Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

«Φιέστα» Ερντογάν για την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος - Θα εγκαινιάσει μνημείο πεσόντων (Photos - Video)



Ένας χρόνος από την προσπάθεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος συμπληρώνεται το Σαββατοκύριακο και από χθες έχουν ξεκινήσει εκδηλώσεις ανάμνησης σε ολόκληρη την Τουρκία....

Οι εκδηλώσεις πρόκειται να κορυφωθούν τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, μέρα κατά την οποία έληξε η προσπάθεια πραξικοπήματος, με τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει στήσει κανονική… φιέστα.

Προσευχές, δείπνα, ένα προεδρικό διάγγελμα από τον Ερντογάν, πορείες, αλλά και μνημεία συνθέτουν το παζλ των εκδηλώσεων της Τουρκίας.

Ετσι λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα ολοκληρώθηκε η κατασκευή των μνημείων πεσόντων, το ένα στην Κωνσταντινούπολη και το άλλο στην Άγκυρα. Μάλιστα, το μνημείο της Άγκυρας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το «Λευκό Παλάτι» της Τουρκικής Προεδρίας…



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ύψος του μνημείου είναι 31.4 μέτρα και η βάση του μνημείου καταλαμβάνει ένα χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων. Το συνολικό εμβαδόν του είναι 2.500 τ.μ. και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 125 τόνοι ατσάλι.
Στην κορυφή του δεσπόζει η τουρκική σημαία φτιαγμένη από μάρμαρο και από κάτω υπάρχουν τρεις μαρμάρινες λωρίδες όπου στην κάθε μία έχουν σμιλευτεί όλα τα σύμβολα της Τουρκίας.



Στην πρώτη από αυτές είναι χαραγμένος ο χάρτης της Τουρκίας και τα ονόματα και των 81 περιφερειών της χώρας. Η δεύτερη αποτελείται από ανθρώπινες σιλουέτες που συμβολίζουν τους πολίτες της χώρας και στην τρίτη είναι τοποθετημένο το κόκκινο εθνόσημο της Τουρκικής Δημοκρατίας καθώς και τα αστέρια όλων των κρατών που απαρτίζουν το τουρκικό έθνος.

Πάνω σ’ αυτές τις μαρμάρινες λωρίδες αναγράφονται τα ονόματα των 249 νεκρών της 15ης και 16ης Ιουλίου.


Στις 15 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στη μία το μεσημέρι σε ειδική τελετή. Το απόγευμα στις 18:20 θα ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη η «Πορεία της Ενότητας του Έθνους» και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τους πεσόντες.

Τα ξημερώματα της 16ης στις 04:50 – ώρα κατά την οποία πέρυσι ο Ερντογάν πραγματοποίησε το πρώτο του διάγγελμα μετά τη λήξη του πραξικοπήματος – θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου