Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2017

Πρεμιέρα για την αξιολόγηση...



υπό τον φόβο νέων μέτρων...

Κατευθείαν στα… βαθιά θα μπει το οικονομικό επιτελείο σήμερα, Δευτέρα, καθώς αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Στα...
δημοσιονομικά θα επικεντρωθούν τα πρώτα ραντεβού με τους θεσμούς και συγκεκριμένα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να τίθεται επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα απουσιάζει στα Ιωάννινα όπου και θα είναι ομιλητής στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου.

Στα ραντεβού με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η κυβέρνηση θα κληθεί να πείσει το ΔΝΤ ότι θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ και ότι θα μείνει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα. Ως γνωστόν, οι δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις στις προθέσεις της κυβέρνησης να μοιράσει εξ ολοκλήρου το πιθανό υπερπλεόνασμα αποκλειστικά σε εφάπαξ παροχή. Η κυβέρνηση αναμένεται να αντιπροτείνει, να μοιραστεί ένα δοθεί ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα υπόλοιπα ως εφάπαξ παροχή, στα περσινά πρότυπα.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να απαντήσει στον προβληματισμό που εκφράζει το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2018, χωρίς επιπλέον μέτρα, εκτός από αυτά ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί. Το ΔΝΤ από την πλευρά του θέτει στόχο για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και εκτιμά πως αυτός θα επιτευχθεί.

Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους Θεσμούς γιατί τους τελευταίους μήνες υλοποιήθηκαν μόλις 20 από τα 95 προαπαιτούμενα και να τους πείσουν πως θα μπορέσουν μέχρι τα τέλη του έτους πως θα ψηφιστούν και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 75.

Ανάμεσα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στο δημόσιο, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς επίσης και η περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης θα κατατεθούν τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου