Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2017

Τσίπρας: Είμαστε στο τέλος της εθνικής περιπέτειας...ΝΔ: Εκτός πραγματικότητας ο πρωθυπουργός...




Το επόμενο βήμα θα είναι ο διάλογος με την αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο...
περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Λάρισα και έκανε λόγο για διάλογο για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα της παραγωγικής προοπτικής της Ελλάδας ανέφερε και χαρακτήρισε το πρόγραμμα ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ως «ένα δικό μας μνημόνιο, θετικό αυτή τη φορά, για να μην έχει η λέξη μνημόνιο μονοσήμαντη αρνητική σημασία», όπως είπε.

«Το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 η ανάπτυξη, τόνισε και ανέφερε πως ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,65% για το 2018 αν και εγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη να μην είναι μόνον αριθμοί αλλά να αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει», τόνισε.

«Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμα και το ΔΝΤ» πρόσθεσε, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%. Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών. Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

"Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, σημειώνοντας ότι "η επιτροπεία της χώρας τελειώνει, η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες".

"Ακόμα και το ΔΝΤ, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως "αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας".

Εθνική προσπάθεια

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή "εθνική", που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας και υπογράμμισε: "Θέλω να είναι καθαρό ότι για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ξέρουμε ότι, πρωταθλήτριες στην αναπτυξιακή πολιτική, είναι χώρες που εστιάζουν στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, στην διαφάνεια. Αλλά και στην υψηλή κατάρτιση, στην δίκαια αμειβόμενη εργασία, στη διάχυση των κερδών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, στη διεύρυνση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, στον σεβασμό του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό και στη μάθηση".

Οι αρχές για τη δίκαιη ανάπτυξη
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που είναι οι εξής:
* Η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας. Και όχι μόνο κέρδη για λίγους.
* Το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται στην κοινωνία. Και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.
*Η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους.
* Θέλουμε η ανάπτυξη να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εξαιρετικά γόνιμα τα περιφερειακά συνέδρια
Αναφερόμενος στην εμπειρία των Περιφερειακών Συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε ότι αποδεικνύεται μέχρι τώρα εξαιρετικά γόνιμη και το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Θεσσαλία, έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την αίσθηση αυτή.
"Προχωρήσαμε στην οργάνωση των συνεδρίων αυτών, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικές διαφορές ή αποστάσεις. Προσερχόμαστε με τις θέσεις και τον σχεδιασμό μας, έτοιμοι όμως να ακούσουμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, χωρίς κανενός είδους προκατάληψη", είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει τον μηχανισμό που θα καταγράψει τα όσα συμφωνούνται σε αυτά τα συνέδρια και θα παρακολουθήσει την υλοποίησή τους και ο στόχος είναι να περάσουμε από τα περιφερειακά στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η κυβέρνηση κατεβαίνει στην περιφέρεια
Μέσω των περιφερειακών συνεδρίων η κυβέρνηση κατεβαίνει στην περιφέρεια αντί να πηγαίνει η περιφέρεια στην κυβέρνηση, είπε και παρατήρησε πως η ζωή και η αγωνία των πολιτών ξεπέρασε όσους είχαν προκατάληψη για τον θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων και προέτρεπαν περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων να μην παραστούν.

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση
Ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει για τολμηρές τομές που είναι ώριμες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και σχολιάζοντας την αναφορά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού περί της ανάγκης συναινέσεων και συνεννοήσεων επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αρνούνται την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της.

Απόρριψη της εκτροπής του Αχελώου
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία με αιχμή το θέμα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, καθώς αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, και κατά προέκταση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Επισήμανε ότι τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής και συνέχισε: "Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου. Και έχει οδηγήσει τον κάμπο σε σοβαρό αδιέξοδο.
Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση".

Τόνισε πως το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ.

Επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός σημείωσε πως "η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο.

Η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας".

Σχέδιο διαχείρισης από την κυβέρνηση
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως "η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.

Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Από αυτό το πρώτο βήμα που όλοι συμφωνούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε".

Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημένα.
Η κάλυψη ζήτησης 250 εκατ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους.

Ήδη αυτές τις μέρες η κυβέρνηση συζήτησε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους

Εξαντλητική συζήτηση για το ζήτημα, έχει γίνει, τόσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία στην περιοχή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής".

Ολοκληρώνεται το 2017 το έργο της λίμνης Κάρλας
Ανέφερε πως ένα άλλο έργο διαχείρισης υδάτων, που έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, είναι η "Επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας". Είναι ένα έργο που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015 επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.

Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολο του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Και θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με κοινή δέσμευση όλων μας.

Η αγροτική παραγωγή

Για την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία είπε ότι βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δυο μεγάλες προκλήσεις:
-Η μία συνδέεται με τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
-Η άλλη συνδέεται με τις αυξημένες τάσεις της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις διεθνείς αγορές.
"Τάσεις οι οποίες, μετά τις σημαντικές διεθνείς επαφές και τις συμφωνίες που πετύχαμε ως κυβέρνηση, αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική", σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: .
"Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα.
Αδυναμίες που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα
Τα μέτρα αυτά, αφορούν τις εξής κατευθύνσεις:

Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.

Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά - συνεργατικά σχήματα των αγροτών, δηλαδή του συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις παραγωγών, τις ομάδες παραγωγών και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων. Και, βεβαίως, την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής. Ιδιαίτερα σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.

Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.

Έβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Όγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Ενατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Γι αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε στη συμφωνία με τους θεσμούς, της 15ης Ιουνίου να κατευθύνουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας στη βελτίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην ύπαιθρο, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.

Όλα τα παραπάνω σημεία, που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, θα κατατεθούν διαρθρωμένα σε ένα μεσοπρόθεσμο εθνικό σχέδιο.

Για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα να καταθέσουν τεκμηριωμένες θέσεις.
Το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015 με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του νέου Προγράμματος περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή ήδη το μισό Πρόγραμμα.

Στο σύντομο αυτό διάστημα εξασφαλίσαμε τη συγχρηματοδότηση του συνόλου των ημιτελών έργων, ιδιωτικών και δημοσίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου από πόρους της νέας, χωρίς να επιβαρυνθούν εθνικοί πόροι. Οι πληρωμές εκτελούνται κανονικά εξοφλώντας υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια".

Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η υλοποίηση του νέου Προγράμματος και η συνεργασία της με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έως τις αρχές του 2018 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των μέτρων με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα.

Με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση διερευνά και σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις δυνατότητες για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, "αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς» , όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις
του παρελθόντος που έχουν ονοματεπώνυμο και πρόσημο. Μια πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών και κυρίως των νέων παραγωγών".

Σήμα για τα προϊόντα αγροδιατροφής
Για την πιο αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές ξεκίνησε από το ΕΣΠΑ ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 34,5 εκατ. ευρώ, για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας και σήματος ποιότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα. Στην πιστοποίηση της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές με βάση αυτό το σήμα.

Μέσα από στοχευμένα προγράμματα όπως το «Επιχειρώ Έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Αλλά και συνολικά, μέσα από όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την επιχειρηματικότητα, παρέχεται στήριξη σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.

Σύνδεση των παραγωγικών κλάδων
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως "το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ή οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία αλυσίδων αξίας. Και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Και για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, οφείλουμε να συνδέσουμε στενότερα μεταξύ τους, τους διάφορους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή, αλλά και στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε σε επικρίσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο και τόνισε: "Ακούμε πολλές φορές συγκρίσεις ανάμεσα στον αριθμό των προτάσεων που προσελκύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσαμε πριν ένα χρόνο σχεδόν, και τις πολυάριθμες προτάσεις των προηγούμενων αναπτυξιακών. Αλλά ξεχνούν να μας πουν ότι το πακέτο των προηγούμενων νόμων ήταν καθηλωτικό για την ανταγωνιστικότητα. Ήταν άνισο, διαμορφωμένο με αμφίβολες αξιολογήσεις και με ελλειμματική χρηματοδότηση. Το 95% των προτάσεων ήταν χαμηλής τεχνολογίας. Και το 4,2% των επιχειρήσεων έπαιρναν το 43,6% των επιχορηγήσεων. Τα μικρά επενδυτικά σχέδια παραγκωνιζόταν. Οι αξιολογητές υποαμοιβόταν, ελάχιστοι ήταν ενεργοί και δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Αυτό το περιβάλλον ευνοούσε τις πελατειακές σχέσεις, ενώ το 2015 παραλάβαμε 6.000 ανολοκλήρωτα σχέδια και οφειλές 6 δισ. στους επενδυτές. Ο σημερινός αναπτυξιακός ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες έντασης γνώσης, καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων. Ενώ έχει βελτιωθεί ουσιαστικά το στελεχικό δυναμικό που αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια".

Το σχέδιο για τη βιομηχανία στη Θεσσαλία
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας - εξωστρέφεια - περιβαλλοντική βιωσιμότητα» και ειδικά για τη Θεσσαλία οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
Από αυτές, περίπου 39% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας.
Από τις αιτήσεις αυτές, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, μια στις δύο αιτήσεις για την Περιφέρεια, αφορούν την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό της κλάδο.

Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα από το νέο Ταμείο Υποδομών που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, , με πόρους 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών - βιοτεχνικών πάρκων.

Και ακόμα, έως το 2021 θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων. Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους.

Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούμε, το EquiFund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού ενισχύοντας τα πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα".

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα
Η μελέτη των δεδομένων για την Θεσσαλία και η επαφή με τους τοπικούς φορείς, έδειξε αξιοσημείωτη δυναμική της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
"Θεωρούμε ότι η δυναμική αυτή, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο προς το μέλλον. Ιδιαιτέρα αν διασφαλίσουμε τους όρους, μέσα από τους οποίους η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα συνδεθεί με τους παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από την δική μας πλευρά, συνεισφέρουμε με την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του βιομηχανικού κτιρίου της «Κίτρινης Αποθήκης» στο Βόλο για την εγκατάσταση του κέντρου.

Με την προσδοκία, το Κέντρο αυτό να αγκαλιάσει όλη τη Θεσσαλία.

Ενταγμένη σε έναν τέτοιο, ενιαίο φορέα έρευνας και τεχνολογίας, βλέπουμε και την λειτουργία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής.
Με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της και την ουσιαστική σύνδεσή της με την αγροτική παραγωγή.
Η στήριξη της έρευνας, προωθείται επίσης μέσα από ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ - το Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ.
Με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 430 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και κυρίως τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας και την οικονομική και επιχειρηματική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Υποτροφίες νέων ερευνητών
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, για την Θεσσαλία, έχουν προταθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ για υποτροφίες νέων ερευνητών.
Και επιπρόσθετα, 43,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως όλα τα προγράμματα αξιολογούνται και κάθε ευρώ που διατίθεται, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Δυναμικός ο τομέας του τουρισμού
Ο τουρισμός, σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται ως ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και αυτό αφορά και τη Θεσσαλία.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η τουριστική ανάπτυξη, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον. Να λειτουργεί σε κλίμακες που δεν διαταράσσουν την συνολική ζωή και την παραγωγική λειτουργία του τόπου. Να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και να συνδέεται μαζί τους. Και, βεβαίως, να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις.

Νέες τουριστικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις. Και από τις 124 που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκε θετικά περίπου το 96%. Οι 116 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 6,2 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Λάρισα το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του στρατοπέδου «Τζήμα».

Αναστήλωση του Α΄Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας
Ιδιαίτερα απασχολεί την κυβέρνηση η αναστήλωση του Α' Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των μελετών για το θέατρο αυτό έχει ολοκληρωθεί ήδη και το επόμενο βήμα είναι η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.
Οι εργασίες υπολογίζεται να κρατήσουν περίπου τρία χρόνια. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατ ευρώ και ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 θεατές.

Είναι σαφές ότι το έργο αυτό είναι ιδιαιτέρα σημαντικό για την πολιτιστική ζωή της περιοχής.
Και αντίστοιχης σημασίας είναι τα έργα ανάδειξης των άλλων αρχαίων θεάτρων, στην Λάρισα και τον νομό Μαγνησίας, που θα μπουν άμεσα σε προγραμματισμό.

Έργα υποδομών

Στον τομέα των υποδομών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έργα που είναι σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα:
-Για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα: Έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός είναι 42.5 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση θα γίνει μέσα στον χρόνο.
-Για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Λάρισα - Βόλος: Το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης.
Και τα δύο αυτά έργα θα προκηρυχθούν έως το τέλος το χρόνου. Η υλοποίησή τους επιτρέψει την δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών, από και προς το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς ανάγκη μετεπιβίβασης επιβατών. Αλλά και χωρίς ανάγκη μεταφόρτωσης εμπορευμάτων. Γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις ολόκληρης της περιοχής.

Οδικά έργα

"Στα οδικά έργα, το κύριο θέμα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε65. Η περιπέτεια αυτού του έργου είναι γνωστή. Επιτρέψτε μου την αιχμηρή έκφραση, αλλά η απένταξη των δύο ακραίων τμημάτων του δρόμου, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Έγινε μεγάλη προσπάθεια να απεμπλακεί το έργο από τα τεράστια προβλήματα με τα οποία μας παραδόθηκε. Μέσα στον χρόνο, πρόκειται να ξεκινήσει το νότιο τμήμα και μέσα στο 2018, το βόρειο. Παράλληλα για το οδικό δίκτυο της περιφέρειας προχωράμε, σε ένα νέο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας που για εμάς είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα έχει ως βάση μελέτες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που εντόπισαν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Η 1η φάση του προγράμματος αυτού για τη Θεσσαλία θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου. Θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και την «Εγνατία Οδός ΑΕ»

Για το Λιμάνι του Βόλου
Για το λιμάνι του Βόλου το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή.

Επιπλέον, στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάσσονται 12 μελέτες οδοποιίας που αφορούν σε διάφορα προβληματικά τμήματα του οδικού δικτύου της περιφέρειας, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

"Το 2016 προχωρήσαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Θεσσαλία κατά 243,84%. Και αυτό παρά τα εξαιρετικά σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα", τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Επιτρέψτε μου να πω ότι για την δική μας λογική, η αποτελεσματική εξοικονόμηση πόρων συμβαδίζει πάντοτε με ένα σχέδιο αναδιανομής. Και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Είτε σε συνθήκες κρίσης είτε σε συνθήκες ανάκαμψης.

Για το 2017, έχουμε εγκρίνει ήδη επιπλέον 28,80 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για ώριμα έργα.
Πρόκειται για έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομών για τον πολιτισμό.
Στον σχεδιασμό μας εντάσσεται και ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό του ΕΣΠΑ με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Αφορά έργα αρμοδιότητας δήμων με σκοπό των κάλυψη των βασικών αναγκών σε υποδομές και κυρίως στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.

Παράλληλα, έχει καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 100% του προϋπολογισμού τους.

Καταργώντας τον περιορισμό που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%.
Ενώ από το ΕΣΠΑ. έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων ύψους 30,1 εκατ. ευρώ στον τομέα διαχείρισης υγρών αποβλήτων.
Και έργων συνολικού ύψους 20, 6 εκατ. ευρώ στον τομέα της ύδρευσης.
Σε ότι αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων: Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε το κακό παρελθόν της χώρας που μας θέλει ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα προς ένταξη έργα του σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος, μόλις 2 από τα 9 που έχουν προταθεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας αξιολογούνται θετικά και είναι ώριμα προς χρηματοδότηση.

Αφορούν το Δήμο Παλαμά και το Δήμο Καρδίτσας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. που έχουν προταθεί".

Στον τομέα της Υγείας

Σε ότι αφορά στον τομέα της Υγείας στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας και την αύξηση των εξοπλισμού των νοσοκομείων. Είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα του κοινωνικού κράτους, που θα αναβαθμίσει σημαντικά και προς όφελος των πολιτών τον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι:
-Προχωράμε στη σταδιακή ανάπτυξη του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , με την έναρξη λειτουργίας των τεσσάρων πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας στη Θεσσαλία, μίας σε κάθε νομό.

-Έχει σχεδιαστεί η δημιουργία 12 μονάδων υγείας στις 4 μεγάλες πόλεις. Ενώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αγορές εξοπλισμού 6 εκ. ευρώ, και βρίσκονται σε αναμονή για την επόμενη πρόσκληση 4 έργα προϋπολογισμού 2,7 δις.

-Ολοκληρώνουμε μέσω του ΕΣΠΑ τα έργα προμήθειας και εγκατάστασης αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Καρδίτσας και μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας. Και παραδίδεται άμεσα το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας στην Σκιάθο.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για συνέχιση του διαλόγου που άρχισε με το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, μέσα και από διαφωνίες και αντιθέσεις, για τα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα, μια άλλη Ελλάδα, δίκαιη και παραγωγική,
αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό της, επενδύοντας στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία...

Ν.Δ: Εκτός πραγματικότητας ο πρωθυπουργός

«Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως απόδειξη … επιτυχίας του (!) την έκθεση που παρουσίασε την Ελλάδα ως “αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη”. Είναι σαφές ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Τον επαναφέρουμε σε αυτήν θυμίζοντάς του ότι: Παραγωγική Ελλάδα με αυξημένους φόρους και εισφορές, δεν γίνεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Λάρισα.

«Παραγωγική Ελλάδα χωρίς ρευστότητα στην αγορά και με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον πάτο, δεν γίνεται. Παραγωγική Ελλάδα χωρίς επενδύσεις και χωρίς αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, δεν γίνεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και οι φιέστες που διοργανώνει ο κ. Τσίπρας στο χρόνο που του απομένει, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία» αναφέρει η ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου