Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2018

Tο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (Live) -Τι είπαν Παπανδρέου-Σημίτης


Με ομιλίες της προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Φώφης Γεννηματά, των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ανοίγει σήμερα το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής....



Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, το Σάββατο 17 Μαρτίου, θα γίνουν θεματικά τραπέζια συνεδριάσεων, όπου και θα εκπονηθούν το καταστατικό και η διακήρυξη του νέου κόμματος.
Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Το συνέδριο θα κλείσει περίπου στις 21:00 του Σαββάτου όπου θα γίνουν και οι ψηφοφορίες για να εγκριθούν τα κείμενα.


Γιώργος Παπανδρέου: Που είναι οι αντισυστημικοί και οι αγανακτισμένοι;


Στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού του χώρου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επί μακρόν στις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής, υπερασπίστηκε τις επιλογές του ως πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι ο νέος πατριωτισμός είναι η απάντηση «στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και διχασμού. Δεν μπορεί να είναι άλλη, από την καθημερινή παρουσία και δράση ανθρώπων που εκφράζουν έναν νέο Πατριωτισμό. Αυτός ο Πατριωτισμός, δεν εξαντλείται στις θυσίες και στα θαυμαστά επιτεύγματα των προγόνων, εμπνέεται από την παράδοση αλλά αγωνιά για το σήμερα και για το αύριο, παλεύει για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε να μην χρειάζονται πια θυσίες.

Το πιο καθοριστικό μέσο στο οπλοστάσιό μας, ο καλύτερος εξοπλισμός μας, είναι η Παιδεία, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, η κοινωνική συνοχή, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.»

Ο Παπανδρέου μίλησε για ένα πατριωτισμό που δεν φοβάται να μιλήσει για τις δικές μας αδυναμίες, που σπάει τη μοιρολατρία και πιστεύει στις δυνατότητές μας, «που δεν καπηλεύεται τα σύμβολά μας, αλλά υπηρετεί τις αξίες μας.»

Ενοχική στάση

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική ιστορία του χώρου ο Παπανδρέου σημείωσε με νόημα: «Συχνά έχουμε σιωπήσει κρατώντας ακόμη και ενοχική στάση για το παρελθόν μας. Αυτό, όμως, είναι μια πολιτική προσφορά στην αφήγηση των αντιπάλων μας, που σε μια άτυπη συμμαχία, επιχειρούν να ενοχοποιήσουν και να πλήξουν την παράταξή μας.

Αντέδρασαν πάντα και μας πολέμησαν από το 1981, όταν φέρναμε τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Το ίδιο κάνουν και τώρα. Πού είναι οι αγανακτισμένοι, οι αντιμνημονιακοί και αντισυστημικοί; Δεν ήταν ενάντια στα μνημόνια, τα οποία υπηρέτησαν, με επαχθέστερους όρους. Ήταν απλά, απέναντι στην πορεία των μεγάλων αλλαγών.

Έδειξαν ότι η αλλαγή της εξουσίας δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει η νομή της. Αποδείχθηκαν η εμπροσθοφυλακή ενός κατεστημένου που έκανε τα πάντα για να ανακόψει την πορεία της κυβέρνησής μας. Της μοναδικής κυβέρνησης που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Τη συνέχεια την ξέρουμε. Τη γνωρίζετε πια όλοι.

Δεν στέκομαι σε αυτά. Αλλά, είναι καθήκον μας να διαμηνύσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας την αλήθεια. Γιατί μόνον με την αλήθεια μπορούμε να οδηγηθούμε στο μέλλον».

Σημίτης: Στροφή στις μεταρρυθμίσεις και τον πραγματισμό

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά χρειάζονται πολλά βήματα για να συναντηθούμε με την κοινωνία ξανά, είπε ο Κώστας Σημίτης, στην παρέμβασή του, ο οποίος ανέλυσε την αδυναμία των σοσιαλιστικών κομμάτων να αποφασίσουν παρεμβάσεις αναγκαίκες, για αυτό και έπεσαν στις εκλογές από το 2017 και μετά στην Ευρώπη.

Ο Σημίτης σε μια ομιλία με οραματικό τόνο και καθοδηγητικό ύφος κινήθηκε σε μεταρρυθμιστικούς, πραγματιστικούς τόνους: "Οι δικές μας προτάσεις δεν πρέπει να είναι η τυποποιημένη επανάληψη παλαιών συνθημάτων πρέπει να έχουν τον παλμό της νέας ζωής, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίγει συνεχώς μέτωπα και διαμάχες, κυριαρχεί ο εθνικισμός, ο δογματισμός. Εμεις δεν επιδιώκουμε μια κοινωνία αντιπαλότητας, όχι στα δίπολα φίλος - εχθρός, Ελλάδα-Ευρώπη, κοινωνική αριστερή πολιτική-νεοφιλελευθερισμός" είπε με νόημα.

Είναι φαντασίωση η δήθεν ελευθερία να καθορίζει η χώρα μόνη της, πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα, πως πρέπει να κινηθούμε εντος της παγκοσμιοποίησης.

Καταφέρθηκε κατά της επιδίωξης ισχύος των συνιστωσών "πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να κινητοποιήσει τους πολλούς, να τους απελευθερώσει από κομματικούς μηχανισμούς και εντολές από πάνω, να δώσει χώρο στον ελεύθερο διάλογο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου