Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2018

Σε τεντωμένο σκοινί ο Μητσοτάκης – Διχασμός στη ΝΔ για το Σκοπιανό





Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο πρόεδρος της ΝΔ

Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται κάθε ημέρα και πιο ξεκάθαρα πως βαδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο προχωρούν οι συνομιλίες σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ζήτημα το οποίο φέρνει στην επιφάνεια τον διχασμόπου επικρατεί στην Πειραιώς, ο οποίος εμφανίζει εκθετική αύξηση το τελευταίο διάστημα....

Του λόγου το αληθές άλλωστε φανερώνει και η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να μην πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το προγραμματισμένο για την Κυριακή συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. «Συμμετέχετε στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό κατά συνείδηση», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους «γαλάζιους» βουλευτές ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επί της ουσίας επέλεξε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου σχετικά με το ζήτημα που διχάζει τη ΝΔ.



Ακόμα όμως και η μεσοβέζικη λύση που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αρκετή για κρύψει «κάτω από το χαλί» την αδυναμία του να περάσει μία και ενιαία γραμμή στο κόμμα του αναφορικά με ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Άλλωστε η τακτική του να κερδίσει χρόνο προκειμένου να μην ανοίξει ένα νέο εσωκομματικό ρήγμαφάνηκε από την αρχή που ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όταν προσπάθησε να εκτρέψει τη συζήτηση από το εσωτερικό του, προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ παράλληλα καθυστέρησε να ανοίξει τα «χαρτιά» του για την ονομασία. Η καθυστέρηση αυτή, μάλιστα, το να επανεπιβεβαιώσει δηλαδή τη θέση Καραμανλή περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ημέρα με την ημέρα αυξάνονται και οι πιέσεις και από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, κυρίως από τους Σαμαρικούς, οι οποίοι τάσσονται με την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992. Αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, «έδειξε» χθες, Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με παμμακεδονικές οργανώσεις. Βασικός υποστηρικτής της γραμμής Σαμαρά είναι και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης.



Πιέσεις, όμως, δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και από βορειοελλαδίτες «γαλάζιους», ορισμένους εκ των οποίων συνάντησε σήμερα και είναι οι Γιώργος Γεωργαντάς, Θεόδωρος Καράογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Φωτεινή Αραμπατζή.

Στη μάχη των εσωκομματικών ισορροπιών, όμως, φαίνεται πως εντάσσεται και η χθεσινή καρατόμηση της Βασιλικής Δεναξά από τη θέση της επικεφαλής της τοπικής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν υπέρ των αποστάσεων από τα συλλαλητήρια. Η απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη εκτιμήθηκε από γνώστες των «γαλάζιων» παρασκηνίων ως κίνηση προς εκτόνωση των πιέσεων από την πλευρά Σαμαρά.

Το βέβαιο είναι πως αργά ή γρήγορα οι καταστάσεις θα οδηγήσουν τον κ. Μητσοτάκη στο να δώσει σαφή κομματική γραμμή για το μείζον εθνικό ζήτημα, για το οποίο δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που θεωρούν πως μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου