Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Διασκέδαση του τρόμου στα Μάλια: Πώς το «αέριο γέλιου» έστειλε στη ΜΕΘ 18χρονη τουρίστρια

Κρίσιμη η κατάσταση της κοπέλας (ΒΙΝΤΕΟ)

SOS από τους ειδικούς για το αέριο: Μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα!

Συγκλονίζει η υπόθεση με πρωταγωνίστρια μια 18χρονη κοπέλα από τη Βρετανία, που έκανε τις διακοπές της στην περιοχή των Μαλίων. Η άτυχη νεαρή φαίνεται να πέρασε ....την τελευταία νύχτα των διακοπών της διασκεδάζοντας σε διαφορά νυχτερινά καταστήματα. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της αρχικά στο ιατρικό κέντρο της περιοχής και μετά στο ΠΑΓΝΗ, όπου διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν ήδη σε κώμα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το θύμα βρέθηκε σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση, είναι όπως φαίνεται, τραγικές. Η 18χρονη, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την αστυνομική έρευνα, εισέπνευσε laughing gas, γνωστό ως «αέριο γέλιου», από μπαλόνια που κυκλοφορούν στην περιοχή των Μαλίων.

Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες από την παρέα της αναφέρουν πως πιθανότατα να εισέπνευσε δύο μπαλόνια, γι' αυτό και οι συνέπειες, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, ήταν ραγδαίες και δραματικές. Τις τελευταίες ώρες νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η κοπέλα υποβλήθηκε και σε τοξικολογική εξέταση και η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη, με τους θεράποντες γιατρούς να ερευνούν αν υπάρχουν και άλλα ευρήματα. Η 18χρονη βρισκόταν διασωληνωμένη μέχρι τα ξημερώματα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, ενώ τα μέλη της παρέας της κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις για τις κινήσεις τους τη μοιραία νύχτα, λίγο πριν ταξιδέψουν για τη Βρετανία.

«Η 18χρονη μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ περίπου στις 12 τα ξημερώματα και μετά τις εξετάσεις κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάσταση της υγείας της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Φανουργιάκης όπως αναφέρει το neakriti.

Ωστόσο, τόσο ο δήμαρχος Χερσονήσου, όσο και πολίτες της περιοχής μιλούν για τα Μάλια «της φιλοξενίας και του πολιτισμού», ενώ ξενοδόχοι αλλά και ξεναγοί αναφέρονται στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια. «Σε καμία περίπτωση τέτοια μεμονωμένα περιστατικά δεν αποτελούν την πραγματικότητα των Μαλίων. Θέλω να πιστεύω πως η υγεία του κοριτσιού θα εξελιχθεί καλά» σημείωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.


SOS: Το «αέριο γέλιου» μπορεί να προκαλέσει και εμφράγματα

Πρόκειται για το ναρκωτικό «hippy crack» ή, αλλιώς, «αέριο του γέλιου» που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα Μάλια και η Χερσόνησος. Πρόκειται για εισπνοή αερίου από ένα μπαλόνι, η οποία προκαλεί ευφορία και ταυτόχρονα χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις. Ωστόσο το «αέριο του γέλιου» δεν είναι εθιστικό.

Η ονομασία του «hippy crack» δεν έχει εξακριβωθεί από που προήλθε. Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι το «hippy» αντιπροσωπεύει τον τύπο που το καταναλώνει, ενώ το «crack» υποδηλώνει την γρήγορη ταχύτητα που δρα το νιτρώδες οξείδιο.

Η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μάλιστα στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές δικογραφίες από το ΑΤ Χερσονήσου για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από τη χρήση του ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αθωώθηκαν καθώς πρόκειται για μια ουσία η οποία δεν είναι απαγορευμένη και μπορεί κανείς να τη βρει οπουδήποτε. Μάλιστα πωλείται σε ελκυστικές τιμές στους τουρίστες.

Οι γιατροί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η χρήση του αερίου. Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αέριο όταν λαμβάνεται συστηματικά από το στόμα. Σύμφωνα με ειδικούς, το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Με τέτοιες παρενέργειες οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ανατρέπεται ο χαρακτηρισμός του ως άκακο. Οταν εισπνέεται, το νιτρώδες οξείδιο διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και έτσι στερεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα από αυτό.

Κατά την επιστημονική του ονομασία, το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου