Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2018

Αγώνας εξουσίας για την προεδρία της ΕΚΤ...




Η Γερμανία θέλει ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη λήξη της θητείας του Μάριο Ντράγκι το 2019, να...
είναι Γερμανός, αλλά θα πρέπει να το παλέψει κόντρα στη Γαλλία. Στην ΕΚΤ ξεκινά ένας διετής αγώνας δρόμου για την αντικατάσταση των κορυφαίων στελεχών της με της χώρες-μέλη της ευρωζώνης να ερίζουν για τις θέσεις αυτές και την επιρροή που συνεπάγονται.

Πρώτο βήμα είναι η αντικατάσταση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, διαδικασία που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και μένει να φανεί ποιος θα πάρει τη θέση του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάντσιο τον Μάιο, ενώ θα ακολουθήσουν το 2019 η αντικατάσταση του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας Πέτερ Πράετ, του Μάριο Ντράγκι και του ανώτατους στελέχους του Δ.Σ. Μπενουά Κερέ.

Μέχρι στιγμής, γνωστή είναι η υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, που μάλλον προορίζεται για τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, τον Ντράγκι θα αντικαταστήσει πιθανότατα Γερμανός. Άλλωστε, όπως τονίθζουν πηγές, ο Νότος έχει κερδίσει τη θέση του προέδρου του Eurogroup, με τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο στη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να υπάρξει ισορροπία» μεταξύ Βορρά και Νότου, εξηγούν.

Όπως εξηγούν η θέση του προέδρου της ΕΚΤ θα κριθεί μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, με το Βερολίνο να φαίνεται ότι προτιμά για τη θέση τον Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank (Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας). Ωστόσο, αυτή η υποψηφιότητα αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από αρκετές χώρες-μέλη της Ένωσης, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε στη Γερμανία, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αναγκάστηκε να ακολουθήσει σκληρή λιτότητα.

Άλλες πιθανές υποψηφιότητες είναι αυτές του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, του καθηγητή Οικονομικών Βόλκερ Βάιλαντ και του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, Μαρσέλ Φράντσερ.

Η Γαλλία

Από τη Γαλλία, φαίνεται να προωθείται ο Φρανσούα Βιλερούα ντε Γκαλό, γερμανόφωνος και με ισχυρούς δεσμούς στη Γερμανία, που έχει και τη θετική γνώμη της Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, ως συμβιβαστική λύση, ακούγεται και το όνομα του Ολλανδού, γνωστού και μη εξαιρετέου Γερούν Ντάισλεμπλουμ.
Γυναίκες υποψήφιες

Στην ΕΚΤ εργάζονται και σημαντικές γυναίκες με κάποιες από αυτές να θεωρούνται πιθανές υποψήφιες για θέσεις στο Δ.Σ.

Μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να είναι το μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Σάνον Ντόνερι, η Ιταλίδα οικονομολόγος Λουκρέτσια Ράιχλιν ή η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ.

Όσον αφορά τη θέση του Μπενουά Κερέ, πιθανοί υποψήφιοι θεωρούνται ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, της Εσθονίας Άρντο Χάνσον, αλλά και ο Φινλανδός Όλι Ρεν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου