Τετάρτη, Απριλίου 18, 2018

Το ΔΝΤ γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης




Δυσκολεύει η αποστολή Τσακαλώτου για προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα - Σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου για τα πλεονάσματα που θα κρίνουν το χρόνο περικοπής αφορολογήτου και συντάξεων

Διπλά δύσκολο και κρίσιμο αποδεικνύεται το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα καθορίσει και πώς θα τελειώσει το 3ο Μνημόνιο: σήμερα στην Βοστώνη, ενώπιον των υπευθύνων μεγάλων επενδυτικών Οίκων της Αμερικής, θα πρέπει.... «να βγάλει ψεύτη» το ΔΝΤ για τις αποκαρδιωτικές προβλέψεις που εξέδωσε χθες το Ταμείο για τις προοπτικές ανάπτυξης χώρα μας, προκειμένου να τους πείσει να βάλουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Αύριο στην Ουάσινγκτον όμως θα έχει ανάγκη της στήριξης του Ταμείου στο Washington Group, για να πιέσει τους ευρωπαίους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους, από όση θέλουν να της προσφέρουν.

Όσο και αν θέλει να εξωραΐσει την εικόνα προς τους επενδυτές του εξωτερικού, γεγονός παραμένει ότι οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη του 2018 πήραν -από νωρίς μάλιστα- και πάλι φέτος τον κατήφορο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει ξανά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 -και ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019.

Τον Οκτώβριο πέρυσι όμως το ΔΝΤ προέβλεπε για φέτος Ανάπτυξη 2,6%, όσο ακριβώς και το προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε καταθέσει τότε η ίδια η κυβέρνηση. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά. Στο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών «προσγείωσε» την πρόβλεψή του σε 2,5%. Στο 2,5% την μείωσε και η Κομισιόν τον Μάρτιο αλλά, λίγες μέρες μετά, στο προσχέδιο του νέου Μεσοπρόθεσμου η Αθήνα το μείωσε εκ νέου σε 2,3%. Εχθές ήρθε όμως το ΔΝΤ και την «κατεδάφισε» σε 2%. Και όλα αυτά ενώ απομένουν τα 2/3 της χρονιάς για να φανεί «πού θα κάτσει η μπίλια» τελικά.

Και ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία «τρέχει» με διπλάσιους (ή και πολλαπλάσιους) ρυθμούς εδώ και 3 χρόνια, στην Ελλάδα εμφανίζεται πως «ξεμύτισε» ξανά μια εύθρυστη Ανάπτυξη μόλις 1,4% το 2017 (μόνον η Σκωτία είχε χαμηλότερη με 1,1%).

«Αυτό σημαίνει» όπως επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Οικονομίας Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας «ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% της Κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. για 2,6%. Και βέβαια, η χώρα μας παραμένει η αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».


Το «σύμπλεγμα ΔΝΤ»

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στην Βοστώνη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, για να διαφημίσει στα ξένα funds την Ελλάδα και την επιστροφή της στις αγορές, αλλά και να διαψεύσει τις ανησυχίες του ΔΝΤ για την Ανάπτυξη και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα μάλιστα θα ανακοινώνονται την ίδια ώρα από το Ταμείο στην Ουάσιγκτον).

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 μεταβαίνει και ο ίδιος στην αμερικανική πρωτεύουσα (19-21/4) για να μετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί ο κύριος Τσακαλώτος θα υποστηρίξει και πάλι πως όλες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα μας έχουν διαψευστεί παταγωδώς, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η αντίφαση είναι πως πριν μόλις 3 χρόνια, ο προκάτοχος του κυρίου Τσακαλώτου, Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορούσε δριμύτατα όλους τους ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες, απευθύνοντας ύμνους όμως για την Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ. «Είναι οι μόνοι μας σύμμαχοι» έλεγε, γιατί και τότε το ΔΝΤ προέβλεπε ισχνή ανάπτυξη, αποτυχία στους στόχους για υψηλά πλεονάσματα και γενική καταστροφή, «πιέζοντας» έτσι τους ευρωπαίους που επιζητούσαν την συμμετοχή του, να αφήσουν την Ελλάδα να πάρει «ανάσα» προσφέροντάς της ελάφρυνση χρέους –το αίτημα «κούρεμα» είχε ήδη εγκαταλειφθεί παρότι η χώρα βρισκόταν και τότε πάλι έξω από τα Μνημόνιο.

Στη συνέχεια όμως, αντί να συνταχθεί με την γραμμή του ΔΝΤ πως «η ζωή εδώ τελειώνει», η κυβέρνηση βάλθηκε να δικαιώσει την γραμμή Σόιμπλε. Τον Απρίλιο του 2018, μετά τα θηριώδη υπερ-πλεονάσματα του 2016 και 2017 (πάνω και από αυτά που απαιτούσε το Μνημόνιο) ο κύριος Τσακαλώτος θα υποστηρίξει στο διεθνές ακροατήριο που θα περιμένει απαντήσεις, ότι όχι μόνον τα υψηλά πλεονάσματα ήταν τελικά εφικτά, αλλά είναι και διατηρήσιμα για τα επόμενα χρόνια –παρά τις συνεχείς εκκλήσεις Στουρνάρα για την ανάγκη μείωσης των στόχων- ή ακόμα και ότι συνδυάζονται κιόλας με την Ανάπτυξη!

Και όλα αυτά επειδή η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο Μνημόνιο, να βγει από αυτά χωρίς επιπρόσθετες απώλειες, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει και το νέο Ολιστικό μεταμνημονιακό Πρόγραμμα, το οποίοα θα παρουσιάσει σε λιγότερες από δέκα μέρες στους ευρωπαίους δανειστές της χώρας, στο Eurogroup της Σόφιας της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου