Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Ρέγκλινγκ: Καλή στιγμή για να σκεφτούμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές




Μετά τη διεξαγωγή του Eurogroup 

Τα διδάγματα από τις επιτυχημένες επιστροφές στις αγορές χωρών που επίσης βρίσκονταν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο παρελθόν, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την Ελλάδα....

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα δεν υπήρχε στην ατζέντα του Eurogroup, με δεδομένο και το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, η χώρα μας δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σημερινής συνεδρίασης.

Τόσο ο Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκφρόντισαν να αναφερθούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι «βλέπει» ανάκαμψη τόσο στην απασχόληση όσο και στην εμπιστοσύνη προς τη χώρα, εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο Eurogroup. Τόνισε ακόμη ότι ο ESM αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας, καθώς κατέχει το 51% του χρέους της, ενώ στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος έχει εκταμιεύσει 39,4 δισ. ευρώ.

Επεσήμανε δε ότι τα διδάγματα από τις επιτυχημένες επιστροφές στις αγορές χωρών που επίσης βρίσκονταν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο παρελθόν, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την Ελλάδα.

Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πολλά χρήματα όταν βγει στις αγορές, καθώς θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, είχε πει ότι έναν χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος, «είναι καλή στιγμή να σκεφτούμε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου του 2018 και το παράδειγμα που έχουμε από τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι η έξοδος στις αγορές έγινε αρκετά πριν από το τέλος των προγραμμάτων. Η Ελλάδα είναι απούσα από τις αγορές από το 2009 με μια εξαίρεση το 2014. Είναι σημαντικό να αναπτύξει η Ελλάδα μια στρατηγική επιστροφής στις αγορές, την οποία και να επικοινωνήσει. Δεν είναι σοφό να περιμένει το τέλος του προγράμματος. Οι αγορές πρέπει να πειστούν για το ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο βήμα αλλά και για το ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, καθώς πλέον έχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο και θα διατηρήσει. Επομένως η επιστροφή στις αγορές θα χρησιμεύσει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής».


Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου