Με περιοδεία σε Πιερία και Πέλλα, αναστοχασμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα, αλλά και προσπάθεια να αδράξει κάθε ευκαιρία προκειμένου να...
προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιορτάζει αυτές τις μέρες τα δύο έτη από την εκλογή του στην αρχηγία της Ν.Δ.
Λίγες ώρες πριν αρχίσει την περιοδεία του, με την οποία εγκαινίασε έναν νέο τρόπο επίσκεψης στην περιφέρεια, ο Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη με τους τομεάρχες του κόμματος με στόχο να «μαζέψει» τα ζητήματα που αφορούν το «Μακεδονικό», αλλά και να αφήσει «παρακαταθήκη» τη γραμμή για την οικονομία, προκειμένου να αφεθεί απερίσπαστος στην επαφή του με τους πολίτες.
Προανήγγειλε δε σκληρή αντιπολίτευση και το 2018, το οποίο, όπως και το 2017, ανακηρύχτηκε επίσημα από την Πειραιώς ως εκλογικό έτος. Ο Μητσοτάκης, εκτός από την οικονομία, έβαλε στην ατζέντα και τη Δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα χειραγώγησης και επιχειρώντας να αποδείξει ότι αυτή την περίοδο υφαίνεται ένας νέος ιστός διαπλοκής.
«Μακεδονική» σαλάτα
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της Τρίτης, συνεργάτες του επιχείρησαν να σημάνουν την απελευθέρωση των βουλευτών και στελεχών αναφορικά με πορείες, διαδηλώσεις και εθνοσυ-νάξεις που ετοιμάζονται συστηματικά στη βόρεια Ελλάδα. «Δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχος είτε να εκφράσει την άποψή του είτε να πάει σε συλλαλητήριο» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΓΜ φέρεται να είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. στους τομεάρχες.
Με τη φράση αυτή ουσιαστικά σηματοδότησε την απελευθέρωση των στελεχών να πουλήσουν φρέσκο εθνικισμό στις περιοχές τους και, όπως φρόντισε να επισημάνει, όταν προκύψει «συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Ν.Δ. και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα».
Η τελευταία αναφορά σημαίνει ότι η απελευθέρωση, θα έχει άρωμα... Καμμένου. Είναι δηλαδή σαν να παροτρύνει τα στελέχη του να μιζάρουν στο νέο κύμα εθνικισμού που αναδύεται τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να εκτονωθούν οι εθνικά ανήσυχοι, αλλά, σαν έρθει η ώρα, η απόφαση θα δεσμεύει τους πάντες. Και η απαρέγκλιτη τήρηση σημαίνει ότι όποιος διαφοροποιηθεί θα χάσει τον δρόμο προς τα ψηφοδέλτια.
Πάντως ο Μητσοτάκης φρόντισε να σηκώσει αρκετά τον πήχη των επιδόσεων της κυβέρνησης στο θέμα, σημειώνοντας ότι τρία είναι τα προαπαιτούμενα για να συμφωνήσει η Ν.Δ.:
«Η κόκκινη γραμμή είναι τρία στα τρία: Πρώτον, σύνθετη ονομασία. Δεύτερον, erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις. Και, τρίτον, αποκήρυξη όλων των θεμάτων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό». Ως προς το τελευταίο διευκρίνισε ότι για τη Ν.Δ. η αποκήρυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσω διμερούς συμφωνίας. Με τον τελευταίο όρο ο Μητσοτάκης, λένε οι γνωρίζοντες, επιχειρεί όχι μόνο να δεσμεύσει την κυβέρνηση να πιέσει την ΠΓΔΜ να αποκηρύξει το αλυτρωτικό παρελθόν της, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες απεμπλοκής του αν βρεθεί σε εσωκομματικό ζόρι να αποδεχτεί την όποια συμφωνία της κυβέρνησης.
«Ουδόλως είναι δεδομένη η συναίνεση της Ν.Δ. σε μία λύση μόνο για το όνομα» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας ότι επιχειρεί να βρει στις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας σανίδα σωτήριας από το επερχόμενο αδιέξοδο.
Κοινωνικό προσωπείο
Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση με τους τομεάρχες συνεχίστηκε η ελεει-νολόγηση της κυβερνητικής πορείας, με τον Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «αδιέξοδη καταστροφική πολιτική», χαρακτηρίζοντας ως θράσος το να υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα ενώ «το 2018 φέρνει φόρους 2,2 δισ. ευρώ, μειώσεις συντάξεων, νέες περικοπές ΕΚΑΣ και επιδόματος θέρμανσης, με επέκταση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”».
Από την άλλη πλευρά, δεν έκρυψε την ενόχλησή του κυρίως για την πολιτική διανομής επιδομάτων, σημειώνοντας ότι «φέρνει τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία ενθαρρύνοντας τη μαύρη εργασία, καθώς προτιμά την πολιτική επιδομάτων από την πολιτική ανάπτυξης».
Πάντως, για να διατηρήσει ζεστή την ελπίδα της εξουσίας, ο Μητσοτάκης πιθανολόγησε ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2018 και, επιχειρώντας να προσεταιριστεί τους αυτοδιοικητικούς που αντιδρούν με το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώσε: «Εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν εντός του 2018 και η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 -όπως ορίζει εξάλλου ο νόμος - και με το εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα».
Ο Μητσοτάκης έδωσε και το στίγμα της ρητορικής του για το επόμενο διάστημα, επαναλαμβάνοντας ότι «το 2017 είχαμε ασήμαντη ανάπτυξη, πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Από 1η Ιανουαρίου 2019 κόβονται και άλλο οι συντάξεις μέχρι 19%, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου, αν αυτή δεν έρθει νωρίτερα. Έχουν υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές και υποστηρίζουν ότι, τάχα, θα βγουν από το πρόγραμμα έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια. Η ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια και για να γίνει αυτό χρειάζεται τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει».
Απολογισμός με παραλείψεις
Στο πλαίσιο του απολογισμού για τη διετία οι συνεργάτες του Μητσοτάκη εξακολουθούν να παραβλέπουν τα ανησυχητικά σημάδια κόπωσης στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα ορατά σημάδια ανάκαμψης της κυβερνητικής παράταξης, που επιχειρεί μέσα από την «αγορά χρόνου» και δη-μοσκοπική ανατροπή, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερτερεί σε όλα τα πεδία στα ποιοτικά στοιχεία έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού, παραβλέποντας ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι και για τους δύο χαμηλά, αφού ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων εκφράζει την απογοήτευσή του για το παρόν πολιτικό προσωπικό, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι εντός του κόμματος υπάρχει, παρά τα δημοσιεύματα, πρωτοφανής εσωτερική ηρεμία, με δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν πρώην αρχηγό να πλαισιώνουν ουσιαστικά τη νέα ηγετική ομάδα.
Τονίζουν ακόμη ότι ο Μητσοτάκης προωθεί - και εν πολλοίς επέβαλε -την ανανέωση στο κόμμα αναφερόμενος στους «εξωτικούς» που συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στο πρόσφατο συνέδριο θέσεων και αρχών, αλλά και στο μητρώο στελεχών που αποτελεί τη μήτρα για την ανανέωση των ψηφοδελτίων.
Προφανώς παραβλέπουν τις εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά και στοχεύσεις των βαρόνων του κόμματος, που παραμένουν σε «χαμηλές στροφές» όσο η Ν.Δ. κινείται σε τροχιά εξουσίας, αλλά δεν είναι σίγουρο πως δεν θα εκδηλώσουν τάσεις ανατροπής αν ο στόχος…ξεφύγει...
topontiki.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου