Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Απειλές πολέμου Ερντογάν - Κούρδων




Φουντώνει η σύγκρουση λίγο πριν από τις... μεταπολεμικές διευθετήσεις στη Συρία
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σταθερή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων της Συρίας αναφορικά με τις κινήσεις της Άγκυρας στη Συρία, καθώς ο Ερντογάν μετακινεί επιπρόσθετες μονάδες στρατού προς τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Στα τέλη Ιουνίου οι δυο πλευρές εξαπέλυσαν εκατέρωθεν απειλές. Οι Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, πιστεύουν πως το ενδεχόμενο της ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία είναι μεγάλο εφόσον το τουρκικό στράτευμα περάσει τις περιοχές κοντά στο Χαλέπι. Ταυτόχρονα η Άγκυρα δήλωσε πως θα προχωρήσει σε αντίμετρα αν δεχθεί πυρά από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
«Αυτή τη στιγμή αρνητικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στη Συρία. Σε περίπτωση που απειληθούν τα σύνορά μας, εμείς θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”» δήλωσε ο Ερντογάν. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει μια δεύτερη στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

Οι δυσκολίες
Ο «πονοκέφαλος» του σουλτάνου μεγαλώνει καθ’ ότι πριν από λίγες μέρες οι υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες δυνάμεις εισχώρησαν πρώτη φορά στην de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, τη Ράκα.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) – μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών – «έκοψαν» την τελευταία έξοδο μέσω της οποίας οι μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS) θα μπορούσαν να διαφύγουν από τη Ράκα καταλαμβάνοντας μια περιοχή νοτίως του Ευφράτη.

Η πλήρης απελευθέρωση της Ράκας θα φέρει τις εξελίξεις στη Συρία σε ένα κομβικό σημείο και θα αυξήσει τα προβλήματα για την Τουρκία, η οποία θέλει να διατηρήσει ενεργό ρόλο στην περιοχή και κυρίως, να διασφαλίσει την ακεραιότητα των συνόρων της.

Η Άγκυρα θέλει τα στρατεύματά της στις ζώνες αποκλιμάκωσης, που καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Αστάνα, καθώς και να επωφεληθεί από τις διαμάχες μεταξύ ανταγωνιστικών συνασπισμών δυτικά του Ευφράτη. Με τις ΗΠΑ και τους Κούρδους στη μια πλευρά και τη Ρωσία, το Ιράν και τον συριακό στρατό στην άλλη, η Τουρκία θέλει να «σπάσει» τον διάδρομο που έχει δημιουργηθεί από το YPG, καθ’ ότι θεωρεί αυτή την έκταση «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ήδη διαρρεύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με τον τρόπο που θα διεξαχθεί αυτή η στρατιωτική επιχείρηση, με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από την πόλη Ιντλίμπ, η οποία φαίνεται να αποκτά σπουδαίο ρόλο κυρίως λόγω του ότι εκεί βρίσκονται δυνάμεις οι οποίες μάχονται μεν κατά του ISIS, αλλά μπορούν να αποτελέσουν τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην επόμενη μέρα στη Συρία.

ΗΠΑ - Ρωσία
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναλώνονται στον σχεδιασμό για την εκδίωξη του ISIS από τη Ράκα και γι’ αυτό προς το παρόν δεν έχουν εμπλακεί στην ευρύτερη διαμάχη μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας. Δημοσίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει απαντήσει στο αν η κλιμάκωση από την Τουρκία ενδέχεται να περιπλέξει τη συνολική στρατηγική της Συρίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ερωτηθείσα για τις τουρκικές απειλές και τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, απάντησε πως ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή είναι για να εκδιώξουν τον ISIS, πως εστιάζουν την προσοχή τους στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα, καθώς και πως το εν λόγω ζήτημα αφορά το υπουργείο Άμυνας.

Το ενδιαφέρον είναι πως ορισμένες κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν να υπάρχει συμφωνία με τη... Ρωσία για επέμβαση στη Συρία. Από τουρκικής πλευράς τα σενάρια περί στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία – και πιο συγκεκριμένα στην Αφρίν – πυροδότησε η συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στην Κωνσταντινούπολη – η τουρκική προεδρία απλώς ανακοίνωσε το γεγονός χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν απείλησε τις ΗΠΑ πως θα πληρώσουν ακριβά κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος που θα χυθεί από όπλα που έδωσε η Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας και χτίζει στρατόπεδα στο έδαφος της Συρίας που έχει καταλάβει ήδη από τον Αύγουστο του 2016.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως, όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μαχητές του YPG πολεμούν ενάντια στην Τουρκία, η διεθνής συμμαχία και η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ασφαλής. Ωστόσο η σύλληψη ενός μόνο ξένου μαχητή του YPG στην Τουρκία ή ενός μαχητή που πολεμά εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία θα μπορούσε να επιδεινώσει με γρήγορους ρυθμούς τις ήδη βεβαρημένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δυτικών συμμάχων σε επικίνδυνα επίπεδα – ειδικά εάν ο μαχητής αποδειχθεί πολίτης χώρας του ΝΑΤΟ.

Ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως ο Ερντογάν ήδη διαφοροποιείται από τη Δύση στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στο Κατάρ, τότε μια ακόμα ένταση ενδέχεται να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου