21 Οκτωβρίου 1992. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.
Ο επίσημος λόγος της αποχώρησης του Αντώνη Σαμαρά ήταν το Μακεδονικό και η λύση της διπλής ονομασίας, την οποία πρόεκρινε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τον Αντώνη Σαμαρά να εκφράζει τη σφοδρή αντίθεσή του.
Το τελικό πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε λίγο αργότερα με την παραίτηση του Γιώργου Συμπιλίδη, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει την δεδηλωμένη και να οδηγηθεί σε εκλογές, στις οποίες η ΝΔ συνετρίβη από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας κι άλλοι.
Η ρήξη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά ήταν τέτοια που το καλοκαίρι του 1993 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι δεν θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία ακόμη κι αν τον καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Στις εκλογές του 1993 κατεβαίνει και η ΠΟΛΑΝ, δημιούργημα του Αντώνη Σαμαρά, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό 4,88% και καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή με 10 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Συμπιλίδης, προσπάθησε να επανέλθει στην πολιτική ζωή του τόπου θέτοντας υποψηφιότητα με την ΝΔ στις εκλογές του 2012 με τις φήμες να κάνουν λόγο για στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Η απόσυρση της υποψηφιότητας υπήρξε άμεση, καθώς υπήρξε γενικότερη κατακραυγή, υπενθυμίζοντας ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν με «σφουγγάρι» να τη σβήσουν.
Πάντως αυτή η ημέρα για την μεγαλύτερη μερίδα της βάσης της ΝΔ ισοδυναμεί με… προδοσία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου