Τρίτη, Φεβρουαρίου 06, 2018

Νέο επταετές ομόλογο εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο




Το Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία ενός “αποθεματικού”
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά και η τιμολόγηση του νέου ομόλογου θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες
Το Δημόσιο προσέλαβε για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura...


Νέο επταετές ομόλογο εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναμενόταν.



Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το Δημόσιο προσέλαβε για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura.


Το Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του “αποθεματικού” που πρόκειται να δημιουργήσει. Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.


Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο και τη μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή (swap) πολλών παλαιών μικρών ομολόγων με πέντε νέα μεγάλα ομόλογα τον Νοέμβριο, η νέα έκδοση αποτελεί το τρίτο σημαντικό βήμα στην πορεία για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά την έξοδό της από την επιτροπεία φέτος τον Αύγουστο. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς, έως τον Αύγουστο.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι και το νέο βήμα θα είναι επιτυχημένο,καθώς η κατάσταση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί θεαματικά μετά το swap των ομολόγων και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αρχικά σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.


Η βελτίωση αντανακλάται στη συνεχιζόμενη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων (συνεπώς και του δυνητικού κόστους δανεισμού της χώρας) και στην εξομάλυνση της καμπύλης τους, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των προβλέψεων διεθνών οικονομικών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης για ρυθμό ανάπτυξής της σημαντικά πάνω από το 2% φέτος.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στη διάρκεια του 2018.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου