Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ριάντ στην Μέση Ανατολή αποτελούν μια απάντηση στην ιρανική επιθετικότητα, όπως την χαρακτήρισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάληψη δράσης στο μέλλον ενάντια στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.....
«(Οι Ιρανοί) είναι εκείνοι που δρουν με έναν επιθετικό τρόπο. Αντιδρούμε σε αυτή την επιθετικότητα και λέμε: Ως εδώ. Δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να το κάνετε αυτό πλέον», δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Όπως σημείωσε, το Ριάντ συζητά με τους συμμάχους του για ποιες μοχλεύσεις να χρησιμοποιήσει ενάντια στην Χεζμπολάχ – σύμμαχο του Ιράν – για να τερματίσει την κυριαρχία της στον Λίβανο και τις παρεμβάσεις της σε άλλες χώρες.
«Θα αποφασίσουμε όταν έρθει η ώρα», είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για ποιες επιλογές βρίσκονται υπό εξέταση.
Ο Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ, που ως πτέρυγα της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς «εκτελεί τα προστάγματα του Ιράν», σύμφωνα τον ίδιο, πρέπει να αφοπλιστεί προκειμένου ο Λίβανος να σταθεροποιηθεί.
«Οπουδήποτε παρατηρούμε ένα πρόβλημα, βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ ενεργεί ως ένας βραχίονας ή πράκτορας του Ιράν και αυτό πρέπει να τερματιστεί», επισήμανε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας.
Υποστήριξε ότι το Ιράν έχει προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, έχει δολοφονήσει διπλωμάτες και έχει παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η Τεχεράνη αρνείται αυτές τις κατηγορίες.
«Αν θέλετε να σας αντιμετωπίζουμε ως έναν καλό γείτονα, συμπεριφερθείτε ως τέτοιος. Αν συνεχίσετε να ενεργείτε με έναν επιθετικό τρόπο, θα σας απωθήσουμε», διεμήνυσε.
Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επανέλαβε την άρνηση του Ριάντ ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνο Σαάντ αλ Χαρίρι σε παραίτηση ή ότι τον έθεσε υπό κράτηση. «Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν το Βασίλειο επιθυμεί ο Χαρίρι να αποσύρει την παραίτησή του, απάντησε: «Αυτό είναι δική του απόφαση».
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η επικράτηση ενάντια στην Χεζμπολάχ αποτελεί προτεραιότητα και να πέσει το «προσωπείο» που η σιιτική οργάνωση χρειάζεται για να κρατεί στην κατοχή της το οπλοστάσιό της.
«Αν στόχος τους είναι να στηρίξουν την αντίσταση, τι κάνουν στη Συρία και μάχονται στο πλευρό του καθεστώτος, πλάι με ιρανούς παραστρατιωτικούς; Αν στόχος είναι να προστατέψουν το Λίβανο, τι κάνουν στην Υεμένη;»
Αναφορικά με την Υεμένη και τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός που επιχειρεί στην χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές «αμέτρητων χιλιάδων» ανθρώπων, όπως τόνισαν οργανισμοί του ΟΗΕ, ο Τζουμπέιρ κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, ότι πολιορκούν περιοχές αμάχων και εμποδίζουν τη διανομή προμηθειών.
Ο συνασπισμός απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα όλες τις προσβάσεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης στην Υεμένη μετά την αναχαίτιση ενός πυραύλου που εκτοξεύθηκε προς τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι έπρεπε να ανακόψει τη ροή όπλων από το Ιράν προς τους Χούθι, που είναι οι αντίπαλοί του στον πόλεμο στην Υεμένη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου