Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2017

Νέος «αναβρασμός» στην Υγεία για τις εφημερίες στα Ψυχιατρεία της Αττικής





Το νέο σύστημα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου

Εντάσσονται στις εφημερίες το «Αιγινήτειο» και το «Αττικόν» - Ομαδοποιούνται τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και οι εφημερίες γίνονται 24ωρες - Αντιδράσεις από γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς....
Νέο σύστημα εφημεριών στα Ψυχιατρεία της Αττικής θέτει σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, το οποίο ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος χαρακτηρίζει μεταβατικό -θα ισχύσει για τους επόμενους τέσσερις μήνες- και εξαρτάται από τη λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις εφημερίες εντάσσονται πλέον πλήρως και δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Πρόκειται για την Ψυχιατρική Κλινική Οξέων Περιστατικών του Αιγινητείου νοσοκομείου, καθώς και για την Ψυχιατρική του «Αττικόν».


Επίσης, ομαδοποιούνται τα νοσοκομεία της Αττικής, τόσο τα γενικά όσο και τα πανεπιστημιακά, σε τρεις ομάδες, με τρία νοσοκομεία ανά ομάδα. Η 1η ομάδα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Σωτηρία», «Θριάσιο». Η 2η ομάδα ψυχιατρικής εφημερίας περιλαμβάνει τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν». Η 3η ομάδα έχει τα νοσοκομεία «Αιγινήτειο», «Κωνσταντοπούλειο», Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) και Δρομοκαϊτειο, αποτελούν…ομάδα το καθένα από μόνο του.

Η εφημερία θα είναι πλέον 24ωρη, από τις 8 π.μ. έως το πρωί της επομένης, και θα γίνεται εκ περιτροπής από τις πέντε ομάδες. Έτσι, π.χ., την Κυριακή 1η Οκτωβρίου εφημερεύουν για τα ψυχιατρικά περιστατικά τα νοσοκομεία της 3ης ομάδας, δηλαδή «Αιγινήτειο», «Κωνσταντοπούλειο», Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Επίσης, κάθε ομάδα θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες περιοχές. Την ευθύνη για τον συντονισμό της διαχείρισης των εισαγγελικών παραγγελιών, των ακούσιων νοσηλειών, θα την έχει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Οι ακούσιες νοσηλείες αποτελούν «αγκάθι» και του ισχύοντος συστήματος, καθώς κατευθύνονται μόνο προς τα γενικά νοσοκομεία.

Αντιδράσεις από γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς

Κανένα από τα μείζονα προβλήματα που υπάρχουν στο ψυχιατρικό πεδίο δεν θα λυθεί με την αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών, διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές ψυχικής υγείας για τον αριθμό των ψυχιατρικών ασθενών, εκτιμά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Όποιες αλλαγές στα προγράμματα εφημεριών και αν γίνουν με τον όγκο των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία, η κατάσταση όχι μόνο δε θα βελτιώνεται αλλά θα επιδεινώνεται διαρκώς για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές ψυχικής υγείας και με τις εισαγγελικές εντολές θα δυσκολέψει σημαντικά η λειτουργία των εφημερευόντων νοσοκομείων» δηλώνει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, και ζητεί σε πρώτη φάση να ενισχυθούν τα νοσοκομεία που εντάσσονται πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών («Αιγινήτειο», Ψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείου «Αττικόν»).

Μάλιστα, στο «Αττικόν» το σύστημα της Αριστοτέλους ορίζει πως το 20% των κλινών της Ψυχιατρικής θα δίδονται για περιστατικά ακούσιας νοσηλείας.

Η υποστελέχωση προσωπικού, αλλά και η έλλειψη κατάλληλων χώρων θα προκαλέσουν «έμφραγμα» στο νέο σύστημα εφημεριών, εκτιμούν οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής (Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ΣΥΝΟΨΥΝΟ Αττικής).

Αναφέρουν, ενδεικτικά, ότι τα εξωτερικά ιατρεία του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στεγάζονται σε ένα λυόμενο κτίριο, χωρίς έξοδο κινδύνου, με μεγάλη στενότητα χώρου και δυσκολία στην προσβασιμότητα. «Τα τμήματα είναι διαμορφωμένα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή νοσηλεία των ακουσίως νοσηλευομένων ασθενών. Κατά τη νυχτερινή βάρδια εργάζεται μία νοσηλεύτρια μόνη της και κατά την απογευματινή δύο. Είναι εξόφθαλμη η επικινδυνότητα με τη αυτή τη στελέχωση, όταν θα νοσηλεύονται ασθενείς με ακούσια νοσηλεία, ανήσυχοι και διεγερτικοί» περιγράφουν τις δυσχερείς συνθήκες στο Αιγινήτειο.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνουν πως τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν με ακόμη μία εφημερία μέχρι τέλους του έτους, ενώ η κάλυψη κλινών π.χ. στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) ξεπερνάει το 125%. Υπάρχουν κλινικές που, ενώ θα έπρεπε να νοσηλεύουν 25 ασθενείς, έχουν 39 και 40.

Αυτή η κατάσταση βέβαια υφίσταται και στις υπόλοιπες ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, όπου τα ράντζα είναι μόνιμη κατάσταση, ακόμη και στους διαδρόμους. Στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» η κάλυψη φτάνει το 200%.

«Με το μεταβατικό σύστημα που καθιερώνεται, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών και Ειδικών Νοσοκομείων» τονίζουν και χαρακτηρίζουν το σύστημα «βιαστικό και επιπόλαιο».

Κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους στο Δρομοκαΐτειο

Το Δρομοκαΐτειο μέχρι τώρα εφημέρευε δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Πέμπτη), εισάγοντας κατά μέσο όρο 70 ασθενείς, εκ των οποίων οι 50 με εισαγγελική παραγγελία. Λόγω έλλειψης κλινών στα Οξέα Τμήματα, οι ασθενείς νοσηλεύονται στα χρόνια τμήματα, στο Γηροψυχιατρικό, σε κλίνες ασθενών με θεραπευτική άδεια ή σε κλίνες ασθενών που έχουν φύγει από το νοσοκομείο χωρίς έγκριση του θεράποντα ιατρού, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ενώ είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η υποχρηματοδότηση, η τραγική υποστελέχωση, η έλλειψη κλινών, η μη λειτουργία των εργαστηρίων αργίες και Σαββατοκύριακα, η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αγνόησε όλα τα παραπάνω και προχώρησε στην τροποποίηση των εφημεριών, καθιστώντας τη λειτουργία του Νοσοκομείου μη ασφαλή για τους χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προκηρύσσει στάση εργασίας, 7.00-11.00, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ενώ καλεί και σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου