Τρίτη, Ιουλίου 18, 2017

Ραγδαίες εξελίξεις: Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές




Θέμα ώρων θεωρείται πλέον η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο για την έκδοση ομολόγου πενταετούς διαρκείας με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει από την αγορά ποσό μεταξύ 2-4 δισεκατομμυριών ευρώ.


Πριν τη δοκιμαστική έξοδο, υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές με ξένους επενδυτικούς οίκους και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές «το όμολογο έχει πωληθεί και υπερκαλυφθεί».

Από τα ποσά που θα αντληθούν τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανταλλαγή του ισόποσου ομολόγου που λήγει σήμερα και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν νέα κεφάλαια για την χώρα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί περί το 4,5%, αρκετά χαμήλοτερο με αυτό που είχε κατάφερει να αποσπάσει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014, όταν είχε εκδοθεί τότε αντίστοιχο ομόλογο με επιτόκιο 4,95%.

Δεν αποκλείεται έως την έξοδο από το πρόγραμμα να υπάρξουν τουλάχιστον δύο με τρεις έξοδοι στις αγορές, με στόχο, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σημαντικό ταμειακό απόθεμα και να μην χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Εν τω μεταξύ οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα ποσά που θα αντληθούν θα πρέπει να είναι μικρά, να προορίζονται για μετακύλιση χρέους και όχι για νέες πρωτογενείς δαπάνες. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει προσοχή στο “timing” – τη χρονική στιγμή και την αλληλουχία των εκδόσεων.

Ταυτόχρονα, με τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα, η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους μήνες του έτους, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τα κεφάλαια αυτά.neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου