Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Πώς η ΝΔ «παίζει» με τα στοιχεία για την απασχόληση




Η επιλεκτική ανάγνωση δεδομένων από τον Γιάννη Βρούτση

Η επιλεκτική ανάγνωση στατιστικών δεδομένων, όπως και η «δημιουργική» αριθμητική, ήταν ένα από τα βασικά «προσόντα»κυβερνήσεων του παρελθόντος – τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ – προκειμένου να κάνουν την οικονομική κατάσταση πιο «βολική» για το αφήγημά τους....


Την ίδια «συνταγή» φαίνεται πως εφαρμόζει κατά γράμμα και ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την καταστροφολογική ρητορική της Πειραιώς για την απασχόληση στην Ελλάδα.

Φυσικά, το ότι η ανεργία βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ή το ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι διαδεδομένες, είναι μια πραγματικότητα για την οποία δεν χωράει αμφισβήτηση. Όπως δεν χωράει αμφισβήτηση για το πότε εκτοξεύθηκε η ανεργία και το ποιες ήταν οι κυβερνήσεις οι οποίες νομοθέτησαν βάζοντας τα θεμέλια στη γιγάντωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Άλλωστε, το διάστημα 2010-2014 δεν είναι τόσο πίσω στον χρόνο, ώστε να έχουν ξεχαστεί οι πολιτικές εκείνων των κυβερνήσεων.


Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης, στην προσπάθειά του να παραποιήσει την πραγματικότητα σχετικά με την αποκλιμάκωση της ανεργίας, πραγματικά το «τερμάτισε».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», οι ροές μισθωτής απασχόλησης κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2017 κατέγραψαν την υψηλότερη επίδοση ενδεκαμήνου έτους από το… 2001.


Βέβαια, το γεγονός αυτό για τον κ. Βρούτση δεν φαίνεται να ήταν άξιο σχολιασμού, ο οποίος στην προσπάθειά του να αποδομήσει τα στοιχεία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δεν ανέφερε ούτε λέξη για την επίδοσηπου ανακοίνωσε η «Εργάνη».

Αντιθέτως, παράλειψε τα στοιχεία που δείχνουν την εικόνα της απασχόλησης τους τελευταίους 11 μήνες και επικεντρώθηκε μόνο στον μήνα Νοέμβριο.

Ο λόγος; Ο προφανής: Μόνο ο Νοέμβριος «βόλευε», καθώς ήταν ο μήνας κατά τον οποίο προέκυψε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων.

Τι κι αν λοιπόν στα 11/12 του έτους καταγράφεται επίδοση-ρεκόρ στις ροές μισθωτής απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης επέλεξε να αναφερθεί μόνο στον Νοέμβριο, δηλαδή στο 1/12 του 2017, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα, προκειμένου το καταστροφολογικό αφήγημα της ΝΔ να μην καταρρεύσει.

Υ.Γ: Μην σας φανεί περίεργο εάν πράξει το ίδιο και τον επόμενο μήνα. Να «κλείσει» δηλαδή θετικά όλο το έτος, αλλά ο κ. Βρούτσης να αναφερθεί σε έναν μόνο μήνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου