Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2017

Θα ανοίξει το «Mega»; Και εάν ναι, πότε;




Η “επόμενη μέρα” για το Mega είναι ορατή εάν μετά τους μετόχους πουν το “ναι” και οι τραπεζίτες.
Aυτό γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com αναφερόμενος στις τελευταίες επαφές εκπροσώπων των εργαζομένων του καναλιού με έναν εκ των μετόχων, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου γράφει μεταξύ άλλων:
Θα ανοίξει το «Mega»; Με ρωτούν… Και εάν η απάντηση είναι θετική, ακολουθεί το επόμενο ερώτημα: Πότε θα επαναλειτουργήσει το Μεγάλο Κανάλι;(...)
Τα δύο ερωτήματα είναι δύσκολα και μόνο οι μέτοχοι μπορούν να το απαντήσουν: Η οικογένεια.. Βαρδινογιάννη, που πλέον μπήκε μπροστά, ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης και ο κ. Ιβαν Σαββίδης. Οι δύο προηγούμενοι μέτοχοι, ο κ. Φώτης Μπόμπολας και ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, δεν υπάρχουν πια στην εικόνα…
Οι εκπρόσωποί μας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη. Μετά τη συνάντηση αυτή και μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων μας, θα τολμούσα να απαντήσω τα ερωτήματα, αν και τον τελευταίο λόγο έχουν πάντα οι μέτοχοι, οι οποίοι και θα πρέπει να πληρώσουν τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται.
Ο κ. Βαρδινογιάννης μίλησε στους εκπροσώπους μας με ρεαλισμό αλλά και με μεγάλη ειλικρίνεια. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους και αυτό που ορθά κατάλαβαν είναι ότι ο ίδιος έχει ήδη ανεβεί στο τρένο και επιθυμία του είναι να επαναλειτουργήσει το Mega, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το ίδιο επιθυμούν και οι άλλοι δύο μέτοχοι, αν και ο κ. Σαββίδης έχει ήδη αγοράσει και δικό του κανάλι, το Έψιλον. Για να συμβεί, όμως, αυτό, να επαναλειτουργήσει το Mega, και να τερματιστεί το δράμα των εργαζομένων, πρέπει να επέλθει συμφωνία με τις τράπεζες, στις οποίες το κανάλι χρωστά πολλά εκατομμύρια.
Οι μέτοχοι του Μεγάλου Καναλιού δεν ζητούν χάρες και αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Ζητούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς όπως και 500 άλλες εταιρείες, στις οποίες οι τράπεζες πρόσφεραν, εκτός των άλλων διευκολύνσεων, και μεγάλο «κούρεμα» των δανεικών τους. Μία σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να επαναλάβω: Ούτε «κουρέματα» ζητούν, ούτε χάρες απαιτούν οι μέτοχοι. Είναι και αυτό ξεκαθαρισμένο. Άλλωστε τα δανεικά της μητρικής εταιρείας «Τηλέτυπος» είναι εγγυημένα από εκατομμύρια μετρητά που κρατούν οι τράπεζες και από τα τιμολόγια, είναι εγγυημένα από την ταινιοθήκη, η οποία ενώ είναι κλειστό το κανάλι απέφερε πολλά εκατομμύρια στα «παγωμένα» ταμεία του καναλιού, και είναι εγγυημένα από ένα οικόπεδο-φιλέτο, το οποίο αξίζει επίσης πολλά εκατομμύρια. Πόσες εταιρείες, εν μέσω κρίσης, έχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία καλύπτουν πλήρως τα δάνειά τους; Ελάχιστες…
Με λίγα λόγια, οι τράπεζες δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα δανεικά. Οι μέτοχοι έχουν προετοιμαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι έτοιμοι για μία καθαρή και χωρίς χάρες συνεννόηση με τους τραπεζίτες. Η πρόταση είναι win-win για όλους και πάνω απ’ όλα για τους εργαζομένους, οι οποίοι όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν θα χάσουν τίποτα από τα δεδουλευμένα τους. Αυτό αναφέρεται και στο business plan, που μελετούν οι τραπεζίτες. Οι πάντες θα πληρωθούν στο ακέραιο, ακόμα και όσοι προτίμησαν να φύγουν -και δεν τους ψέγω καθόλου. Τους καταλαβαίνω απόλυτα.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν κάνει ασφαλιστικά, επίσης δεν πρέπει να φοβούνται. Καλώς έπραξαν και δεν πρόκειται να έχουν την παραμικρή επίπτωση. Όταν κάποιος αναζητεί τρόπους να βάλει ψωμί στο σπίτι του για την οικογένειά του, εγώ τον χειροκροτώ. Είχε οποιαδήποτε άλλη επιλογή; Όχι. Οπότε, ουδείς πρέπει να φοβάται για «την επόμενη μέρα».
(...)
ΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΗ: Είναι η πρωτη και (ίσως) η τελευταία σοβαρή προσπάθεια να σωθεί και να πάρει εμπρός το Mega. Οι μέτοχοι έχουν αποφασίσει την επαναλειτουργία του, υπό την προϋπόθεση οτι θα δείξουν καλή θέληση και οι τράπεζες και θα διευκολύνουν να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να καθυστερήσουν οι τραπεζίτες διότι δεν πρέπει να χαθεί η προθεσμία για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα πρέπει να ισχύσει για το Mega οτι ισχύει για άλλες επιχειρήσεις. Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά. Οι πολιτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση πρέπει να σταματήσουν. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία. Δεν πρόκειται για την ΕΡΤ. Εφόσον οι μέτοχοι είναι έτοιμοι να βάλουν τα χρήματα που χρειάζονται και να λειτουργήσουν το κανάλι πρέπει, όσοι εμπλέκονται, να σκεφθούν τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διασωθούν.
(...)
- ολόκληρο το κείμενο του Μ. Ιγνατίου στο mignatiou.com (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου