Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2017

Ψυχραιμία συστήνει η Λευκωσία...Απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα...



Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, έκανε πριν από λίγο έκκληση σε όλους να μην...
δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει ένταση στη Κυπριακή ΑΟΖ καθώς κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Σε σχέση με τη φρεγάτα που έχει αποστείλει η Τουρκία για να παρακολουθεί τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αυτό τη τακτική ακολουθούσε η Τουρκία και στις προηγούμενες γεωτρήσεις χωρίς να προκύψει κάτι ανησυχητικό.

Τουρκία: Θα δώσουμε απάντηση

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει πως η Αγκυρα θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στις δραστηιρότητες «της ελληνκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής διοίκησης οι οποίες διεξάγονται μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’.

Και αυτή τη φορά, ένα γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της λεγόμενης άδειας που παρείχε μονομερώς η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’.
Είναι καθαρό ότι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διάσκεψης για την Κύπρο, παρόλες τις προσπάθειες καλής πρόθεσης της τουρκικής πλευράς είναι η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’ (ψευδοκράτος), θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού».

Ετοιμάζουν γεώτρηση

Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, ο οποίος επικαλείται και τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσογειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.

Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγισή των εκπροσώπων των εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες. Όπως είπε τους ανέφεραν πως «χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές κινδύνου». Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. «Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρό ότι αυτή η στάση ενόσω συνεχίζεται η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα είναι θετική. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται». Μίλησε μάλιστα και για ‘περιφερειακή ειρήνη’ και ότι θα συμβάλουν σε αυτήν.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», ανέφερε.

Παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες για ανεύρεση γεωτρύπανου, ώστε να κάνει και γεωτρήσεις. Ωστόσο, καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν φαίνεται να επιθυμεί εμπλοκή σε μια ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει απειλήσει και τις εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στη κυπριακή ΑΟΖ ότι θα έχουν συνέπειες σε σχέση με τη συνεργασία τους με τη Τουρκία.

Κανονικά για γεώτρηση

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες στο πλοίο γεωτρύπανο West Capella στο τεμάχιο 11 για γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος». Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων τριών ημερών. Οι προσδοκίες για εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος είναι μικρές, αλλά αυτό που αναμένεται είναι η συλλογή σημαντικών στοιχείων για τη γεωλογική δομή, με την ελπίδα ότι αυτή προσομοιάζει με το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου