Παρασκευή, Αυγούστου 04, 2017

Για μεδουσο-αρμαγεδώνα κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα





Είναι πλέον τόσο μεγάλο το πρόβλημα των μεδουσών και των συγγενικών ειδών τους στις θάλασσες του πλανήτη.... και ιδίως κοντά στις κατοικημένες παράκτιες περιοχές που οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα πραγματικό... μεδουσο-αρμαγεδώνα!

Ο Κορινθιακός και ο Πατραϊκός κόλπος δεν αποτελούν εξαίρεση και έτυχε φέτος αυτοί να έχουν μέχρι στιγμής υποστεί το κύριο βάρος της επιδρομής στη χώρα μας.

Μια νέα σλοβενική επιστημονική έρευνα που εστίασε στην Αδριατική, όπου το πρόβλημα είναι συχνό, δίνει μια άλλη διάσταση, υποστηρίζοντας ότι οι τσούχτρες (η λαϊκή ονομασία για ένα κοινό είδος μέδουσας) και τα άλλα συγγενικά ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα μπορεί να έχουν γίνει μεγάλος μπελάς εξαιτίας των ίδιων των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βοντόπιβετς του σλοβενικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών Environment Research Letters, σύμφωνα με το New Scientist και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι οι διάφορες εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα, όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι πλωτές ανεμογεννήτριες κ.ά., μπορεί να βοηθούν στις μεδουσο-επιδρομές.

Οι μέδουσες αποτελούν σημαντικό στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά μετατρέπονται σε πρόβλημα ....

Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα της μέδουσας;

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου