Κυριακή, Ιουλίου 30, 2017

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για τα επόμενα δύο χρόνια διακυβέρνησης



Ο Αλέξης Τσίπρας 
 
Απολογισμό, αναστοχασμό και σχεδιασμό της κυβερνητικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είχε χαρακτήρα αισιοδοξίας, αλλά απέφυγε ρητά τους πανηγυρισμούς.

Ενώ έθεσε σημαντικούς στόχους για τη διετία, ξεκαθάρισε ότι τώρα απαιτείται επιτάχυνση της προσπάθειας, «ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να βγει η χώρα από τη λάσπη». «Δεν είναι τώρα η ώρα για χαρές, πανηγύρια και χαλάρωση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Αυτή η ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και στοχοπροσήλωσης φαίνεται ότι έχει τριπλή στόχευση. Πρώτον, να μην ξεφύγουν οι πανηγυρισμοί σε επίπεδα αναντίστοιχα με το κοινωνικό αίσθημα. Δεύτερον, να ενταθεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου. Τρίτον, να μην δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο που ισχύει το μνημόνιο.
Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τονώσει το ηθικό και το φιλότιμο των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, θέτοντας τις προτεραιότητες για τα επόμενα δύο χρόνια διακυβέρνησης. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στην ομιλία του το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 θα διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού για τη διαχείριση της χώρας μετά τη κρίση, σε ένα τοπίο που θα είναι πολύ διαφορετικό.
Υπογράμμισε, δε, την αντίστιξη των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ με το σχέδιο της άλλης πλευράς, δηλαδή τις επιδιώξεις των νεοφιλελεύθερων ελίτ και της ολιγαρχίας του πλούτου, που κατά των πρωθυπουργό εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρέθεσε, λοιπόν, του δέκα τομείς αλλαγών έως το 2019:
– Την έξοδο από τα μνημόνια
– Ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο από αυτό που χρεοκόπησε το 2009
– Τη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες σε σχέση με όση την παράλαβε το 2015
– Ένα ισχυρό σύστημα Δημόσιας Υγείας, με αιχμή τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
– Ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
– Περισσότερη δημοκρατία μέσω της απλής αναλογικής
– Ένα ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος
– Με μια πραγματικά ανεξάρτητη και λειτουργική Δικαιοσύνη.
– Ένα νέο προοδευτικό και σύγχρονο Σύνταγμα
– Την αξιοποίηση της κομβικής θέσης της χώρας διεθνώς.
Νέο μήνυμα για τη Δικαιοσύνη
Από τα ζητήματα της επικαιρότητας ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στο θέμα της Δικαιοσύνης, επιμένοντας σε κριτικούς, αλλά όχι οξύς τόνους. Η αναφορά αυτή επιβεβαίωσε τς πληροφορίες ότι, παρά την επιλογή των προηγούμενων ημερών να πέσει η ένταση, το ζήτημα θα δώσει και άλλα επεισόδια στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «ανεξάρτητη και λειτουργική δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις και διακρίσεις υπέρ των εργοδοτών και κατά των εργαζομένων». Μάλιστα, έκανε μια έμμεση αναφορά στην υπόθεση της Ηριάννας, μιλώντας για νέους ανθρώπους που στερούνται την ελευθερία του χωρίς αδιάσειστα στοιχεία ενώ αφήνονται ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όλοι όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια.
neaselida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου