Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2018

«Ήρωες» των Ολυμπιακών Αγώνων οι… κατασκευαστές χιονιού





Τουλάχιστον το 98% του χιονιού των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων είναι τεχνητό


Η κλιματική αλλαγή έχει πλέον επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης καθημερινότητας. Όπως όλα τα άλλα λοιπόν, έτσι, και οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες στη Νότια Κορέα, οι οποίοι αν και είναι από τους πιο ψυχρούς σε θερμοκρασίες, πάσχουν από έλλειψη…
χιονιού.

Για τον λόγο αυτόν η επιστράτευση της τεχνολογίας κρίθηκε για μια ακόμη φορά απαραίτητη, ώστε να αναπληρώσει όσα δεν προσέφερε στους διοργανωτές η φύση.

Χιόνι με το κιλό


Το ψεύτικο χιόνι που χρησιμοποιείται σε πολλά αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας κατασκευάζεται στην πλειονότητά του από μια εταιρεία με έδρα το Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία έχει προμηθεύσει τους διοργανωτές των αγώνων με 160 μεγάλους ανεμιστήρες και 130 παραγωγούς χιονιού. Για τη Snow Makers, αυτοί είναι οι έβδομοι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους παρέχει τις υπηρεσίες της.



Ο project manager της εταιρείας, Ian Honey, τονίζει στo USA Today ότι στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα «τουλάχιστον το 98% του χιονιού είναι τεχνητό». Ο λόγος είναι απλός. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι εξαιρετικά χαμηλές, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί. Χαρακτηριστικό είναι το ότι όταν οι αθλητές και οι δημοσιογράφοι έφτασαν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, υπήρχαν μόλις 2,5 εκατοστά χιονιού.

O Honey υποστηρίζει επίσης ότι οι υψηλές ταχύτητες των αθλητών έχουν οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες για ένα «πιο ανθεκτικό, καλύτερο και σταθερό προϊόν στο βουνό».



Η παραγωγή του χιονιού πραγματοποιείται χάρη σε ένα εξειδικευμένο και περίπλοκο σύστημα μηχανημάτων που είναι τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία, ενώ συνδέονται μεταξύ τους με ένα δίκτυο οπτικών ινών.

Επίσης, έχει κατασκευαστεί στον χώρο μια «λίμνη» χωρητικότητας 128.000 κυβικών μέτρων. Το νερό μεταφέρεται στα σημεία παραγωγής μέσω ενός φυσικού ποταμιού. Υπολογίζεται ότι 510 κυβικά μέτρα νερού μετατρέπονται σε χιόνι κάθε ώρα.

Η παραγωγή χιονιού έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο για να είναι όλα έτοιμα στους αγώνες.

Η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία προμήθευσε με χιόνι τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ήταν το 1984, στους Ολυμπιακούς του Σεράγεβο στη Γιουγκοσλαβία. Από τότε έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Κάλγκαρι, το Ναγκάνο, το Σόλτ Λέικ Σίτυ, το Βανκούβερ και, φέτος, στην Πιόνγκτσανγκ.

Παραγωγοί χιονιού: Οι «ήρωες» των χειμερινών αγώνων

Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη χιονιού που δημιουργεί τεχνικές απαιτήσεις, καθώς τα αθλήματα που απαιτούν την ύπαρξη καλής ποιότητας πάγου και γίνονται σε κλειστούς χώρους, είναι αρκετά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Μαρκ Κάλλαν, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Curling και ο Μάρκους Ασχάουερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Bobsleigh και Skeleton ελπίζουν ότι στους φετινούς αγώνες θα έχουμε την καλύτερη ποιότητα πάγου στην ιστορία των Ολυμπιακών.

Curling

Ο Κάλλαν κατασκευάζει και συντηρεί πάγο για περισσότερα από 25 χρόνια.

«Στην αρχή έχουμε απλώς ένα τσιμεντένιο πάτωμα. Ξεκινάμε ψύχοντας το έδαφος μέχρι να φτάσει περίπου τους -5 βαθμούς κελσίου και μετά αρχίζουμε να ψεκάζουμε με νερό για να αρχίσει να σχηματίζεται ο πάγος». Ο πάγος δημιουργείται σε στρώσεις.



Οι απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων πάντως είναι αυξημένες καθώς και η παραμικρή ατέλεια μπορεί να στοιχήσει κάποιο μετάλλιο ή κάποιο ρεκόρ. Για τον λόγο αυτό δε χρησιμοποιείται οποιδήποτε νερό. Ο Κάλλαν σημειώνει ότι στο curling η επιφάνεια του πάγου πρέπει να είναι απολύτως επίπεδη, αλλιώς οι πέτρες δεν κυλούν σωστά.

«Στο νερό της βρύσης υπάρχει φθόριο και χλώριο και άλλα τέτοια χημικά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψύξης αυτά τα χημικά δημιουργούν αλλοιώσεις στον πάγο. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε ειδικά επεξεργασμένο νερό», τονίζει ο Κάλλαν.

Πατινάζ και Χόκεϋ

Σε άλλα αθλήματα εσωτερικού χώρου όπως το χόκεϋ υπάρχουν αντίστοιχα ζητήματα, όμως ο Κάλλαν υποστηρίζει ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. «Επειδή το καλλιτεχνικό πατινάζ και το χόκεϋ είναι δυναμικά αθλήματα, οι μικρές διαφορές στην επιφάνεια του πάγου δεν γίνονται αντιληπτές», σημειώνει.





Αν και ακολουθείται η ίδια διαδικασία, με τις ομάδες συντήρησης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ο πάγος δεν δημιουργεί τόσες επιπλοκές στην εξέλιξη του αγωνίσματος.

Bobsleigh και skeleton

Ωστόσο σε αθλήματα όπως τα bobsleigh, luge, και skeleton που διενεργούνται σε ανοιχτούς αλλά σκεπασμένους χώρους τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τόσο ο πάγος όσο και το χιόνι είναι τεχνητά ακόμα και αν υπάρχουν ήδη στο έδαφος, ενώ ακολουθείται διαφορετική στρατηγική για την συντήρησή τους.



Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι είναι ότι οι πίστες των οχημάτων είναι πολύ μεγάλες και σε μερικά σημεία όπου τα «χτυπάει» ο ήλιος υπάρχει κίνδυνος να λιώσει ο πάγος, ενώ στη σκιά η θερμοκρασία πέφτει κάποιες φορές περισσότερο από όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα ο πάγος να σκληραίνει υπερβολικά.

Πηγές: Popular Science, USA Today, Michigan Live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου