Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Η Κύπρος και η TOTAL αγνοούν τις απειλές Ερντογάν -Αρχίζουν τις γεωτρήσεις



ΔΕΣΜΕΥΣΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total....

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Δεν ανησυχούν την Γαλλική Total οι δηλώσεις του Ταγιπ Ερτογάν σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.

Κληθείς από το πρακτορείο "Reuters" να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων». «Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι θα μπορούσαν να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία», ανέφερε.

Στο μεταξύ, με δύο διαφορετικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους - NAVTEX 257/17 και 258/17 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μία μεγαλύτερη περιοχή στην οποία όλη αυτή την περίοδο διεξάγονται οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση, η οποία έχει έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου, όπως και μια περιορισμένη ζώνη έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της πρώτης, στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση και ζητείται η τήρηση απόστασης ασφάλειας από διερχόμενα πλοία.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.



Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο της γεώτρησης έχει καθοριστεί από καιρό. Βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Κύπρου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του τεμαχίου «11» και σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το όριο που χωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ από αυτήν της Αιγύπτου. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για τις διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», από τις TOTAL-ENI, αφού αυτή θα γίνει σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τα όρια με το τεμάχιο «10» για το οποίο έχουν τα δικαιώματα.

Θα είναι η πέμπτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις δύο της Noble και τις δύο της ΕΝΙ. Από πλευράς TOTAL έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες και σενάρια ανάλογα με παράγοντες που επηρεάζουν, ακόμα και σε σχέση με ανέμους, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ με κάθε λεπτομέρεια.



Πηγή: Η Κύπρος και η TOTAL αγνοούν τις απειλές Ερντογάν -Αρχίζουν τις γεωτρήσεις | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου