Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Πίεση σε ΔΝΤ και Βερολίνο από την συμφωνία του Eurogroup...



Πίεση τόσο στο Βερολίνο όσο και στο ΔΝΤ φέρνει ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο...
Eurogroup αφού για την συμφωνία δεν υποχώρησε μόνο η Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δέχθηκε με να υπογράψει πρόγραμμα με την Ελλάδα αλλά να θέσει ως προϋπόθεση ότι η εκταμίευση της - συμβολικής - χρηματοδότησης που θα αποφασιστεί θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατά τον οποίο θα υπάρξει η απαραίτητη ανάλυση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, ο χρόνος για κάτι τέτοιο δεν είναι απεριόριστος όπως νομίζει - ή θέλει να νομίζει - ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

Το Ταμείο χρησιμοποιεί μια διαδικασία που έχει εφαρμόσει κατά την οικονομική κρίση που είχαμε την δεκαετίας του ‘80 για τις χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής . Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε συνολικά 19 φορές στο Μεξικό, το Σουδάν, το Εκουαδόρ, την Τζαμάικα , την Χιλή , την Αργεντινή, την Βραζιλία , το Ζαϊρ το Σουδάν την Μαδαγασκάρη, την Ζάμπια , την ακτή του Ελεφαντοστού , την Κένυα , την Σομαλία, την Νιγηρία, το Κογκό και την Γιουγκοσλαβία (σε κάποια κράτη παραπάνω από μια φορά ) που ζήτησαν την βοήθεια του Ταμείου.

Ωστόσο η διαδικασία την έγκρισης κατ’ αρχή ενός προγράμματος, προβλέπει και κάτι άλλο: Ότι από την έγκριση ενός τέτοιου προγράμματος από το ΔΣ του Ταμείου θα πρέπει οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας να βρουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών τον τρόπο για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους του κράτους μέλους που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και με δεδομένο ότι η αναβολή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ γίνεται μόνο επειδή δεν μπορεί η Γερμανία να συζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν την εθνικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι η περίοδος κατά την οποία θα πρέπει οι δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή το Eurogroup και περισσότερο από όλους η Γερμανία, να συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι μεγαλύτερη. Δεν θα είναι όμως απεριόριστη.

Τα ταμείο αναμένεται να δώσει ένα περιθώριο, όχι μεγαλύτερο από 120 ημέρες, για να έχει λύση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτό το όριο το ΔΝΤ θα αποχωρήσει οριστικά από την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, δημιουργώντας πρόβλημα κυρίως σε Γερμανία και Ολλανδία που επέβαλαν την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πρόβλημα και για το Βερολίνο

Η μεσοβέζική λύση της συμμέτοχης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει δημιουργήσει από τώρα πρόβλημα στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Γερμανοί Βουλευτές ζήτησαν από χθες την έγκριση της «μισής» συμμετοχής του ΔΝΤ στην ολομέλεια του Γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς την θεώρησαν θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος που ψήφισαν το 2015.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών επιμένει να θέλει να περάσει την αλλαγή αυτή από την επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής που ελέγχει και ο ίδιος.

Ωστόσο όσο και αν ο ίδιος δεν πιστεύει καθόλου σε σχέδια ελάφρυνσης του χρέους ,η λύση που έδωσε την Πέμπτη κληροδοτεί στον όποιο διάδοχο του, να βρει λύση για το ελληνικό χρέος πριν καλά καλά σχηματιστεί η νέα γερμανική Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Βερολίνου.

Ακόμη και στην μάλλον απίθανη περίπτωση να συνεχίσει ο ίδιος στην θέση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, θα βρεθεί προ τους διλήμματος είτε να συναινέσει στην περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή να δει το ΔΝΤ να αποχωρεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού οι δανειστές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αρνούνται μια λύση που θα εγγυάται την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσομακροπρόθεσμα...


ΠΗΓΗ:enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου