Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2017

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλύφων στα βόρεια προάστια: Επί τριάντα χρόνια δρούσε ο αρχηγός




«Εισοδηματίας» ο αρχηγός


Εσπαγαν επιταγές με μηνιαίο τόκο 5%- 7%- Είχαν οδηγήσει «πελάτες» τους ακόμη και σε λουκέτα- Δεσμεύτηκαν περίπου 8 εκατ. ευρώ. Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια «ειδικευόταν» στην τοκογλυφία ο εγκέφαλος κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου...
και την Ασφάλεια Αττικής. Τα μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι σε υποκαταστήματα διαφόρων τραπεζών στα Βόρεια προάστια, αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός: Πρόκειται για πρόσωπο που αν και κατά την αστυνομία ειδικευόταν στην τοκογλυφία για τριάντα χρόνια αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, εντούτοις δεν είχε συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν και εμφανιζόταν ως ευυπόληπτος και ιδιαίτερα ευκατάστατος εισοδηματίας των βορείων προαστίων.
Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, είχαν ως βασικό ρόλο να εντοπίζουν τα υποψήφια θύματα του κυκλώματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση του κυκλώματος, λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου τόκου που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό 5-7% τουλάχιστον, οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και αναστολή ή παύση λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικό της εκτεταμένης δράσης του κυκλώματος είναι ότι δεσμεύτηκε σε συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου.



Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης η αστυνομία κατέσχεσε:

εκατόν πενήντα τέσσερα σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ,
είκοσι οκτώ σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ,
το χρηματικό ποσό των 37.580 ευρώ,
μεγάλος αριθμός τραπεζικών καρτών (άνω των 40).
πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές,
ατζέντες – ημερολόγια διαφόρων ετών από το έτος 2009 με χειρόγραφες σημειώσεις με στοιχεία πλήθους επιταγών
παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων συνολικού ποσού 6.847.141 ευρώ και δυο οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου