Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2017

Στην Κυπριακή Βουλή τα απόρρητα έγγραφα – «Δεν ξεχνώ» το κεντρικό μήνυμα





Το πλήρες υλικό του Φακέλου της Κύπρου παρέδωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Συλλούρη, σε ειδική συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου....



O πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σημείωσε ότι η παράδοση του αρχείου«αποτελεί το κλείσιμο μιας εποχής,καθώς και την απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούν να λάβουν δημόσιες διαστάσεις, ώστε το υλικό να καταστεί εντός των επόμενων μηνών προσβάσιμο από τους πολίτες».


Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας,που «δίνει τεράστια ευθύνη σε Αθήνα και Λευκωσία για την από κοινού αποτροπή περαιτέρω δεινών και την εξεύρεση λύσεων εφικτών» και πρόσθεσε πως για το μέλλον «επιβάλλεται η αποκατάσταση της ραχοκοκαλιάς του λαού, χωρίς ιστορικές ανατροπές, προκειμένου να εξευρεθεί δίκαιη λύση, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις τρίτων».

«Ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας»χαρακτήρισε την παράδοση του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Τόνισε επίσης ότι το υλικό αυτό «δεν πρόκειται να θεραπεύσει τα δεινά ούτε να επουλώσει τις πληγές, που τόσο θυμίζουν τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά η παραχώρησή του αποτελεί ένα βήμα, που θα φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές μιας δραματικής περιόδου για τον τόπο, ως επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό».

«Έχουμε συνείδηση ότι δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές», ανέφερε συγκινημένος στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής.
Τόνισε ότι είναι πάντα επίκαιρο το «δεν ξεχνώ» και σημείωσε : «Ξέρω πολύ καλά ότι φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή, για να μαζευτεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες και διασταυρώσεις, και να γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε ως Ελλάδα για το ότι πάνω στην κυπριακή τραγωδία και στο λίπασμα των θυμάτων της πραγματοποιήθηκε η μεταπολίτευση και η δημοκρατία επανήλθε στη χώρα μας. Αυτό είναι επίσης ένα ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας, που δίνει τεράστια ευθύνη για την από κοινού αποτροπή απ’ εδώ και πέρα περιπετειών και για να βρεθούν λύσεις απολύτως εφικτές, που πρέπει να υπάρξουν, αλλά και για να αποδοθεί τιμή σε όσους έχασαν τη ζωή τους».



Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε στον τερματισμό μιας εκκρεμότητας πολλών χρόνων και στην επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό, καθώς η παραχώρηση του πολύτιμου αυτού υλικού και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπολοίπων συμπληρωματικών φακέλων, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, της κυπριακής τραγωδίας.

«Θυμίζω ότι το υλικό που παραλαμβάνουμε σήμερα -επισήμανε ο κ. Συλλούρης- είχε ζητηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, από τους προκατόχους μου, προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους προέδρους των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου και υπηρεσιακούς παράγοντες, το 1997, το 2006 και το 2010, από διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις και διαφορετικούς προέδρους της Βουλής των Ελλήνων.



Νιώθω επομένως υποχρέωση να εκφράσω τις θερμές προσωπικές μου ευχαριστίες, και της ολομέλειας του σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, τα οποία ομόφωνα στήριξαν στην προχθεσινή ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων την απόφαση για την παράδοση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του συνόλου του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, το οποίο φυλασσόταν μέχρι σήμερα ως εφτασφράγιστο μυστικό στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Η απόφαση αυτή και η σημερινή τελετή επισφραγίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο και με το κατάλληλο πολιτικό και νομοθετικό περίβλημα μια ιστορική αναγκαιότητα και κλείνουν ένα εθνικό και ηθικό χρέος», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συμφώνησαν στην ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου