Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2018

Είναι το «απολύεσαι» η αγαπημένη λέξη του Ντ. Τραμπ; – Οι 20 που… μπήκαν και βγήκαν από τον Λευκό Οίκο





Η κατάσταση στον Λευκό Οίκο θυμίζει αρκετά το τηλεπαιχνίδι που παρουσίαζε ο Τραμπ

Αντώνης Ρηγόπουλος

«Απολύεσαι»! Αυτή ήταν η συχνότερη φράση που έλεγε ο Ντ. Τραμπ όταν παρουσίαζε το τηλεπαιχνίδι The Apprentice....

Όπως όλα δείχνουν, όμως, παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, ενώ ο Τραμπ από επιχειρηματίας και παρουσιαστής ενός τηλεπαιχνιδιού έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, τα «χούγια» του δεν άλλαξαν.



Μέσα σε μόλις έναν χρόνο προεδρίας ο Τραμπ έχει αποπέμψει ή οδηγήσει σε παραίτηση έναν μακρύ κατάλογο σημαντικών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών παρά τη στήριξη που μπορεί να του παρείχαν.

Με αφορμή την πρόσφατη αποπομπή του πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον καθώς και με το γεγονός ότι σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ πλέον έχει απολύσει περισσότερους συνεργάτες του στην κυβέρνηση απ’ ό,τι στο τηλεπαιχνίδι, κάνουμε μια αναδρομή στα… «απολύεσαι!» του αμερικανού προέδρου.

Rex Tillerson, υπ. Εξωτερικών

Είδε την πόρτα της εξόδου ως στις 13 Μαρτίου του 2018 και αντικαταστάθηκε από τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.

Tη νύχτα πριν απολυθεί ο Τίλερσον είχε «απομακρυνθεί» με δηλώσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή σε σχέση με τη Ρωσία, αναφερόμενος στην δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Τίλερσον και ο Τραμπ είχαν διαφωνήσει αρκετές φορές με αποκορύφωμα την απόσταση που κράτησε ο Τίλερσον από τις δηλώσεις Τραμπ στην υπόθεση της ρατσιστικής βίας στο Σάρλτοτσβιλ.

James Comey, διευθυντής FBI

Ήταν ο άνθρωπος που ασχολούνταν με την έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει βοηθηθεί ο Τραμπ στις εκλογές του 2016 από τη Ρωσία. Η αποπομπή του είναι μέχρι σήμερα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες επιλογές του Τραμπ.

Η στάση του Λευκού Οίκου για την αποπομπή του Κόμεϊ άλλαξε αρκετές φορές τις επόμενες ημέρες, όμως ο ίδιος ο πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το θέμα της στήριξης της Ρωσίας προς τον ίδιο «ήταν μια φτιαχτή ιστορία από τους Δημοκρτατικούς για να δικαιολογήσουν την ήττα τους στις εκλογές».O πρόεδρος Τραμπ μιλάει στο τηλέφωνο στο Οβάλ Γραφείο παρουσία του Michael Flynn και του Steve Bannon. Και οι δύο πλέον έχουν αποπεμφθεί. DREW ANGERER/GETTY IMAGES

Sally Yates, Γενική εισαγγελέας

Αποπέμφθηκε από τον Τραμπ όταν διέταξε τους νομικούς του υπ. Δικαιοσύνης να μην εφαρμόσουν την αμφιλεγόμενη μεταναστευτική απαγόρευση που είχε διατάξει ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Yates ότι «πρόδωσε το υπ. Δικαιοσύνης αρνούμενη να εφαρμόσει μια νομική διαταγή που είχε στόχο να προστατεύσει τους αμερικανούς πολίτες».

Michael Flynn, Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας

Παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από αποκαλύψεις ότι είχε συζητήσει αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, πριν την εκλογή του Τραμπ, ενώ παράλληλα δεν είχε ενημερώσει επαρκώς τον αντιπρόεδρο Πένς.

Preet Bharara, Εισαγγελέας

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αποπέμφθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ όταν αρνήθηκε να παραιτηθεί. Η πίεση για παραίτηση του είχε ασκηθεί από τον γενικό εισαγγελέα Jeff Sessions.

Ο Sessions είχε εκδώσει διαταγή προς όλους τους 46 εισαγγελείς που είχαν διοριστεί επί των προεδρειών Ομπάμα, να παραιτηθούν. Ο Βharara είχε αρνηθεί και στη συνέχεια απολύθηκε.

Walter Shaub, Διευθυντής Γραφείου Κυβερνητικής Ηθικής

Παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, λίγο πριν τη λήξη της πενταετούς του θητείας.

Ο Shaub είχε υπηρετήσει και στις κυβερνήσεις Ομπάμπα και Μπους και ήταν ένθερμος επικριτής του προέδρου Τραμπ σε ό,τι αφορούσε τη σύγκρουση συμφερόντων του ως προέδρου και επιχειρηματία.

REUTERS/CARLOS BARRIA

Michael Dubke, Διεθυντής Επικοινωνίας Λευκού Οίκου

Ο Dubke που ήταν επίσης ιδρυτής της Crossroads Media, οδηγήθηκε στην έξοδο τον περασμένο Μάιο, κάνοντας λόγο για προσωπικούς λόγους που τον οδηγούν στην παραίτηση.

Ωστόσο, η παραίτησή του ακολούθησε τη σκληρή κριτική που δέχτηκε για την επικοινωνιακή πολιτική που εφάρμοζε αφού η ομάδα επικοινωνίας συχνά φαινόταν να μην έχει ίδια γραμμή με τον πρόεδρο.

Reince Priebus, Επικεφαλής Προσωπικού

Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ρεπουμπλικανών παραιτήθηκε από την υψηλότατη θέση του Επικεφαλής Προσωπικού εν μέσω μιας σκληρής εσωτερικής σύγκρουσης στον Λευκό Οίκο με τον Διευθυντή Επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούσι.

Ο Σκαραμούσι είχε κατηγορήσει και δημοσίως τον Πρίμπους ότι είχε διαρρεύσει πληροφορίες τα ΜΜΕ.

Sean Spicer, Γραμματέας Τύπου

Η περίοδος εσωτερικής τριβής έληξε τον Ιούλιο του 2017 με την παραίτηση Σπάισερ, ο οποίος ήταν γραμματέας Τύπου και παλαιό έμπειρο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κομματος.

Ο Σπάισερ είχε πει σε φίλους του ότι αν ο Άντονι Σκαραμούσι, ένας υπάλληλος της Wall Street χωρίς παρουσία στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα γινόταν διεθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο ίδιος θα παραιτούνταν, όπως και έγινε.O Nτ. Τραμπ με τον Σον Σπάισερ. Πηγή: Andrew Harrer-Pool/Getty Images

Michael Short, αναπληρωτής γραμματέας Τύπου

Το στέλεχος του Λευκού Οίκου ήταν το επόμενο «θύμα» του Σκαραμούσι. Παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά τον Σπάισερ και ύστερα από δηλώσεις του Σκαραμούσι στο Politico ότι σκόπευε να τον «ξεφορτωθεί».

Η εκδίωση του Σορτ επιχειρήθηκε να στείλει εσωτερικό μήνυμα από τον Σκαραμούσι στους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου που σκόπευαν να διαρρεύσουν πληροφορίες στον Τύπο.

Anthony Scaramucci, Διευθυντής Επικοινωνιών Λευκού Οίκου

Ο Σκαραμούσι, για τον οποίο έγινε τόσος λόγος παραπάνω, κατόρθωσε να παραμείνει στη θέση του μόλις για 11 ημέρες. Λίγες ώρες πριν την αποπομπή του ο στρατηγός John Kelly είχε ορκιστεί νέος επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου.

Κατά την ορκωμοσία ο Τραμπ είχε επιμείνει ότι «δεν επικρατεί χάος» στον Λευκό Οίκο. Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν τον επιβεβαίωσαν.

Steve Bannon, επικεφαλής Στρατηγικής

Ο ακροδεξιός σύμβουλος θεωρούνταν ο δημιουργός μερικών από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές του προέδρου Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Ο Μπάνον ενεπλάκη σε έναν σκληρό εσωτερικό «πόλεμο» στον Λευκό Οίκο και τελικά αποπέμφθηκε ύστερα από τη σκληρή κριτική που δέχτηκε για τα σχόλιά του για την υπόθεση ρατσιστικής βίας στο Σάρλοτσβιλ.

Sebastian Gorka, σύμβουλος Προέδρου

Ο βρετανός σύμβουλος είχε καταγγείλει δυνάμεις στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου που δεν υποστηρίζουν την ατζέντα “Make America Great Again” υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι ευθύνονται για την αποπομπή του.

Νωρίτερα ο Γκόρκα είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με ναζιστικές οργανώσεις.

Tom Price, υπουργός Υγείας

Ο υπ. Υγείας υπήρξε σημαντικός σύμμαχος του προέδρου καθώς ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανατροπής του λεγόμενου Obamacare, δηλαδή του συστήματος δημόσιας υγείας που είχε θεμελιώσει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η πίεση για παραίτηση ασκήθηκε στον Πράις όταν προέκυψε ότι ξόδεψε τουλάχιστον 400.000 δολάρια για να μετακινηθεί ο ίδιος και το προσωπικό του με ιδιωτικά αλλά και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Omarosa Manigault, σύμβουλος Προέδρου

Η Μανιγκό ήταν πρώην παίκτρια του The Apprentice και η μοναδική μαύρη σύμβουλος του προέδρου Τραμπ. Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 όταν διέρρευσε ένας τσακωμός της με τον Τζον Κέλι.

Η ίδια δήλωσε ότι είδε πράγματα που την έκαναν να νιώσει πολύ άβολα και δυσάρεστα, ενώ δεν διέψευσε ότι η στάση του προέδρου στην υπόθεση του Σάρλοτσβιλ την είχε προβληματίσει.PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

Andrew McCabe, αναπληρωτής διευθυντής FBI

O πρόεδρος είχε κατακρίνει επανειλημμένως και δημοσίως τον διευθυντή του FBI που τελικά παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Για τυπικούς λόγους ο ΜακΚάμπ θα αποσυρθεί επισήμως από τα καθήκοντά του εντός του Μαρτίου και θα συνταξιοδοτηθεί.

Rob Porter, γραμματέας προσωπικού

Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο ύστερα από κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, από πρώην συντρόφους τους.

Ο Πόρτερ θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προεδρου.

Η Daily Mail είχε άλλωστε δημοσιεύσει φωτογραφίες της πρώην συζύγου του Πόρτερ με μαυρισμένο μάτι, το οποίο η ίδια υποστήριξε ότι προέκυψε από γροθιά του Πόρτερ.

Ο ίδιος διέψευσε τις κατηγορίες.

David Sorenson, λογογράφος

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση Πόρτερ, την πόρτα της εξόδου είδε και ο λογογράφος Ντέιβιντ Σόρενσον, ύστερα από καταγγελίες της πρώην συζύγου του ότι κατά τον διετή γάμο τους ο Σόρενσον υπήρξε βίαιος και εκμεταλλευτικός.

Hope Hicks, διευθύντρια επικοινωνιών

Η Χικς υπήρξε επίσης ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα στον κλειστό κύκλο του προέδρου Τραμπ.

Η αποχώρηση της εντυπωσιακής και νεαρής συμβούλου συνοδεύτηκε από έντονα ερωτηματικά καθώς η σχέση της με τον πρόεδρο δεν φαίνεται να υπέστησαν κάποια σημαντική ρήξη, ενώ η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό της ήταν μεγάλη ειδικά σε ό,τι αφορούσε την πρόσβαση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.Andrew Harnik/AP Photo

Gary Cohn, διεθυντής Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου

Ο Κόν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2018 ύστερα από έντονη διαφωνία του με τον πρόεδρο Τραμπ στην εμπορική του πολιτική.

Υπήρξε ο βασικός πολέμιος της θέσης του Τραμπ περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές ατσαλιού και αλουμινίου, ενώ προσπάθησε να ανατρέψει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης από την πλευρά του προέδρου.

Παρά τη διαφωνία τους, ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση του Κον, εκφράστηκε με θετικά λόγια για το πρόσωπό του.

Πηγή: The Telegraph, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου