ότι “τα εφαρμόζουμε αλλά δεν φταίμε εμείς”;

Αυτό είναι το ψέμα που συντηρεί η κυβέρνηση για να πει ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Η κυβέρνηση έφερε μέτρα με βάση τη δική της ικανότητα, να προχωρήσει ή όχι, σε σοβαρές λειτουργικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, είναι αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών επιλογών. Το κράτος μεγάλωσε, η αγορά συρρικνώθηκε, η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα σε αναπτυξιακές επιλογές, διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η ΝΔ με μία σειρά θέματα, πχ με τις συντάξεις. Θα τις μειώσετε, θα τις αυξήσετε ή θα τις αφήσετε στο ίδιο επίπεδο; Ή με τα μπλοκάκια;

Η δική μας παράταξη, στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία παράλληλα με το κοινωνικό κράτος. Έτσι, μαζί με τη δημιουργία μιας ομπρέλας άμεσης προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας, με εκλογίκευση της φορολογίας, με μείωση της γραφειοκρατίας, με σεβασμό στους ανθρώπους που μοχθούν και παράγουν. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πιστεύω ότι θα υπάρξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν το ευνοϊκό εκείνο κλίμα για νέες πιο μεγάλες, που θα είναι και πιο καθοριστικές για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί ως γνωστόν, η οικονομία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα, κλίμα.
Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης βλέπετε εκλογές;

Εμείς ως γνωστόν επιδιώκουμε πολιτική αλλαγή στη χώρα, που θα βάλει τέλος στην καταστροφική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική αλλαγή, μπορεί να γίνει μόνο από το λαό. Είναι η ώρα, που οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τύχη της χώρας μας.
Μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση δίχως συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων;

Να υπενθυμίσω την πάγια θέση μου πως η κρίση της Ελλάδας είναι πρώτα πολιτική. Θυμίζω την εγκληματική άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να συναινέσει στις βασικές προτάσεις του Κώστα Καραμανλή, όταν ξεσπούσε η παγκόσμια κρίση, προκειμένου να θωρακιστεί η πατρίδα μας. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε και τη ζούμε όλοι. Όσες πρωτοβουλίες υπήρξαν για συνεννόηση προήλθαν όλες από τη δική μας παράταξη και οι οποίες πάντα έβρισκαν την άρνηση αλλά και την λαϊκίστικη εκμετάλλευση άλλων πολιτικών δυνάμεων. Οι πρωτοβουλίες ανήκουν πάντα στην Κυβέρνηση. Η σημερινή Κυβέρνηση, δε μπορεί να ζητήσει συνεννόηση, αφού η ίδια ισχυρίζεται ότι όλα πάνε καλά. Η ίδια επιμένει, ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, ακόμα και όταν τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Σε κάθε περίπτωση για να το ξεκαθαρίσω, συναίνεση σημαίνει συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά θέματα και όχι συγκυβέρνηση.
Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;

Η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται για να πετύχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Όχι αυτοδυναμία αλαζονείας και ρεβανσισμού, αλλά αυτοδυναμία ευθύνης. Είναι η μόνη εξέλιξη που διασφαλίζει ισχυρή Κυβέρνηση για την επόμενη μέρα. Αυτό δεν αποκλείει συνεννόηση ακόμα και συνεργασίες. Είναι άλλο όμως συνεργασία ως αποτέλεσμα επιλογής και εντελώς διαφορετικό συνεργασία ως επιλογή ανάγκης.
Συμμετέχετε στην Εξεταστική για την Υγεία. Όπως εξελίσσεται, σωστά έπραξε η κυβέρνηση και προχώρησε στην συγκρότησή της;

Εμείς ψηφίσαμε ΝΑΙ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο στον τομέα της Υγείας, γιατί δε θέλαμε να παραμείνει καμία σκιά για κανένα και για τίποτα. Οι οδηγίες του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εμένα αλλά και στους άλλους συναδέλφους που συμμετέχουν στην επιτροπή, είναι να συμβάλλουμε στο να λάμψει η αλήθεια. Αυτό σημαίνει ότι δε θα επιτρέψουμε να υπηρετήσει κανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά ούτε και την κατασκευή ενόχων. Από τις πρώτες συνεδριάσεις, αυτό που μόλις ανέφερα, είναι ορατό και κατανοητό από όλους.
Θα αποδοθούν ευθύνες στις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου;

Αφού υπενθυμίσω ότι δεν ποινικοποιούνται οι πολιτικές επιλογές, με τη συμμετοχή μας θα αναδείξουμε όσα στοιχεία εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ακούγονται και γράφονται ευθύνες πολιτικών για το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ). Αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται η προσκόμιση στοιχείων, αλλιώς γίνεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ήταν πράγματι “αμαρτωλό” το ΚΕΕΛΠΝΟ; Υπάρχει θέμα με τα χρήματα που μοίραζε σε ΜΜΕ;

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Με όσα προηγουμένως ανέφερα, όσες ευθύνες προκύψουν από τεκμηριωμένη στοιχειοθέτηση, προφανώς και θα καταλογιστούν. Λέω και πάλι, η παρουσία μας στην εξεταστική, δεν εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες ούτε επικοινωνιακές στρατηγικές αλλά μόνο την αλήθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους. Πάντως όλα θα διερευνηθούν και αν υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου