Βόμβα Ερντογάν: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου
- Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα - Ο ίδιος ο Ερντογάν με διάγγελμά του ανακοίνωση πριν από λίγο ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 24 Ιουνίου - Προηγήθηκε συνάντηση με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί - Οι εκλογές που θα είναι διπλές θα μετατρέψουν τον Ερντογάν αν τις κερδίσει σε κανονικό Σουλτάνο
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες ....
για την Ελλάδα αφού οι εκλογές που ήταν να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019 τελικά όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνουν πολύ νωρίτερα τον Ιούνιο του 2018! Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και αυτό σημαίνει ότι οι κορώνες που ακούγονται τώρα εναντίον της Ελλάδας, θα φαίνονται αστείες μπροστά σε όσα έχουμε να ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον οποίο συζήτησε την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπως ανέφερε μια πηγή της προεδρίας.
Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος. Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών. Ο Ερντογάν πάντως χθες απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.
Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.
Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.
Στο σύντομο διάγγελμά του ο Ερντογάν ανέφερε πως «μετά το περσινό δημοψήφισμα ψηφίστηκε ένα νέο σύστημα, παρόλα αυτά η Τουρκία ακόμα κυβερνάται από το παλιό σύστημα, δεν έχει υπάρξει πρόβλημα μέχρι στιγμής, αλλά επειδή το προεδρικό σύστημα είναι αναγκαίο για τη λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας, αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε με την πρόταση του κύριου Μπαχτσελί».
Έχει ήδη δοθεί εντολή στην Επιτροπή Εκλογικού Συμβουλίου να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ένα από τα κύρια ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν σε αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο είναι αυτό της οικονομίας, το οποίο συζητιέται έντονα, μιας και όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν πάρει την κατιούσα.
Ερώτημα βέβαια αποτελεί και η απόδοση που θα σημειώσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Για παράδειγμα τι θα γίνει με το νέο κόμμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία, το «Καλό Κόμμα» (Iyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο παρουσιάζει αύξηση της δυναμικής του και αντλεί ψηφοφόρους από την εκλογική βάση τόσο του -κυβερνητικού- AKP όσο και του εθνικιστικού MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ένα ακόμα φαινόμενο που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό είναι η άνοδος της επιρροής του κουρδικού HDP, με τον πρώην -πια- ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς να βρίσκεται για παραπάνω από έναν χρόνο στη φυλακή.
Υπάρχουν ακόμα και μικρά κόμματα, όπως πχ το παλιό κόμμα του Νετσμεντίν Ερμπακάν (Saadet Partisi) το οποίο προέρχεται από την ίδια ιδεολογική μήτρα του AKP και το οποίο κατηγορεί τον Ερντογάν ότι παρεκκλίνει των αρχικών στόχων και της ηθικής του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου