Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2017

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για το προσφυγικό -«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ανοιχτά σύνορα»




Mε αναφορά στην τραγωδία και τις δραματικές στιγμές που βιώνει η Δυτική Αττική ξεκίνησε την παρέμβασή του στο έκτακτο προσυνέδριο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό από την Χίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης....


Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την οδύνη του για τη μεγάλη αυτή τραγωδία ενώ παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες και την συμβολή για ακόμη μια φορά των Σωμάτων Ασφαλείας για την αντιμετώπισης της κρίσης «Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για αυτήν τη μεγάλη τραγωδία, τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι και ακόμα και σήμερα δοκιμάζονται και θα δοκιμάζονται για αρκετές μέρες ακόμα. Και βέβαια να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην Πυροσβεστική, τις Ένοπλές Δυνάμεις, την Αστυνομία για την αυτοθυσία με την οποία άλλη μία φορά παρενέβησαν σε μία μεγάλη κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι σήμερα η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες. Εξ’ ορισμού την πρώτη ευθύνη την έχει πάντα η Κυβέρνηση, η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί μία κρίση. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά, ότι στη Δυτική Αττική έχουν συντελεστεί διαχρονικά μια σειρά από εγκλήματα. Άναρχη δόμηση, μπαζώματα ρεμάτων, πλήρης έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Έχω ήδη ζητήσει και προχωράμε στη συγκρότηση ως Νέα Δημοκρατία, μιας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει σε βάθος αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή. Θα αναζητήσει τα αίτιά της και θα προτείνει τις αμέσως επόμενες μέρες συγκεκριμένες λύσεις και παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθεί να μετατραπούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε μόνιμο «πάρκιννγκ» ψυχών, έφερε στο προσκήνιο τις πέντε προτάσεις της για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού προβλήματος εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο.



«Ή μάλλον, είχε σχέδιο να υιοθετήσει μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, να καταντήσει την Ελλάδα ένα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη. Να απορρίψει την κεντρική αρχή, ότι σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν μόνο στη ξηρά. Δεν ξεχνάμε τη φράση του κ. Τσίπρα, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς απολύτως προβλέψιμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πέρασαν από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 2015. Οι ροές αυτές σταμάτησαν μόνο όταν έκλεισαν πια τα βόρεια σύνορα και εφαρμόστηκε στην πράξη η κοινή δήλωση, αυτό το οποίο αποκαλούμε, συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μόνο που δυστυχώς, η κατάσταση στα νησιά δεν βελτιώθηκε. Και δεν βελτιώθηκε, διότι η πραγματικότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, είναι ότι λειτούργησε πρωτίστως αποτρεπτικά. Μειώθηκαν με άλλα λόγια οι ροές των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από το Αιγαίο και έφτασαν στα νησιά. Δεν λειτούργησε, όμως, η συμφωνία ως προς τον δεύτερο κεντρικό της πυλώνα που είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Όσων δηλαδή δεν παίρνουν, δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα του ασύλου και δεν κατατάσσονται στην κατηγορία του πρόσφυγα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Ειδικότερα, όσον αφορά στις προτάσεις της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. «Αν δεν κάνω λάθος, τα αιτήματα αυτά εξετάζονται στην Ευρώπη εντός 4 - 6 εβδομάδων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ», ενώ παράλληλα επισήμανε πως το η ΝΔ ήταν εκείνη έθεσε πρώτη στον δημόσο διάλογο την τη έννοια των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Αυτά δεν έγιναν ποτέ. Και δεν έγιναν, επειδή ακριβώς υπάρχει συγκεκριμένη ιδεολογική αντίδραση από έναν πυρήνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία τέτοιων κέντρων. Εμείς, λοιπόν, σε αυτό το ζήτημα είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Οι παράτυποι μετανάστες, αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται ασύλου, μέχρι που να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας και φυσικά θα πρέπει οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία να επιταχυνθούν στο μέγιστο δυνατό. Διότι σήμερα δεν γίνονται επιστροφές. Ακούσαμε και τους αριθμούς. Είναι κάπου μεταξύ 1.500 και 2.000 οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιστραφεί από τα νησιά στην Τουρκία, αλλά σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ένα σημαντικό αριθμό κοντά στους 1.000, οι οποίοι επέστρεψαν οικειοθελώς. Δεν ήταν αποτέλεσμα, δηλαδή, μιας απόφασης της ελληνικής διοίκησης η επιστροφή τους στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.



Παράλληλα τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. «Ταυτόχρονα με τη διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος θα πρέπει να υπάρχει μια αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θέλω για άλλη μια φορά να συγχαρώ τις σοβαρές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν. Να συγχαρώ τους Γιατρούς του Κόσμου, τον κ. Κανάκη και στο πρόσωπό του όλες τις άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες διέπονται από αρχές ανταποδοτικότητας, διαφάνειας, λογοδοσίας και ανθρωπισμού. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έτσι. Και γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από εμένα ποιος ήταν ο ρόλος κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τα χρόνια της μεγάλης έξαρσης του προσφυγικού. Ποια ήταν η ατζέντα τους και τι ρόλο τελικά επιτέλεσαν; Άρα πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης του στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής για το προσφυγικό -μεταναστευτικό έτσι ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς ο καθένας τι κάνει, που το κάνει και πως πρέπει να κινείτα», ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για φύλαξη και προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.



Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών που έχουν σήμερα υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση από αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια. «Για το ζήτημα του ΦΠΑ θα πω μόνο ότι εμείς ήμασταν αυτοί που υπερασπιστήκαμε τον μειωμένο ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι δυστυχώς τον εκχώρησαν. Και ο μειωμένος ΦΠΑ δεν βρήκε τη θέση του, στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο ο κ. Τσίπρας με τόσο μεγάλη άνεση διένειμε - ούτε καν η παράτασή του για έναν χρόνο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου