Της Κατερίνας Ακριβοπούλου
Νέα δεδομένα αλλά και επιτάχυνση της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο Novartis διαμορφώνονται πλέον, μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής να επιστρέψει στην Τακτική Δικαιοσύνη τον φάκελο προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων.
Η έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει ήδη βρει την άκρη με τους επίμαχους λογαριασμούς, αναβαθμίζεται σημαντικά, γεγονός που προοιωνίζεται εκπλήξεις με νέα πρόσωπα αλλά και -πλην απροόπτου- μπαράζ διώξεων μέσα στο καλοκαίρι…
Ειδικότερα, με ευρήματα τόσο από τα Paradise όσο και από τα Panama Papers αλλά και με μία επιπλέον κατηγορία που εξετάζει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα, η ειδοποιός διαφορά εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι λύνονται πλέον τα χέρια των εισαγγελέων να απευθύνουν ερωτήσεις σε όλους τους προστατευόμενους μάρτυρες, καθώς και σε όσους καταθέτουν επωνύμως. Πρόκειται για στοιχεία που γνωρίζουν είτε από ιδία αντίληψη είτε από έγγραφα που διαχειρίστηκαν κατά τα καθήκοντά τους, που, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θεμελιώνουν πράξεις ενεργητικής δωροδοκίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Νέα Σελίδα» έγκυρη εισαγγελική πηγή, η διαφορά αυτή δεν είναι μόνο νομικού χαρακτήρα, αφού δεν είναι απόλυτο ότι κάποιος που δωροδόκησε ή δωροδοκήθηκε, συγχρόνως διέπραξε και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα χρήματα, δηλαδή οι μίζες από τις δωροδοκίες, είναι πιθανό να μην «ξεπλύθηκαν» όλες, αλλά να έχουν «φυλαχτεί» σε απρόσιτα σημεία ή να έχουν καταναλωθεί σε αγορές κινητών ή ακινήτων μακράν της Ελλάδας, έτσι ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.
Αντίθετα, οι πράξεις δωροδοκίας εντοπίζονται ευκολότερα, αν υπάρξει μαρτυρία – κατάθεση προσώπου που έχει αποφασίσει να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη στην κατεύθυνση της αποκάλυψης της αλήθειας ή να επωφεληθεί από τους ευμενείς ελληνικούς νόμους περί προστασίας ακόμα και των εμπλεκομένων σε σκάνδαλα με ευνοϊκές αποφάσεις, που θα του διασφαλίσει την πολυπόθητη ελευθερία, ενώ δεν θα συλληφθεί για όσες παράνομες πράξεις έκανε.
Η έρευνα της Δικαιοσύνης για την ενεργητική ή παθητική δωροδοκία, μετά τη σχετική απόφαση της Βουλής, γίνεται στο πλαίσιο της άποψης που έχει υποστηριχτεί στο Κοινοβούλιο από τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που ανέφερε κατά τη συζήτηση για τη Novartis την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι η ενεργητική δωροδοκία δεν είναι καθήκον ενός υπουργού και επομένως πρέπει να εξαιρεθεί από την προστασία του άρθρου 86 της Βουλής και να υπαχθεί στην κοινή παραγραφή, που είναι από 15-20 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι Ελληνες εισαγγελείς σήμερα, ακολουθώντας την ιστορική αυτή τοποθέτηση, μπορούν να ερευνήσουν ακόμα και δύο δεκαετίες μετά τους επίορκους πολιτικούς, εφόσον, φυσικά, εντοπιστούν με βέβαιο τρόπο και με στοιχεία.
Οι Ελληνες εισαγγελείς, στη συνεπή στάση τους να ακολουθούν την πορεία του χρήματος μετά το άνοιγμα των λογαριασμών των δέκα πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, έχουν βρεθεί μπροστά σε απρόσμενα ευρήματα. Με στόχο τη σύνδεση των πράξεων του σκανδάλου της Novartis με συγκεκριμένα πρόσωπα, ερευνούν τώρα τα ευρήματα από τα Panama και τα Paradise Papers, στα οποία εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα που είχαν εντοπιστεί και στη Λίστα Λαγκάρντ να είναι δικαιούχοι πολυπλόκαμων υπεράκτιων εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους (η Μάλτα και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι πρωταγωνιστούν πάντα), ενώ κοινός λογαριασμός συγγενών που έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα εξετάζεται και γίνεται «φύλλο και φτερό» προκειμένου να εντοπιστεί τυχόν πορεία προς τις δύο λίστες φορολογικών παραδείσων.
Λίστα Λαγκάρντ
Συμπέθεροι, σύζυγοι, πρώην σύμβουλοι αλλά και γραμματείς εμφανίζονται να κατέχουν και να αναπτύσσουν επαφές με διαχειριστές τόσο της Λίστας Λαγκάρντ όσο και των Panama Papers. Τα συμβόλαια ακινήτων σε νησιά και πέραν του Ατλαντικού έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και των αμερικανικών Αρχών, που ερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, καθώς υπέρογκο χρηματικό ποσό που έφτασε το 2013 σε πρόσωπο που φαίνεται να γνωρίζει τα περί ξεπλύματος χτύπησε «καμπανάκι» στις αμερικανικές Αρχές, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος να αναγκαστεί να μιλήσει. Η κατάθεσή του δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά έχουν δοθεί τα πρώτα στοιχεία για να προχωρήσουν οι έρευνες στον τομέα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες στη χώρα μας και εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν όμως και οι δραστηριότητες των συζύγων των πολιτικών προσώπων, καθώς και οι λογαριασμοί τους, οι οποίοι είναι υψηλότεροι από εκείνους των δικαιούχων, όπως και ορισμένοι λογαριασμοί ενήλικων παιδιών πολιτικών, τα οποία εμφανίζουν καταθέσεις, ενώ δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί επαγγελματικά.
Αναζητούν τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος
Νέα προοπτική για εντοπισμό παράνομων χρηματικών αμοιβών και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ανοίγει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με βάση καταθέσεις μαρτύρων αλλά και έγγραφα τα οποία έχουν εντοπιστεί από τα κομπιούτερ που κατασχέθηκαν από τη Novartis. Παρόλο που φαίνεται ότι η πολυεθνική εταιρεία διατηρούσε τη δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, τα δημόσια ταμεία τροφοδοτούσαν και τις άλλες πολυεθνικές, οι οποίες αναφέρονται ως δράστες ενεργητικής δωροδοκίας. Μάλιστα, το αρχικό σύστημα που δωροδοκούσε εμφανίζεται να έχει δημιουργήσει πρώτο το δίκτυο των γιατρών και των άλλων πολιτικών παραγόντων, από τη δεκαετία του ’90, και αργότερα να το διαδέχτηκε το σύστημα Φρουζή. Συγκεκριμένο ακίνητο πρώην υπουργού συνδέει επικεφαλής άλλης πολυεθνικής με την αγορά αυτού του ακινήτου.
Στόχος της Εισαγγελίας είναι να εξεταστεί και να ξεδιπλωθεί όλο το φάσμα δωροδοκιών απ’ όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού είναι κοινό μυστικό ότι δεν ήταν μόνο η Novartis που ακολουθούσε αθέμιτες μεθόδους στην προσπάθειά της να διεισδύσει στην ελληνική αγορά του φαρμάκου, ποδηγετώντας τις πολιτικές αποφάσεις για το φάρμακο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου