Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2018

Κυβερνητική ατζέντα: ΠΓΔΜ, ανασχηματισμός, ομόλογα και τελική αξιολόγηση




Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση περνά σε μια νέα φάση η οποία ξεκινά, αφού ολοκληρώσει το τεστ της τρίτης αξιολόγησης με την σύνταξη του compliance report και το τελικό ΟΚ του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. ...


Σε αυτήν θα πρέπει να τρέξει τα πράγματα, ώστε να υλοποιηθούν δεσμεύσεις και να εκδοθούν μια σειρά από διοικητικές πράξεις που απορρέουν από την πρόσφατη νομοθέτηση, να προχωρήσει στην νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αλλά και να χτίσει την ατζέντα της επόμενης και τελικής αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για τη συμπλήρωση των 110 προαπαιτουμένων ώστε να εξασφαλίσει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, θα περάσει από μια έντονη πολιτική δοκιμασία, καθώς οι πλειστηριασμοί για χρέη στις τράπεζες και από την 1η Μαΐου και για χρέη στο Δημόσιο θα γίνονται από την 21η Φεβρουαρίου χωρίς προστασία α' κατοικίας για ποσά από 500 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα θα πρέπει να βρει τη λύση στο γόρδιο δεσμό με τις αντικειμενικές αξίες που επηρεάζει το στυλοβάτη των εσόδων, τον ΕΝΦΙΑ, και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με αποφυγή συμπερίληψης στην πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Ορόσημο στην προσπάθεια εξόδου στις αγορές αποτελεί η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου.

Βοηθούντων των μεγάλων αμερικανικών οίκων και της καλής σχέσης με την Ουάσιγκτον η Αθήνα εξετάζει την έκδοση επταετούς ομολόγου με σκοπό την άντληση ενός ποσού στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

Η διαμόρφωση θετικού κλίματος με την αναβάθμιση από το διεθνή οίκο αλλά και την έκδοση νέων ομολόγων βάζει επί τάπητος την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Πολλοί στην κυβερνητική πλειοψηφία εκτιμούν ότι ένα λίφτινγκ στην κυβέρνηση μπορεί να δώσει ώθηση στο σχήμα και να ενισχύσει το αφήγημα της κυβέρνησης εν όψει βέβαια και των εκλογών.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με λόγο με αναφορές στο μνημόνιο, αλλά χρειάζεται μια φυγή προς τα μπρος» τονίζουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας ότι απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις που σε συνδυασμό με μια κατάληξη στο θέμα της FYROM, όπου ο ρόλος του διεθνή παράγοντα είναι καταλυτικός, μπορεί αν δώσει ισχυρό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου