«Ιστορικοί δεσμοί συνδέουν τις χώρες μας»
«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για την κρίση»
«Έχετε την αμέριστη στήριξή μας στην πορεία σας στην Ε.Ε.»
«Θα αναλάβω πρωτοβουλία για μία κοινωνική Ευρώπη»
Σαφείς αιχμές κατά των ανατολικών κρατών, κατηγορίες για έλλειμμα σεβασμού...
Με τα θερμότερα λόγια μίλησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας,Εμανουέλ Μακρόν, για την Ελλάδα, τους Έλληνες, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.
Κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο γάλλος ηγέτης έκανε λόγο για δεσμούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και γλώσσας, που συνδέουν τους δύο λαούς, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα, απευθύνοντας κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους ευρωπαίους εταίρους.
Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όσα της αναλογούσαν, καθώς και ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα, οπότε είναι καθήκον της Ένωσης να της δώσει την απαραίτητη στήριξη. Ο ίδιος μάλιστα το προσεχές διάστημα θα ηγηθεί μίας πρωτοβουλίας για μία πιο «κοινωνική Ευρώπη».
Μάλιστα υπήρξε και λάβρος κατά των χωρών της ανατολικής Ευρώπης,χωρίς να κατονομάσει βέβαια, κάνοντας λόγο για χώρες που δεν σέβονται τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης.
Αναλυτικά, τα όσα είπε:
«Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια και τη δέσμευσή σας. Είμαι πολύ ευτυχής και συγκινημένος για την τιμή που μου κάνετε. Βεβαίως πρόκειται για μία τιμή, την οποία έχετε λάβει και εσείς, έχοντας λάβει την υψηλότερη διάκριση από τη Γαλλία.
Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας όσον φορά τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι επλήγησαν χθες, η Γαλλία θρηνεί πολλά θύματα από τον χθεσινό τυφώνα. Χθες, με τον πρωθυπουργό είχαμε την πρώτη συνάντηση για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Όλη η Γαλλία και ο γαλλικός λαός έχουν κινητοποιηθεί. Σας ευχαριστώ για την αλληλεγγύη.
Επίσης ευχαριστώ για το πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση, καθώς τις συνέπειες αυτής της καταστροφής τις έχουν υποστεί και η Βρετανία και η Ολλανδία. Η συγκίνησή μας βέβαια είναι ειλικρινής παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται από πράξεις που μας οδηγούν στις αιτίες. Μιλήσατε για την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη αυτή είναι μία κατάσταση που μας αφορά όλους. Θα πρέπει λοιπόν να καταπολεμήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Από κει και πέρα, πολύ ορθά είπατε ότι οι δύο λαοί μας, είναι φίλες χώρες, έχουμε δεσμούς ιστορικούς, γλωσσικούς κάτι που αποδεικνύετε και εσείς, που μιλάτε άπταιστα γαλλικά, έχετε περάσει πολλά χρόνια στη Γαλλία, και η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε να αποκτήσουμε και πραγματικούς δεσμούς. Οι ιστορίες μας είναι αλληλένδετες, οι χώρες μας είναι πολύ κοντά, και το μέλλον μας είναι πολύ κοντά.
Όλη η κυβέρνησή μου έχει πολεμήσει και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνοδευτούν από μία συλλογική δέσμευση, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσει την πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις, καθώς ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα.
Πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή Ευρώπη, που ξέρει να προασπίζεται τις αξίες της και την εθνική της κυριαρχία. Για αυτό και στο τελευταίο Συμβούλιο μπόρεσα να προωθήσω την ιδέα της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας. Χρειαζόμαστε προώθηση της μόνιμης βιώσιμης διαρθρωμένης συνεργασίας και τα σφάλματα των τελευταίων ετών δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Για αυτό χρειάζονται ενίσχυση οι προτάσεις αυτές. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβω μία γαλλική πρωτοβουλία για να πείσω τους εταίρους μας, και ξέρω ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό μας. Θα πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές μας, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση.
Χρειαζόμαστε μία πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη, έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έναν υπουργό Οικονομικών. Την ίδια ώρα χρειάζεται περισσότερη φιλοδοξία ευρωπαϊκή. Θα πρέπει να ανακτήσουμε νέα ανεξαρτησία.
Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ESM, όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι πολύ σημαντική. Αν προκύψει ανάλογη κρίση με αυτή που πέρασε η Ελλάδα, θα πρέπει να ξεπεραστεί.
Ήρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να συνεισφέρουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται όμως να ξαναείμαστε φιλόδοξοι. Αυτό που μας ένωσε, θα πρέπει να επανέλθει.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη της δεν δείχνουν σεβασμό στις ιδρυτικές της αρχές και εμείς δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο ανεκτικοί σε όσους τις αμφισβητούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λιγότερα, αλλά σε περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα.
Εδώ και 10 χρόνια, η Ελλάδα περνά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και με πολύ θάρρος έχετε αντισταθεί, έχετε αντέξει. Και αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι η Γαλλία θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Σας το οφείλουμε λοιπόν, η αντοχή σας, το κουράγιο σας, ο πρωθυπουργός σας, η κυβέρνησή σας ήθελαν πάντα να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, τη στιγμή που κάποιοι την πίεζαν.
Αυτό που μας καθοδηγεί είναι η ιστορία και η κοινή μας φιλοδοξία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου