Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2017

H Τουρκία στέλνει το Barbaros στη Μόρφου επικαλούμενη «εγγυητικά δικαιώματα»




Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική της η Τουρκία
Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί, υποστηρίζει τούρκος υπουργός

Την ώρα που ξεκινά η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Barbaros, προκειμένου ...να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες για την εξεύρεση φυσικού αερίου, αλλά και να προβεί σε επίδειξη της τουρκική ισχύος στις κατεχόμενες θάλασσες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, το τρυπάνι του πλοίου West Capella θα τρυπήσει σήμερα τον κυπριακό βυθό προς εξεύρεση φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11, προσδοκώντας να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον συσχετισμό του κοιτάσματος «Ονησίφορος» με το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα «Zor» της Αιγύπτου, όπως μεταδίδει το sigmalive.

Εχθές, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλουκατήγγειλε την Κύπρο για «μονομερείς ενέργειες» ενώ δεσμεύθηκε πως «η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά».


Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Εξάλλου, ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros, είναι η Μόρφου, μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, ο οποίος επικαλέστηκε και τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.

Πηγή: sigmalive, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου