Σάββατο, Αυγούστου 12, 2017

Ετοιμασίες για τη ΔΕΘ, αλλά... οι εργαζόμενοι στενάζουν




Από φθινόπωρο ξανανοίγουν όλα τα θέματα με τους δανειστές, με πρώτο το χρέος

Πυρετωδώς ετοιμάζουν τα κομματικά επιτελεία τις «παραστάσεις» που θα ανεβάσουν ...στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα θα ψηφίζονται τα δεκάδες προαπαιτούμενα, ώστε να μην επηρεαστούν και οι εκλογές στη Γερμανία εντός του Σεπτεμβρίου...


Μάλιστα οι βασικοί οικονομικοί άξονες, πάνω στους οποίους ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στην ομιλία του, αναμένεται να είναι:

 Τα οφέλη στην κοινωνία από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
 Η μείωση της ανεργίας.
 Οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την προστασία των αδυνάμων.
 Η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και η παραδειγματική τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα στο παρελθόν.

Ό,τι όμως και να πουν, από το φθινόπωρο αναμένονται οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις οι οποίες και θα διαμορφωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του 2018, το καλοκαίρι του οποίου λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα οι όροι δουλείας θα συνεχίζονται – τα 400 ευρώ καθαρά για 10 - 12 ώρες εργασίας – και η μερική απασχόληση θα δίνει και θα παίρνει, με την κοινωνία να παραμένει εγκλωβισμένη στα χρέη και στους φόρους. Άλλωστε τα μνημόνια όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα του χρέους, αλλά το αύξησαν κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ, με την αποεπένδυση να τρέχει με ρυθμό 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και το χρέος να παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», σύμφωνα και με το ΔΝΤ.

Όπως και να ‘χει πάντως, μετά την επερχόμενη εκλογική νίκη των Μέρκελ - Σόιμπλε θα αρχίσει και πάλι η συζήτηση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά και πάλι όχι χωρίς όρους. Τα κουρέματα δηλαδή δεν θα γίνουν μόνο στο χρέος, αλλά και στους μισθούς, στις συντάξεις στα επίπεδα των 300 ευρώ μεικτά, ακόμη και στις καταθέσεις.

Θα προβάλουν δε το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να διευκολύνουν την Ελλάδα χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβενία και η Ελλάδα να δίνει μεγαλύτερη σύνταξη από αυτές. Οιαδήποτε ρύθμιση γίνει θα συνδυαστεί με υποχρεώσεις, που θα καταδυναστεύουν την κοινωνία και την οικονομία για πολύ...

Βροχή κατασχετηρίων

Κατά τα άλλα, οι κατασχέσεις σε πολίτες πέφτουν «βροχή», καθώς καθημερινά 1.000 άτομα χάνουν μέρος της περιουσίας τους... Στο στόχαστρο καταθέσεις, μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δημιουργώντας ένα νέο «φέσι» ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Εάν από το συνολικό ποσό αφαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώνεται σε 692 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό νέο «στοκ» ανήλθε σε 4,282 δισ. ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Μόνο μέσα στον Ιούνιο του 2017 επιβλήθηκαν συνολικά 20.954 κατασχετήρια για χρέη προς το κράτος, δηλαδή γίνεται λόγος για τουλάχιστον 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι οφειλέτες εις βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ανέρχονταν συνολικά σε 951.114 έως το τέλος Ιουνίου του 2017, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 930.160 στα τέλη Μαΐου του ιδίου χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, επιβλήθηκαν συνολικά 112.058 κατασχέσεις!
Υπολογίζεται μάλιστα πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες πολίτες (περίπου 3,8 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα) χρωστούν στην εφορία.

Ενδεικτικά, από αυτούς, 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και 500 ευρώ και το συνολικό ποσό που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ.

Η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με την ολοένα μειούμενη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φορολογουμένων, εξωθεί τα πράγματα στα άκρα. Για του λόγου το αληθές επισημαίνεται ότι βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το 41,58% εξ αυτών ήταν χρεωστικές, με το συνολικό προς καταβολή ποσό να προσεγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ και το οποίο ισοδυναμεί σε μία μέση επιβάρυνση 1.450 ευρώ ανά υπόχρεο.

Το 42% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ περίπου το 15,5% ήταν πιστωτικό, με τους δικαιούχους των επιστροφών να λαμβάνουν συνολικά το ποσό των 361 εκατ. ευρώ, δηλαδή 379,85 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Θα κατάσχουν και ακίνητα;

Το ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι ότι όσοι Έλληνες χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ, κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις κατασχέσεις η οποία κρύβει πολλές παγίδες για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Ειδικότερα, η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ! Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει!

Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά η εφορία έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για ένα σχετικά χαμηλό χρέος.

Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων.

Συνεπώς ο κίνδυνος να μπλέξει σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία του όποιος χρωστά πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο και δεν τα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητες να τον αντιμετωπίσει είναι πάρα πολύ μικρές.

Η εφορία μπορεί ακόμη να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός της χρωστάει πάνω από 500 ευρώ.
Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι φορολογούμενοι «φόρτωσαν» τις πιστωτικές τους! Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι τράπεζες δείχνουν πως τον Ιούλιο πληρώθηκαν με κάρτες τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ φόροι εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον το 1/7 όσων συνολικά υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν ως τον Ιούλιο σαν πρώτη δόση ή εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου