Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

Η Άγκυρα «κόβει» στα δύο το Αιγαίο...
...με παράνομες Navtex...
Στα δύο επιχειρεί να «κόψει» η Άγκυρα το Αιγαίο όλο τον Αύγουστο. Δεσμεύοντας σχεδόν όλα τα διεθνή ύδατα από το βόρειο Αιγαίο μεταξύ...
Λήμνου, Θάσου και Σαμοθράκης στο κεντρικό δυτικά της Χίου και ανατολικά της Σκύρου και στα νότια σχεδόν όλη την περιοχή νότια της Ικαρίας και δυτικά της Πάτμου, επαναφέροντας σε ισχύ, navtex περασμένων ετών και υπενθυμίζοντας ορισμένες του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, εκδόθηκε η navtex 770/17 στην οποία η Άγκυρα επισημαίνει πως τίθενται σε ισχύ από σήμερα μια σειρά από navtex των ετών 2017, 2016, 2015 και 2014 μεταξύ των οποίων και οι 823, 822 και 821 του 2016 και 724 του 2017.Όλες αφορούν ασκήσεις με πυρά. Σε όλες τις περιπτώσεις η Αθήνα έχει απαντήσει με αντιnavtex στις οποίες επισημαίνεται πως οι μόνοι σταθμοί που έχουν δικαιοδοσία για το Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών να εκδίδουν σχετικές οδηγίες προς ναυτιλομένους (Navtex) είναι οι ελληνικοί σταθμοί του Ηρακλείου και της Λήμνου.

Προφανώς η Τουρκία στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της να αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να σεβαστεί το άτυπο θερινό μορατόριουμ. Σε αυτό το πλαίσιο χθες με άλλη Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας ενέπλεξε και την Βρετανία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου