Η πρόταση της Κομισιόν που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας
Η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8%
Η πρόταση σηματοδοτεί μια μεταφορά κονδυλίων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προς τις χώρες του Νότου
«Η χώρα μας λοιπόν αποσπά περισσότερα κονδύλια από έναν μικρότερο προϋπολογισμό»...
Στα 19,2 δις (με τιμές 2018) ανέρχεται το πόσο που θα έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη και αφορούν στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Έτσι, η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8% για την κατ’ αρχήν κατανομή των πόρων ανά κράτος – μέλος και τους νέους κανονισμούς των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Παρ’ ότι η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με το κενό που θα αφήσει στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της το Brexit, οι αλλαγές στις προτεραιότητες της Ένωσης (μεταναστευτικό, καινοτομία, ψηφιακή πολιτική), έχουν φέρει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη και έχει πληγεί σημαντικά από την προσφυγική κρίση.
Συνολικά, η Επιτροπή προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 373 δισ. ευρώ για τα Ταμεία Συνοχής της επόμενης δεκαετίας, (μειωμένο περί τα 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο), τα οποία σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θα επικεντρωθούν «στις περιφέρειες που τους χρειάζονται περισσότερο για να συγκλίνουν με την υπόλοιπη ΕΕ».
Αυτό, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής ανά χώρα, σηματοδοτεί μια μεταφορά κονδυλίων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ) προς τις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία).
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, η μέθοδος κατανομής των κονδυλίων έχει διαφοροποιηθεί «ελαφρά», προκειμένου να αντικατοπτρίζει «καλύτερα» την πραγματικότητα, θέτοντας ως κριτήρια το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας (ιδίως των νέων), την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις ανησυχίες των ανατολικών χωρών για τις περικοπές, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ σημείωσαν «εντυπωσιακή» οικονομική πρόοδο και το αποτέλεσμα είναι να έχουν ανάγκη «μικρότερης στήριξης». Σχετικά με το κριτήριο του μεταναστευτικού, σημείωσε ότι οι περιφέρειες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφυγών, είναι λογικό να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Αναλυτικά, από τα κύρια στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής 2021-2027 είναι η έμφαση στις βασικές επενδυτικές προτεραιότητες της ΕΕ. «Το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής για επενδύσεις θα διατεθεί για την καινοτομία, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό. Επίσης, θα στηρίξει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού», αναφέρει η Επιτροπή.
Στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση της σύνδεσης των κονδυλίων με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, με στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. «Η ενισχυμένη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την πολιτική συνοχής θα εξασφαλίσει πλήρη συμπληρωματικότητα και συντονισμό με το νέο, ενισχυμένο πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων».
Ως επόμενο βήμα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον συνολικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις τομεακές προτάσεις, ώστε να αρχίσουν να παράγονται απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας καθυστερήσεις σαν αυτές που σημειώθηκαν στην αρχή της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου 2014-2020.
«Η χώρα μας λοιπόν αποσπά περισσότερα κονδύλια από έναν μικρότερο προϋπολογισμό»
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, με βάση τα πρώτα στοιχεία, η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8%, (η σύγκριση γίνεται σε ανηγμένες/αποπληθωρισμένες τιμές των δύο προγραμματικών περιόδων το 2018) που αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο (2014 – 2020). Σε απόλυτα νούμερα αυτό αντιστοιχεί σε 21,696 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, έναντι 15,664 δισ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι στην πρότασή της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρώπης μετά το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση κατά 7% των συνολικών (πανευρωπαϊκά) πόρων για την Πολιτική Συνοχής. Η χώρα μας λοιπόν αποσπά περισσότερα κονδύλια από έναν μικρότερο προϋπολογισμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την πρόταση της Επιτροπής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Οικονομίας, η άριστη συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Επίτροπο κα Κ. Κρέτσου και τα επιχειρήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια δικαιότερη κατανομή των πόρων την επόμενη περίοδο, συνέβαλαν αποφασιστικά στο σημερινό αποτέλεσμα. Το Υπουργείο μας θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα το επόμενο διάστημα κατά την δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης μέχρι και την οριστικοποίηση της κατανομής των πόρων και την έγκριση των κανονισμών, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες και την οικονομία.
Στα θετικά της σημερινής ανακοίνωσης της Επιτροπής θα πρέπει να περιληφθούν και μια σειρά από προβλέψεις για την απλούστευση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομίας επιμένει εδώ και καιρό στηνανάγκη απλούστευσης των κανονιστικών κειμένων και σήμερα βλέπουμε με ικανοποίηση να προωθούνται μια σειρά από μέτρα για την απλοποίηση στη διαχείριση και τους ελέγχους που θα διευκολύνουν τις διαχειριστικές αρχές αλλά κυρίως τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που είναι οι βασικοί ωφελούμενοι των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των Κανονισμών και της κατανομής των πόρων ανά χώρα. Η διαδικασία αυτή θα είναι επίπονη και θα αφορά το σύνολο των ρυθμίσεων που θα καθορίσουν το ύψος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες αξιοποίησής τους».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/to-vlemma-ston-noto-gyrizei-i-komision-19-2-dis-eyro-stin-ellada-tin-periodo-2021-2027/#ixzz5GvFzi7yZ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου