Για το Γκέτεμποργκ αναχωρεί το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν....
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπό το φως το δραματικών γεγονότων στην Αττική, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην ΕΕ «που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Μιας μετατόπισης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «μέσα από συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών αποτυπώνεται σταδιακά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ και της υιοθέτησης του Κοινωνικού Πυλώνα».
Η ατζέντα της συνόδου
Η Κοινωνική Σύνοδος εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και έχει ως σκοπό την προώθηση, σε ανώτατο επίπεδο, της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Τα κύρια θέματα που πρόκειται απασχολήσουν τις εργασίες της διάσκεψης είναι η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της ΕΕ, η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απώτερος σκοπός είναι η προώθηση της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω ενός δεσμευτικού «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».
Ο «Κοινωνικός Πυλώνας» ορίζει βασικές αρχές και καίρια δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο «Πυλώνας» δύναται να αποτελέσει «οδηγό» για μια ανανεωμένη διαδικασία ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών κ.α.
Στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί σχετική «Διοργανική Διακήρυξη» (σ.σ. μεταξύ των οργάνων της ΕΕ) από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον Γιούρι Ράτας, Πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Επιπλέον, κατά το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, και ειδικότερα στην ενίσχυση της κινητικότητας και του επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ψηφιακές υποδομές στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ
Το πρόγραμμα της διάσκεψης (σε ώρες Ελλάδος) έχει αναλυτικά ως εξής:
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου
09:30-10:00: Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κοινωνική Σύνοδο
10:30-13:30: Εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου
13:35-14:00: Τελετή υπογραφής της «Διοργανικής Διακήρυξης» και οικογενειακή φωτογραφία
14:15-16:15: Γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου