Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2018

Στον αέρα η κυριαρχία στα Ίμια




 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ

Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε τον Γενάρη του 1996 στα Ιμια και επισφραγίστηκε με την Συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτη- Ντεμιρέλ- Ολμπράιτ) ένα χρόνο αργότερα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση: Οι νησίδες των Ιμίων βρίσκονται στην γκρίζα (αδιευκρίνιστη κυριαρχία) ζώνη του Αιγαίου....


Αυτήν την πραγματικότητα υπενθύμισε στην Αθήνα η τουρκική ναυτική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών γύρω από τα Ίμια με αποκορύφωμα την προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Με αφορμή αυτήν την κορύφωση η Αγκυρα υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα (της Μαδρίτης), να μένει μακριά από τις αμφισβητούμενες περιοχές και γενικά να αποφεύγει παραβιάσεις που υποχρεώνουν την Τουρκία να αντιδράσει.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα- Γιλντιρίμ καταγράφηκε στο πεδίο της έντασης η συμφωνία αποκλειμάκωσης που απ ότι φαίενται οι δύο πλευρές συμφώνησαν: Τα πλοία (ελληνικά και τουρκικά) που για μέρες βρίσκονταν τριγύρω αποσύρθηκαν.

Στην Αθήνα, το γεγονός αυτό, προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης και ικανοποίηση, ωστόσο επιβεβαιώνει την ανησυχητική πραγματικότητα που έχει παγιωθεί στην περιοχή: Η Ελλάδα δεν ασκεί κυριαρχία επί των νησίδων των Ιμίων καθώς όχι μόνο κανείς ελληνας πολίτης δεν μπορεί να επιβιβαστεί στις βραχονησίδες αλλά ούτε κανένα πλοίο της δεν επιτρέπεται απλώς να τις προσεγγίσει.

Κάτι που επίσης θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα Ίμια είναι δύο μόνο από τις δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι πολύ εύκολα η Αγκυρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να θέσει μείζονα διλλήματα και φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση καθώς από τη μια πλευρά η όποια ελληνική απάντηση μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο ενώ, από την άλλη η ελληνική σιωπή εκλαμβάνεται ως σιωπηρή αποδοχή των τετελεσμένων…

Το ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου