Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2018

Οι 14 δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα...



Σε ένα κείμενο 5-6 σελίδων που συντάσσουν Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των πιστωτών, και το οποίο θα κατατεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, θα...
αποτυπώνονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα μας στη μεταμνημονιακή εποχή, με κρισιμότερη όλων τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων.

Μπορεί το τέλος του τρίτου Μνημονίου, μετά τις 20 Αυγούστου, να αφαιρεί τον στενό κορσέ, ο οποίος είχε "φορεθεί" από τους πιστωτές, τα τελευταία 8 χρόνια στη χώρα μας, ωστόσο οι μεταμνημονιακές συνθήκες στην οικονομία κάθε άλλο παρά ιδανικές θα μοιάζουν η θα είναι.

Τα Μνημόνια μπορεί να λείψουν, όχι όμως και η ενισχυμένη επιτήρηση από πλευράς των δανειστών που θα διατηρηθεί για δύο έως τρία τουλάχιστον χρόνια. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, να υλοποιεί όσα ψήφισε έπειτα από συμφωνία με τους πιστωτές και κυρίως να μη λοξοδρομήσει στις γνωστές ελληνικές πρακτικές του πελατειακού κράτους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έχουν ως έργο τους να συντάσσουν εκθέσεις συμμόρφωσης για τη χώρα μας 4 φορές το χρόνο, και αν διαπιστώνουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα θα μπορούν να εισηγούνται στο Eurogroup αναστολή μέρους των παρεμβάσεων στο χρέος αλλά ακόμη και τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Στο διάστημα της μεταμνημονιακής εποχής από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τα τέλη του 2019 θα πρέπει να ολοκληρωθούν από ελληνικής πλευράς αρκετές εκκρεμότητες που ξέμειναν ως "ουρές" από την γ’ και δ’ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

1. Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στο ιδιωτικό τομέα και χορήγηση όλων των συντάξεων και εφάπαξ οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 1,5 χρόνο, και καταβολή του 30% των συντάξεων για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις εντός του 2017. Δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα υφίστανται στο εξής ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου σε ιδιώτες.

2. Ολοκλήρωση της απολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης με την τοποθέτηση έως τα τέλη του 2018 των νέων γενικών, ειδικών και τομεακών γραμματέων στα Υπουργεία που θα επιλεγούν μέσω ειδικής αξιοκρατικής διαδικασίας. Μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους θα πρέπει να τοποθετηθούν στο δημόσιο και οι νέοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες.

3. Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρόσληψη νέου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης και απλοποίηση της φορολογικής διοίκησης.

4. Μεταρρύθμιση στη λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων.

5. Γενικευμένη εφαρμογή (μέχρι σήμερα εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο) του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας αναφορικά με τη χορήγηση επιδόματος αναπηρίας, στέγασης και μεταφορικών.

6. Εφαρμογή του νόμου για τον κατώτατο μισθό και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

7. Ολοκλήρωση κρίσιμων και βασικών ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ κλπ).

8. Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του Δασολογίου έως τα τέλη του 2021.

9. Απομείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων στα 64,6 δισ. ευρώ από 92,5 δισ. ευρώ σήμερα έως τα τέλη του 2019. Η απομείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με νέο προγραμματισμό ακόμη μεγαλύτερης απομείωσης ώστε τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας να φτάσουν στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 6%, έναντι 42% στη χώρα μας.

10. Πλήρης ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.

11. Υποχρέωση τήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, και εφαρμογή νέων πλεονασμάτων από το 2023 που αναμένεται να καθοριστούν από το Eurogroup σε ποσοστό λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

12. «Λελογισμένες» αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες θα κινούνται στα όρια αντοχής της οικονομίας.

13. Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων.

14. Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου