Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ελληνικό πρόγραμμα θα συζητηθούν υπό τη σκιά του ΔΝΤ...
Την καλύτερη δυνατή έναρξη της σεζόν – ανεξαρτήτως του πώς αυτή θα εξελιχθεί όταν ξεκινήσει η αξιολόγηση – σηματοδοτεί για την κυβέρνηση η επίσκεψη Μακρόν σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
Κι αυτό διότι εξυπηρετεί τη βασική πολιτική και επικοινωνιακή ανάγκη του Μάξιμου.... να εκπέμψει και εμπράκτως – μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές – ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επανακάμπτει με σταθερά βήματα και ότι οι σύμμαχοι της χώρας και της κυβέρνησης στηρίζουν την κεντρική ελληνική επιδίωξη για έξοδο από το μνημόνιο και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών θα κινηθεί πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Επενδύσεις
Στον τομέα των επενδύσεων, επιδεικνύεται έντονο γαλλικό ενδιαφέρον σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Τον Γάλλο πρόεδρο συνοδεύει, εκτός από τον ΥΠΟΙΚ Μπρινό Λεμέρ, πλήθος επιχειρηματιών και εκπροσώπων γαλλικών πολυεθνικών (40 τον αριθμό), με τους οποίους έγιναν ήδη προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο Παρίσι τις προηγούμενες ημέρες (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος).
Στα μεγάλα ονόματα των εταιρειών που θα εκπροσωπηθούν στην Αθήνα συγκαταλέγονται η πετρελαϊκή πολυεθνική Total, ο κατασκευαστικός κολοσσός Vinci, οι φαρμακευτικές Sanofi και Biocodex, η Alstom που δραστηριοποιείται στην κατασκευή υποδομών και μέσων μαζικής μεταφοράς, οι Suez και Saur (εταιρείες υδάτων) κ.ά.
Ως προς το ερώτημα αν θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα πρότζεκτ, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι, όπου δεν υπάρχει ανάγκη διεθνών διαγωνισμών, όπως στην περίπτωση δημόσιων υποδομών, εκμετάλλευσης φυσικών πόρων (π.χ. υδρογονάνθρακες) κ.λπ., ενδεχομένως να υπάρξουν τέτοιες ανακοινώσεις.
2. Ευρώπη
Το μέλλον της Ευρώπης και η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης θα απασχολήσει την πολιτική ατζέντα των επαφών Τσίπρα - Μακρόν (αλλά και των συζητήσεων που θα έχει ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο). Τις θέσεις του για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πιο στέρεες βάσεις, μετά και την εμπειρία των αρρυθμιών και των διαλυτικών τάσεων που ανέδειξε η οικονομική κρίση, θα αναπτύξει ο Γάλλος πρόεδρος, τόσο στους θεσμικούς συνομιλητές του, όσο και στις δημόσιες ομιλίες του στην Πνύκα (Πέμπτη) και στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (Παρασκευή).
Η επιλογή της ομιλίας στην Πνύκα, προφανώς έχει ως στόχο να προσδώσει δημοκρατικό προφίλ στην πολιτική φυσιογνωμία και τις θέσεις που αναμένεται να διατυπώσει ο Μακρόν για την Ευρώπη και να υπογραμμιστεί η αναλογία με τις διαδικασίες διαβούλευσης με όρους συμμετοχικής δημοκρατίας που ευαγγελίζεται, σχετικά με τις αλλαγές στην Ευρώπη.
Κι επιπλέον, για να «λειανθούν» οι αιχμές των δειγμάτων γραφής που έχει δώσει ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει (ειδικά στα εργασιακά), που ήδη έχουν προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του λίγους μήνες μετά την εκλογή του.
Η Αθήνα πάντως δείχνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Ελλάδα (ως πρώτος σταθμός των επίσημων επισκέψεων Μακρόν στο εξωτερικό) για να συμβολίσει, μεταξύ άλλων – και σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν γαλλικές διπλωματικές πηγές – τις αλλαγές στην Ευρώπη επί το δημοκρατικότερον, και μάλιστα από τον τόπο που επλήγη περισσότερο ενώ, ταυτόχρονα, θεωρείται η κοιτίδα της δημοκρατίας.
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός, με τις δικές του τοποθετήσεις, θα διαφοροποιηθεί και θα τηρήσει αποστάσεις όπου είναι δυνατόν, αναδεικνύοντας την ανάγκη η περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. και η επιλογή για επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, να έχουν κοινωνικό και φιλεργατικό προσανατολισμό.
3. Μνημόνιο και χρέος
Το ελληνικό πρόγραμμα και τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελούν το τρίτο σκέλος της ατζέντας. Η συζήτηση αυτή έρχεται να διεξαχθεί σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση βρίσκεται στο κατώφλι της τρίτης αξιολόγησης, την οποία το ΔΝΤ «απειλεί» να τινάξει στον αέρα, εγείροντας νέα και… παλιά αιτήματα.
Μοιραία λοιπόν το δεύτερο με το τρίτο σκέλος διαπλέκονται, υπό την έννοια ότι, μέσα σε όλα, αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ευρώπη – κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι όλοι πλέον στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ως προβληματικό στοιχείο την ανάμιξή του στην ευρωπαϊκή κρίση – και, κατ΄ επέκταση, στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το αν είναι εφικτό να επιδιωχθεί η άμεση αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να διασωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί στους προβλεπόμενους χρόνους ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν οι επόμενες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης. Ενδεχομένως, μια τέτοια πτυχή να τεθεί και στις συζητήσεις Τσίπρα - Μακρόν, χωρίς ωστόσο κυβερνητικές πηγές να επιβεβαιώνουν τέτοια πρόθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού.
Η τελευταία, πιθανότατα, θα γίνει με πιο ξεκάθαρους όρους μετά τις γερμανικές εκλογές, οπότε θεωρείται ότι το Βερολίνο θα ανοίξει τα χαρτιά του. Ως γνωστόν, στη δεύτερη αξιολόγηση η Γερμανία πίεσε ασφυκτικά για την παραμονή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους προεκλογικούς, ταυτόχρονα, όμως, άνοιξε παράθυρο για την έξοδό του, διαρρέοντας σχεδιασμούς για τη μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό Ταμείο.
Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η παρέμβαση Στουρνάρα την περασμένη Κυριακή – «να αποφασίσει το Ταμείο αν θέλει να μείνει ή να φύγει, εμείς πάντως δεν τους χρειαζόμαστε» – θεωρείται ότι βρίσκεται σε συντονισμό με αρμόδια ευρωπαϊκά κέντρα και δεν είναι τυχαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου